Szilárda
0 °C
6 °C

A kormány jóváhagyta a korrupcióellenes stratégiát

2001.02.20. 19:14
Összesen 191 milliárd forint fordítható az idén a mezőgazdaság támogatására, miután a kormány keddi ülésén elfogadta az agrártámogatási rendeleteket. A kabinet ülése utáni tájékoztatón kiderült az is, hogy a lehető legegyszerűbb eljárás segítségével, pénzes utalványokon fizetik ki a szövetkezeti külső üzletrészeseket. Gransperger Gyulát, az ÁPV Rt. távozó vezetőjét Faragó Csaba eddigi vezérigazgató-helyettes követi a vagyonkezelő szervezet élén - jelentette be Borókai Gábor kormányszóvivő.
A kormány elfogadta az agrártámogatási rendeleteket, ami már csak arra vár, hogy aláírja az agrár-, és a pénzügyminiszter - jelentette be a kabinet keddi ülése utáni tájékoztatón Boros Imre, PHARE-miniszter, a vidékfejlesztési tárca ideiglenes irányítója. Elmondta, összesen 191 milliárd forintot szánnak ebben az évben agrártámogatásokra. Ettől az évtől a minőségi támogatások körébe visszakerült a sertés- és a baromfitenyésztés is. Boros Imre emellett az Unióból érkező 26-28 milliárd forintos SAPARD-támogatásra is számít, amit a fejlesztések területén lehet majd felhasználni.

Boros rendet tett az FVM működési szabályzatában

Boros Imre
A kormány elfogadta az agrártámogatási rendeleteket
A kabinet döntött a külső üzletrészek kifizetésének szabályairól is. E szerint az igénybejelentések jogvesztő hatálya április 15-e, míg a szövetkezeteknek április 30-ig kell jelezni, tudnak-e fizetni - vagy igénybe veszik az állam által nyújtott kamatmentes hitelt, amit viszont egy éve alatt vissza kell fizetni. Boros Imre tájékoztatása szerint okulva a kárpótlási jegyek körüli anomáliákból, a lehető legegyszerűbb eljárást választották: a megyei FM hivataloknál kell az igényeket bejelenteni és utána, a pénzes postás fizeti ki a pénzt számukra.

Kérdésre az agrártárca ideiglenes irányítója közölte, a miniszterek jogállásával volt ellentétes az FVM szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ), ez indokolta annak módosítását. Az FVM belső szabályzata például eddig a politikai államtitkár hatáskörébe utalta a gazdasági döntéseket, de a munkaidő meghatározása is Szabadi Béla feladata volt. Boros Imre egy miniszteri rendelettel ,,rendet csinált". Arra a felvetésre, hogy az egyik hírügynökség szerkesztőségébe Tamás Károly kinevezését szorgalmazó, vidéki kisgazda szervezetek nyilatkozatai érkeztek az FVM közigazgatási államtitkárságáról, azt válaszolta: nem foglalkozik a kérdéssel, mert itt nem stimmel a feladó, de a címzett sem.

Faragó az ÁPV élén

Borókai Gábor
Az ÁPV Rt. hamarosan megszűnik, és két szervezet veszi át a feladatait
Borókai Gábor kormányszóvivő beszámolt arról, hogy március elsejei hatállyal lemondott Gransperger Gyula, ÁPV Rt. elnök-vezérigazgató utóda Faragó Csaba eddigi vezérigazgató-helyettes lesz. Borókai szerint az ÁPV Rt. hamarosan megszűnik, és két szervezet veszi át a feladatait: a nemzeti holding vagyonkezeléssel foglalkozik a jövőben, egy államigazgatási szervezet pedig a követeléseket hajtja majd be.

A kabinet második olvasatban jóváhagyta a korrupció ellenes stratégiát, így hamarosan törvénycsomagot nyújtanak be a parlamentnek. A változtatások szigorítanák a büntető törvénykönyvet, az összeférhetetlenségi szabályokat, a köztisztviselői törvényt, de a vagyonnyilatkozatok körét is érintené.

A polgári törvénykönyv módosításáról is határoztak a miniszterek, az ingatlanok elbirtoklásának időtartamát emelnék 10-ről 15 évre emelni. Ennek oka elsősorban az, hogy a rendszerváltás után 11 évvel még mindig nincs teljes körű leltár az állami vagyonról. A módosítás azt célozza, hogy azokat az ingatlanokat ne birtokolhassák el, amelyekről még nem is tud az állam. Borókai Gábor egyébként úgy tudja: az év végére készül majd el a teljes körű leltár az állami javakról. A kormány döntése értelmében 39 egykori honvédségi ingatlan kerül majd önkormányzati tulajdonba, a helyhatóságok azonban nem idegeníthetik el bizonyos ideig az ajándék ingatlanokat, hanem szociális, ifjúsági, vagy iparfejlesztési célra kell hasznosítaniuk azokat.