Ágnes
-5 °C
2 °C

Hangulatjavító döntések az első kormányülésen

2002.05.31. 15:18
A korábbi tervekkel ellentétben egyszerre emelik átlagosan hatszázezer közalkalmazott fizetését szeptember elsejével - döntött pénteki8 ülésén a kabinet. A Medgyessy-kormány egyszeri 19 ezer forintos nyugdíj-kiegészítéséről is határozott, melyet júliusban kézbesítenek. Visszavonta a kabinet viszont elődje döntését, így nem vehetnek fel 14 milliárdos hitelt a közszolgálati médiumok.
Történelmi döntésnek, Görgey Gábor kultuszminiszter hasonlatával élve, "Góliátnyi lépésnek" nevezte Medgyessy Péter miniszterelnök kormánya pénteki, első hivatalos ülésén elfogadott határozatait. A kormányfő bejelentette, szeptember elsejétől körülbelül hatszázezer közalkalmazott számára átlagosan ötven százalékos béremelést hajtanak végre. Medgyessy utalt arra: ez azt jelenti, hogy a korábbi tervektől eltérően nem két lépcsőben lesz majd közalkalmazotti béremelés. A döntés nyomán a költségvetés kiadási oldala évente körülbelül háromszázötven milliárd forinttal növekszik majd.

A kifizetéseket a piacról finanszírozzák

Medgyessy Péter egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a kifizetések fedezetét a piacról fogják finanszírozni, de részletekkel nem szolgált. A kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott: ekkora mértékű béremelés korábban még soha nem történt. A kabinet e mellett döntött arról is, hogy júliusban több mint hárommillió nyugdíjas számára kifizetik az átlagosan 19 ezer forintnyi elmaradt kiegészítést. A juttatás egyszeri és adómentes.

A Terror Háza nem egyesülhet más alapítvánnyal

A kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott: a kabinet több kérdést is áttekintett, amelyek még az előző kormány döntései nyomán váltak szükségessé. Ezekről a napirendi pontokról részletesen majd csak a következő ülésen esik szó, de Gál J. Zoltán kormányszóvivő jelezte: visszavonják a Terror Házával kapcsolatos közalapítványi bejegyzés iránti kérelmet, mivel egy olyan közalapítvánnyal próbálták egyesíteni, mely még meg sem alakult.

Vizsgálat az MFB-nél és az imázsközpontnál

Kéri a kabinet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal sürgős vizsgálatát a Magyar Fejlesztési Bank és az Országimázs Központ ügyében. Szó esett arr5ól is, hogy a szintén az Orbán-kormány által megígért, a Magyar Televíziónak és a Magyar Rádiónak szóló összesen 14 milliárd forintnyi kormánygaranciát visszavonja. Gál a döntést azzal indokolta, hogy a pénzbiztosításával csupán a köztévénél tapasztalható felelőtlen gazdálkodást segítették volna.

Szóvivői tájékoztató a kormányülés helyszínén

A kormány első hivatalos ülése után abban a teremben tájékoztatták az újságírókat, ahol előzőleg a kabinet a döntéseket meghozta. Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy kormánya nyitottságra törekszik, miniszterei pedig egyéniségek, aki9k közül senki sem játszik szerepet. Nem kell felállniuk, amikor belép a kormányfő és minden szavukat rögzítik. A kormányülésen elhangzottakat jegyzőkönyvben is dokumentálják és CD lemezre is felveszik. Elhangzott az is, hogy a kormány elé kerülő előterjesztések esetében utalni kel marra: milyen formában kapcsolható annak tartalma a kormányprogramhoz, ezeket a dokumentumokat egyébként a kormányfő bejelentése szerint megkapja a koalíciós koordinációért felelős politikai államtitkár is.

A kabinet a kormányülést követően átvonult a Városligetbe, ahol "ingujjas kormányülésen" vesznek részt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!