Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A sportban is elkezdődött a jövő

2001.08.21. 17:05
Nyolcmilliárd forint sportcélú felhasználásáról döntött a keddi, a Népstadionban rendezett kihelyezett ülésén a kormány. Ebből 4-5 milliárdot a Budapest Sportcsarnok köré építendő park tesz ki, míg a többi pénzt az olimpiai pályázat előkészítésére, az utánpótlás megszervezésére és a MOB támogatására fordítják. A kormányfő újra kijelentette: a jövő elkezdődött, és nem várható, hogy véget ér, így nem gyorsítják fel a BS újjáépítését. A leégett csarnok helyén épülő új létesítményt jövő augusztusban adnak majd át.
Európa legnagyobb sportcsarnoka épül fel a leégett Budapest Sportcsarnok helyén - közölte a kormányülést követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök. A kabinet tagjai előzőleg tájékozódtak az építési munkálatokról, majd a Népstadionban megrendezett kormányülésen parképítésről határoztak. Orbán bejelentése szerint lefedik a buszpályaudvart és környékét is. Így 30 ezer négyzetméteres park épül a sportcsarnok köré, szökőkutakkal, fákkal tarkítva. Az elsődleges becslések szerint mindez 4-5 milliárd forintot tehet ki.

Orbán: A jövő nem ér véget

A jövő elkezdődött, és nem is várható, hogy hamarosan véget ér.
Az ünnepi beszéd fordulatait idézve a kormányfő leszögezte: a jövő elkezdődött, és nem is várható, hogy hamarosan véget ér. Ezért nem gyorsítják fel az építkezés ütemét, és a sportcsarnokot 2002 augusztusában adják át.

A kabinet támogatja, hogy hazánk önállóan pályázzon a 2008-as futball Eb megrendezésére. A pályázat elkészítéséhez és a rendezéshez szükséges fejlesztéseket a kabinet állni fogja. Mint ismert, miután a 2004-es kontinensbajnokságra az osztrákokkal közösen sikertelenül pályáztunk, a sógorok más partner után néztek, és a négy évvel későbbi Eb-re Svájccal készülődnek. Budapesten ekkor Horvátország merült fel lehetséges partnerként, ezt azonban a két ország sportminisztereinek néhány héttel ezelőtti találkozója után elvetette a kormányzat.

Demszky népszavazást írna ki az olimpiáról

Orbán Viktor arról is szólt, hogy soha nem látott nemzeti egység bontakozott ki a 2012-es budapesti olimpia megrendezése kapcsán. A kabinet ülésén vendégül látta Demszky Gábor főpolgármestert, Schmidt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, illetve a budapesti főépítészt. A kormányfő tájékoztatása szerint valamennyi meghívott egyetértett abban, hogy olimpiát kell rendeznünk. Az olimpiai pályázat előkészítésére hatszázmillió forintot különített el a kabinet.

A témában a főpolgármester is tájékoztatót tartott a kabinet ülése után. Demszky Gábor azt javasolja a kormánynak, hogy kezdeményezzen ügydöntő népszavazást a nyári olimpia megrendezése ügyében - adta hírül az MTI. A főpolgármester úgy vélekedett: megfelelő feltételek teljesülése esetén támogatja azt a gondolatot, hogy Budapest nyári olimpiát rendezzen. Jelezte azt is, hogy a főváros augusztus 30-i közgyűlése elé javaslatot terjeszt az olimpiai pályázat támogatására.

A nyári milliárdokra ősszel bólint a parlament

A kormány az utánpótlás megszervezésére is plusz forrásokat szán. Deutsch Tamás sportminiszter beszámolója szerint 4 milliárd forintot osztanak szét a sportszervezetek között erre a célra.

A nyári kormányüléseken fejlesztésekre, újjáépítésekre "elköltött" százmilliárdot Orbán szerint a nemzetgazdaság már megtermelte, hisz többletbevétele van a büdzsének. Jelezte, a parlament novemberben hagyhatja jóvá a kabinet nyári országjárásán odaígért összegeket.