Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem épülhet meg az eredeti tervek alapján a kormánynegyed

Lapszemle

2007.12.05. 08:29
Nem épülhet meg a győztes építészeti tervek alapján az új kormánynegyed, a terület egyik telke ugyanis nincs az állam tulajdonában, sőt belátható időn belül nem is lesz, olvasható a Népszabadságban. Időközben az OTP-csoporthoz tartozó Merkantil-konzorcium is visszalépett az építésre kiírt közbeszerzési eljáráson.

A telek ugyanis a fővárosi törzsvagyonhoz tartozik, jogilag nem vonható össze a többi telekkel és építési engedély sem adható ki rá. A probléma jogi megoldásához egy év évre lenne szükség.

A kormányzat ezt valószínűleg nem várja meg, inkább áttervezteti az épületet. A szóban forgó épületbe egyébként be sem fért volna be az összes minisztériumi dolgozó.

Az áttervezést a közbeszerzési pályázat győztes beruházójával végeztetnék el, ám ennek a költsége ma nehezen kiszámítható, miközben az idő is ellenünk dolgozik, mondta a lapnak a kormánynegyed közbeszerzési eljárásán induló egyik konzorcium vezetője.

A nyilatkozó szerint egy rossz terv és a fővárosi bürokrácia satujába szorult az új kormányzati negyed, és a projektet nem készítették rendesen elő.

A kormányzati negyed használatbavételi határideje 2009 május. A kormányhatározat értelmében maximum 700 nap alatt kell megépíteni az épületet, míg az építési, az üzemeltetési és a járulékos infrastrukturális költségek együttes összege nem haladhatja meg 2007-es árakon a 142,5 milliárd forintot. Ebbe az épület áttervezéséből adódó pluszköltségeknek is bele kell férniük.

A konzorciumok és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság tárgyalócsoportjainak álláspontja jottányit sem közeledik egymáshoz. A megbízás presztízsértéke ellenére újabb konzorcium lépett vissza a tárgyalásoktól: az OTP Bankcsoporthoz tartozó Merkantil Ingatlanlízing Zrt. és a Merkantil Car Gépjármű Lízing Zrt.

A nyolc eredeti indulóból még a tárgyalási szakasz megkezdése előtt visszalépett a német IVG hazai leányvállalata, az Infopark Fejlesztési Zrt., illetve a spanyol SEDESA. Információink szerint a bent maradt pályázók közül sem mindenki tesz majd végső ajánlatot. A győztessel a jelenlegi elképzelések szerint decemberben kötnek szerződést.