Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hangulatjavító döntések az első kormányülésen

2002.05.31. 15:18
A korábbi tervekkel ellentétben egyszerre emelik átlagosan hatszázezer közalkalmazott fizetését szeptember elsejével - döntött pénteki8 ülésén a kabinet. A Medgyessy-kormány egyszeri 19 ezer forintos nyugdíj-kiegészítéséről is határozott, melyet júliusban kézbesítenek. Visszavonta a kabinet viszont elődje döntését, így nem vehetnek fel 14 milliárdos hitelt a közszolgálati médiumok.
Történelmi döntésnek, Görgey Gábor kultuszminiszter hasonlatával élve, "Góliátnyi lépésnek" nevezte Medgyessy Péter miniszterelnök kormánya pénteki, első hivatalos ülésén elfogadott határozatait. A kormányfő bejelentette, szeptember elsejétől körülbelül hatszázezer közalkalmazott számára átlagosan ötven százalékos béremelést hajtanak végre. Medgyessy utalt arra: ez azt jelenti, hogy a korábbi tervektől eltérően nem két lépcsőben lesz majd közalkalmazotti béremelés. A döntés nyomán a költségvetés kiadási oldala évente körülbelül háromszázötven milliárd forinttal növekszik majd.

A kifizetéseket a piacról finanszírozzák

Medgyessy Péter egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a kifizetések fedezetét a piacról fogják finanszírozni, de részletekkel nem szolgált. A kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott: ekkora mértékű béremelés korábban még soha nem történt. A kabinet e mellett döntött arról is, hogy júliusban több mint hárommillió nyugdíjas számára kifizetik az átlagosan 19 ezer forintnyi elmaradt kiegészítést. A juttatás egyszeri és adómentes.

A Terror Háza nem egyesülhet más alapítvánnyal

A kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott: a kabinet több kérdést is áttekintett, amelyek még az előző kormány döntései nyomán váltak szükségessé. Ezekről a napirendi pontokról részletesen majd csak a következő ülésen esik szó, de Gál J. Zoltán kormányszóvivő jelezte: visszavonják a Terror Házával kapcsolatos közalapítványi bejegyzés iránti kérelmet, mivel egy olyan közalapítvánnyal próbálták egyesíteni, mely még meg sem alakult.

Vizsgálat az MFB-nél és az imázsközpontnál

Kéri a kabinet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal sürgős vizsgálatát a Magyar Fejlesztési Bank és az Országimázs Központ ügyében. Szó esett arr5ól is, hogy a szintén az Orbán-kormány által megígért, a Magyar Televíziónak és a Magyar Rádiónak szóló összesen 14 milliárd forintnyi kormánygaranciát visszavonja. Gál a döntést azzal indokolta, hogy a pénzbiztosításával csupán a köztévénél tapasztalható felelőtlen gazdálkodást segítették volna.

Szóvivői tájékoztató a kormányülés helyszínén

A kormány első hivatalos ülése után abban a teremben tájékoztatták az újságírókat, ahol előzőleg a kabinet a döntéseket meghozta. Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy kormánya nyitottságra törekszik, miniszterei pedig egyéniségek, aki9k közül senki sem játszik szerepet. Nem kell felállniuk, amikor belép a kormányfő és minden szavukat rögzítik. A kormányülésen elhangzottakat jegyzőkönyvben is dokumentálják és CD lemezre is felveszik. Elhangzott az is, hogy a kormány elé kerülő előterjesztések esetében utalni kel marra: milyen formában kapcsolható annak tartalma a kormányprogramhoz, ezeket a dokumentumokat egyébként a kormányfő bejelentése szerint megkapja a koalíciós koordinációért felelős politikai államtitkár is.

A kabinet a kormányülést követően átvonult a Városligetbe, ahol "ingujjas kormányülésen" vesznek részt.