Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gyurcsány is kihagyja a misét

2005.07.29. 11:28
Az Index információi szerint tartva magát az elmúlt három év hagyományaihoz, Gyurcsány Ferenc kormányfő sem megy el az Szent István napi szentmisére és körmenetre.

A kormányszóvivői iroda tájékoztatása Gyurcsány Ferenc augusztus 20-án még szabadságon lesz, ezért várhatóan a miniszterelnök nem vesz részt sem az állami, sem az egyházi ünnepségeken.

Közepes protokoll

A Szent István Bazilika előtt felállított szabadtéri oltárnál tartott rendezvényen az elmúlt években a miniszterelnök hivatali elődje, Medgyessy Péter sem erőltette a részvételt. A kormányt többnyire egy-egy miniszter vagy az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár képviselte. A legmagasabb szintű protokolláris részvétel 2002-ben, a kormányváltás után volt, amikor Szili Katalin házelnök mellett Bárándy Péter igazságügy- és Kovács Kálmán hírközlési és informatikai miniszter is megjelent az akkor még Paskai László bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek által celebrált misén. Tavaly a kormányt Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter és Gulyás Kálmán egyházi ügyekért felelős államtitkár képviselte. Medgyessy nem sokkal az ünnep után, 2004 augusztus 25-én mondott le posztjáról.

Az Fidesz szóvivője az Index érdeklődésére szintén nem tudott pontos információt adni arról, hogy Orbán Viktor, Fidesz-elnök, aki egyébként rendszeres résztvevője a Bazilikánál tartott ünnepségnek, szabadsága miatt idén is elmegy-e a misére.