Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Minisztériumok üresen, a Hattyúház tele

2006.06.16. 01:55
Több kormányzati épület válik feleslegessé, miután az új kormányban kevesebb minisztérium van. Hamarosan felszabadul a kulturális tárcának eddig helyet adó Wesselényi utcai irodaépület éppúgy, mint az IHM Dob utcai ingatlana. Az elképzelések szerint a felszabaduló ingatlanokat értékesítik. A hattyúházi bérlemény a jelek szerint megmarad.

Néhány héten belül teljesen felszabadul a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyet adó Wesselényi utcai irodaház. Az új kormányszerkezetben ugyanis újra egy tárcához került az oktatási- és a kulturális terület irányítása. A Hiller István vezetésével létrejött új minisztérium az OM-nek eddig helyet adó Szalay utcai ingatlanba költözik. Itt működött egyébként a Művelődési és Közoktatási Minisztérium 1998-ig, ekkor választotta szét a két területet az akkor hivatalba lépő Orbán-kormány.

Kiürül az egykori IHM épülete

Ugyancsak felszabadul az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak eddig helyet adó Dob utcai irodaépület. Itt a rendszerváltástól a Medgyessy-kabinet létrejöttéig a közlekedési tárca működött, ekkor viszont a közlekedési minisztériumot beolvasztották a gazdasági tárcába, viszont egy ciklus erejéig létrehozták az addig nem létező Informatikai és Hírközlési Minisztériumot. Az IHM megmaradó apparátusa a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumba költözik.

Egységes kormányzati negyed

A munkaügyi tárca eddig az Alkotmány utcában működött, az esélyegyenlőségi minisztérium pedig az Akadémia utcában, a Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a két minisztérium a Kálmán Imre utca egyik kormányépületébe költözik össze. Nemrég bejelentették: a kormány eltökélt szándéka, hogy egy helyre költözzék valamennyi minisztérium, ezért eladnák a belvárosi ingatlanokat. Szakértők szerint a Kopaszigát környékén, a csepeli szigetcsúcson, vagy Angyalföldön épülhetne fel a kormányzati negyed.

A Hattyúházban maradnak

A Hattyú Ház menedzsmentje az Index kérdésére elmondta, hogy a házat üzemeltető Első Budai Építő Rt. "nem készül szerződésmódosításra" a kormányzattal. A budai irodaházban 2004 óta az Országos Területfejlesztési Hivatal és az eddigi területfejlesztési miniszter kabinetirodája működik, úgy tudjuk, hosszabb futamidejű szerződés alapján. A hattyúházbeli külső irodabérlés kavarta a 2002-es kormányváltás utáni időszak egyik első botrányát, amely miatt -, bár nem fogadták el - Nagy Sándor is beadta lemondását az akkori Nemzeti Területfejlesztési Hivatal élén. Kolber István eddigi szakterülete most Lamperth Mónika önkormányzati tárcájához került.

Salamon Adorján irodapiaci szakértő szerint a kiürített minisztériumi épületek állapota miatt biztosra vehető, hogy amennyiben azokból a kormányzat valóban bevételre számít, akkor csak az értékesítés jöhet szóba. Az irodák piaci bérbeadásához ugyanis jelentős összeget kellene előbb felújításra költeni. Az Eston elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy már tapasztal némi érdeklődést a a bejelentések szerint akár a budapesti jó minőségű irodaállomány 10 százalékát megközelítő nagyságú portfolióra, de árakról spekulálni szerinte még nagyon korai.