Bernadett
-2 °C
4 °C

Gyurcsány jobbján Kiss, balján Szilvásy

2006.06.12. 12:07
A miniszterelnök a kamerák és saját miniszterei előtt még egyszer elsorolta, milyen törvénymódosításokat terjeszt majd az országreformcsomaggal az országgyűlés elé. A kormány első ülése Gyurcsány Ferenc felvezetésével.

A miniszterelnök tízperces nyilvános bevezetővel vágott bele a kormányzati refommunkába. Gyurcsány Ferenc jobbján politikai helyettese, Kiss Péter, balján régi bizalmasa, az új kancelláriaminiszter Szilvásy György helyezkedett el. A látvány kedvéért az összes miniszter abban a székben hallgatta végig a másfél tucat vagy annál is több törvénymódosításról szóló expozét, amelyben keddenként ülésezik majd.

A reform nagy vesztesei az államtitkárok. A 62 százalékos leépítés miatt csak néhánynak juthatott már osztályrészül, hogy ott lehessen a reformok rajtjánál. Miután szocialista ügykörpárja, Szekeres Imre már miniszterként jött, a ritka államtitkárok egyike koalíció súrlódásmentes működését felügyelő Horn Gábor lehetett.

A kormányülések rendje egyelőre nem változik, de az is előfordulhat, hogy hetente többször is be kell fáradniuk majd az érinetetteknek a feszített tempó miatt. Gyurcsány nagy törvénymódosítási dömpinget ígért, amelyhez a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását is kezdeményezik. Az államreform-kabineti munka az államreform-bizottságok jogi és felelősségi körének szabályozásával veszi kezdetét.

A június közepi kormányszezon indulása súlyos döntésekkel volt terhes. A könnyedséget Gráf József és Kóka János nyári zakója testesítették meg. És Lamperth Mónika.

Petrétei József egy utolsót érdeklődött a "pontosság emberétől", Szivásytól, de a részleteket már zárt ajtók mögött beszélték meg.