Olivér
5 °C
8 °C

Új helyét keresgéli a kormány

2006.07.31. 09:25
Több új helyszín is szóba került a leendő kormányzati negyed helyszíneként, írja a hétfői Népszabadság. Az eddig nyilvánosságot kapott Lágymányos és csepeli szigetcsúcs mellett felmerült a Déli pályaudvar, a Nyugati pályaudvar, a Rákosrendező pályaudvar, illetve a kelenföldi pályaudvar is. A helyszínt pályázaton választják ki, a terveket augusztus végéig ismertetik.


Keresésben
Az eddig emlegetett helyszíneken túl, vagyis a lágymányosi öböl és a csepeli szigetcsúcs mellett szóba került a Déli és Rákosrendező pályaudvar, de felmerült a kelenföldi pályaudvar és a nyugati környéke is, mint a leendő kormányzati negyed helyszíne. Korábban esélyesként emlegették még Angyalföldet is, döntés azonban egy pályázat kiírása után várható, írja hétfői összeállításában a Népszabadság.

A cikk szerint augusztus végéig ismertetheti a kormány az elképzeléseit, amely tartalmazná az eladandó épületei körét is. Ettől ugyanis jelentős, százmilliárdos bevételt remél a kormányzat.

A Déli lefedése drága lenne

A lap szerint a Déli pályaudvar ellen szól, hogy a területet le kellene fedni, ami irreális többletköltséggel járhatna. A Nyugati pályaudvarnál a Westend melletti területet, azaz a Ferdinánd híd túloldalán fekvő területek kerültek szóba, amiket elvileg a Westend City-beruházás második ütemére vásárolt meg a Demján Sándor vezette cégcsoport.

A Népszabadság szerint a negyed kijelölése olyan történelmi jelentőségű városfejlesztési döntés, mint annak idején az Akadémia épületének kiválasztása volt, hiszen az építéstől életre kelt a környék. Jelen esetben is az ingatlanárak felkúszására lehet számítani a majdan kijelölendő kormányzati negyed környékén.

A lap beszámol arról is, hogy jelenleg 160 ezer négyzetmétert használnak a minisztériumok, holott a számítások szerint elegendő volna százezer négyzetméternyi iroda is. Ráadásul a kormányzati épületek fenntartása négyzetméterenként negyven euró, miközben egy korszerű irodaházban ennek a feléből is kijönne a fenntartás.

Minimum négy év

Egy ingatlanszakértő ugyanakkor úgy véli, nem olyan rózsás a helyzet a belvárosi ingatlanok értékesítésével, mert parkolóhely hiányában nehéz a fejlesztés, ráadásul ha egyszerre dobná piacra felszabaduló épületeit a kormányzat az az árakat is lenyomhatná. A Népszabadság számításai szerint a különböző engedélyek beszerzése, a pályáztatás és a közbeszerzési pályázatok kiírása alapján legkevesebb négy esztendőbe telhet, mire megvalósul az új egységes kormányzati negyed.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?