Alfréd
-3 °C
3 °C

Balatoni kormányülés: milliárdok, szennyvíz, olimpia

2001.07.03. 19:57
Minden eddiginél több pénzt, 12,5 milliárd forintot fordít a Balaton fejlesztésére a kormány - jelentette ki a kabinet Vörsön tartott kihelyezett ülése után Orbán Viktor. A térség fejlesztésével foglalkozó tanácskozás kiemelt témája volt a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, amire ötmilliárd forintot fordítanak a következő három évben. Fónagy János közlekedési miniszter bejelentette, az M7-es továbbépítése a még mindig vitatott kőröshegyi szakasz kihagyásával Balatonszárszónál kezdik el.
A Balaton-parti települések szennyvízcsatorna-hálózatának kiépítése az első lépés, amely új távlatokat és lehetőségeket nyit a térség előtt, s ahhoz, hogy a balatoni régió a nemzetgazdaság egyik motorja lehessen - mondta Orbán Viktor a kihelyezett kormányülés után Vörsön. A kormányfő bejelentette: az elkövetkező három évben 5,3 milliárd forintot fordítanak e fenti célok megvalósítására a Széchenyi-terv keretében.

Orbán rámutatott: ebben az esztendőben a Balatonra beruházási összegként 12,5 milliárd forint érkezett, illetve érkezik. "Visszalapoztuk a korábbi évek gazdaságtörténelmét, nem találtunk példát arra, hogy egyetlen esztendőben 12,5 milliárd forintnyi fejlesztés érkezett ide, erre a területre" - fogalmazott a miniszterelnök. A Miniszterelnöki Hivatal költségvetésében például csaknem 1 milliárd forintot különítettek el a Balaton fejlesztésével kapcsolatos feladatokra.

Az M7-es autópálya továbbépítését a még mindig vitatott kőröshegyi szakasz kihagyásával Balatonszárszónál kezdik el - derült ki Fónagy János közlekedési miniszter tájékoztatásából. Elmondta, a 2002 végére teljes egészében kiépülő balatoni kerékpárútra eddig 560 millió forintot fordítottak.

Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter azt hangsúlyozta, hogy a Balaton kiváló helyszíne lehet a 2012-es nyári olimpiai játékok vízhez kötődő versenyszámainak megrendezéséhez, s egyúttal turisztikai és idegenforgalmi központja lehet a sporteseményeknek.