Judit
2 °C
7 °C

Körmendy-Ékes nem mond le

2000.11.06. 16:50
Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke nem mond le annak ellenére sem, hogy férjére elsőfokon két év nyolc hónap, börtönben letöltendő szabadságvesztést szabott ki a II.-III. kerületi bíróság. A bíróság szerint bizonyított, hogy Lissák Marcell ügyvéd jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás, csalás, közokirat-hamisítás bűntettében, valamint magánokirat-hamisítás vétségében bűnös. Törőcsik Gáborné bíró határozottan cáfolta azt a vádlotti védekezést, miszerint a vádlottak - az ügyvéd, a nyolc-nyolc hónap, egy év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Lissák Bertalan és Körmendy-Ékes Eszter - "koncepciós per" áldozatai lennének.
Körmendy hisz a jogállamiságban
"Mint jogász és mint olyan közszereplő, aki hisz a jogállamiságban és az igazság érvényesíthetőségében, az ítéletet nem minősítem. Magánemberként annyit szeretnék megjegyezni, hogy ez a megmagyarázhatatlanul súlyos ítélet feltehetően nem születhetett volna meg, ha én nem töltök be magas közjogi tisztséget" - áll Körmendy-Ékes nyilatkozatában.
Körmendy-Ékes Judit, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke, Lissák Marcell felesége sajtónyilatkozatában leszögezte: ORTT-elnökként folytatott tevékenységét a történtek semmilyen módon nem befolyásolják.

A bíróság szerint az okirati bizonyítékok és tanúvallomások alapján kétségtelenül megállapítható a vádlottak bűnössége. Lissák Marcell 10 százalékos tulajdonosa volt a MD Stúdió Kft.-nek, és tulajdonostársait (Sepsey Juditot és Somogyi Pált) fondorlatos módon kijátsztva, okirat-hamisítás révén több mint tíz milió forintot emelt le a cég számlájáról 1995 június 17-én. Állítása szerint ugyan pénzt az üzletrésze fejében vette fel, majd később, Szalay Tihamér - Körmendy- Ékes Eszter akkori élettársa közbenjárására, miszerint "ne tegye tönkre a karriejét" - visszadta.

Körmendy-Ékes Judit
az ORTT elnöke
Üzlettársai már június 18-án megvonták tőle jogosítványait, ám ez nem került rögtön átvezetésre a cégbíróságon. Lissák ezt az intervallumot kihasználva, kijátszva a bankot, újfent leemelte a kérdéses összeget. Állítása szerint ezt szintén visszaadta Szalay Tihamérnak, aki egyébként annak a Top Team Kft.-nek volt alapítója, ahol Lissák ügyvezetői igazgatói tisztet töltött be.(A két férfit az is összekötötte, hogy ekkoriban Szalay Körmendy-Ékes Eszter élettársa volt.) Ugyanakkor Lissák a pénz visszaadására nézve csak egy tanúvallomást tudott felmutatni, Ottlik Andrásét, a külföldön bújkált, jelenleg őrizetben lévő "parlamenti csalóét."

A bíróság leszögezte, Ottlik és Lissák vallomása még egymásnak is ellentmondó, és az előbbi nem vehető figyelembe a tényállás megállapításánál. Ottlik szavahihetősége - óvatos fogalmazással is - erősen megkérdőjelezhető. Okirati bizonyíték csak arról van, hogy Lissák felvette a pénzt. (A Legfelsőbbb Bíróság egyébként jogerősen már megálapította a polgári perben, hogy Lissák köteles visszafizetni a tőkeösszeget és annak kamatait hajdani üzlettársainak.)

Nonszensz az a vallomása, hogy Lissákot üzlettársa, Sepsey bízta meg a pénz felvételével - mutatott rá a bíróság, amely azt is megállapította, hogy Lissák Bertalan másodrendű- és Körmendy-Ékes Eszter harmadrendű vádlottak bűnsegédként elkövették a sikkasztás bűntettét akkor, amikor 1993-as és 1994-es évre vonatkozóan jogtalanul igényeltek vissza több mint 12 millió forintnyi szerzői jogdíjat úgy, hogy ilyen tevékenységre semmilyen jogosítvánnyal nem bírtak. Lissák Marcellt ebben a vádpontban tettesként találták bűnösnek, a bíróság szerint a pénzt ő indította útjára a Szerzői Jogvédő Hivatalon keresztül és az nála is kötött ki. (A vádlottak szerint viszont Szalaynál.)

A bíróság arra is felhívta a figyelmet, hogy ahol lehetett, a vádlottak javára az elkövetéskor hatályban lévő jogszabály helyett az elbíráláskor hatályban lévőt alkalmazta. Ennek magyarázata, hogy az értékhatárok megemelkedtek, így Lissákék cselekménye ha a jelenlegi Btk. alapján bírálják el, akkor már nem minősül olyan súlyúnak. Ugyanakkor Lissák Marcell esetében nem látott módot a börtönbüntetés felfüggesztésére, súlyosbító körülményként értékelve a többszörös halmazatot. Enyhítő körülményként értékelte mindhárom vádlott esetében az időmúlást.

Lissák ártatlannak vallja magát
Lissák Marcell ügyvéd, azaz a vádlott nyilatkozatában leszögezte: "Az ítélet nem jogerős, tehát az ártatlanság vélelme továbbra is megillet". ,,Semmiféle bűncselekményt nem követtem el. Az elsőfokú döntés tehát megalapozatlan, jogellenes és elfogult. A tényekkel, az okirati bizonyítékokkal és a jogszabályokkal ellentétes módon született, és ezt be fogjuk bizonyítani - hangsúlyozta a vádlott.
Ezentúl az ORTT-elnök férjét 3 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától és három évig nem vállalhat vezető tisztségviselőként szerepet gazdasági társaságban. A két, egy év próbaidőre felüggesztett vádlott előzetes mentesítést kapott, vagyis változatlanul büntetlen előéletűeknek számítanak. Körmendy-Ékes Eszter még köteles 50 ezer forint pénzmellékbüntetést is megfizetni.

Az ügyész mindhárom vádlott esetében a büntetés súlyosításáért fellebbezett, a védelem és vádlottak felmentésért. A kiszabható büntetés egyébként Lissák Marcell esetében 2 évtől nyolc évig terjedt, azaz, a négy év törvényi középmértéket figyelembe véve, a 2 év nyolc hónap "enyhének" mondható. A vádlottak és hozzátartozóik tárgyalótermi reagálásaikat látva, a megfigyelők számára úgy tűnt, ezt másképp gondolják.

Ítélethirdetést követően az ORTT elnöke nem kívánt nyilatkozni az újságíróknak, helyette sajtóközlemény kiadását ígérte sajtófőnöke útján. A tárgyaláson részt vett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára, Várhegyi Attila, aki ellen gazdasági bűncselekmények miatt eljárás folyik a Pest Megyei Bíróságon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?