Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Hat százalékkal nőhetnek az energiaárak 2001-ben

2000.12.19. 22:49
Hat százalékkal emelkedhet legfeljebb az energia ára jövőre, döntött keddi ülésén a kormány. Határoztak az infláció okozta többletbevétel felhasználásának egy részéről. Negyvenmilliárd forintot bérkompenzációra fordítanak, az ÁPV Rt.-nek 25 milliárd forintot, a MVM Rt.-nek 10 milliárd forintot, lakáscélú támogatásokra pedig 15,5 milliárd forintot juttatnak. A kabinet arra kéri az önkormányzatokat, saját területeiken ők se növeljék hat százalékkal jelentősebben az árakat. A miniszterelnök az Index kérdésére elmondta, hogy szerdán dönt arról, mekkora jutalmat ad kormánya tagjainak.
A kormány éves szinten 6 százalékos villamosenergia- és gázár-emeléshez járul hozzá a jövő évben - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a kabinet keddi ülése utáni sajtótájékoztatón. Elmondta: a villamosenergia ára januárban emelkedik 6 százalékkal, a gázár-emelésre pedig júliusban, 12 százalékos mértékben kerül sor.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a gyógyszergyártókkal kötött megállapodás értelmében ezen a területen 4,3 százalékos átlagos áremelés lesz jövőre, a vasúti tarifák, a tévé műsorszórási díjak, az eljárási díjak 6 százalékkal, a távolsági autóbusz tarifák pedig 6,8 százalékkal emelkedhetnek 2001-ben. Az autópálya használati díjak esetében 5,8 százalékos lesz az áremelés, Orbán Viktor közlése szerint.

A miniszterelnök kifejtette: a kormány felkéri az önkormányzatokat, hogy az infláció visszaszorítása érdekében ugyanilyen mértékű áremeléseket engedélyezzenek a saját hatósági jogkörükbe tartozó területeken. A kormány vállalja, hogy - a tervezettnél nagyobb inflációt figyelembe véve - 13 százalékra egészíti ki a közalkalmazottak idei béremelését valamennyi ágazatban - közölte Orbán Viktor. Elmondta: erre a célra mintegy 40 milliárd forintos pénzügyi alapot különített el a kormány, a kifizetésekre várhatóan februárban kerül sor.

Jelezte: a kormány úgy döntött, hogy a dolgozók egyszeri bérjuttatásából a szociális szférában megmaradt 600 millió forintot, illetve az egészségügyben megmaradt 366 millió forintot is csak bérekre lehet majd kifizetni. Tájékoztatása szerint a kormány döntése értelmében az ÁPV Rt.-nek 25 milliárd forintot, a MVM Rt.-nek 10 milliárd forintot, lakáscélú támogatásokra pedig 15,5 milliárd forintot juttatnak. A kormány döntése értelmében a 27 állami gazdaságból 14 állami tulajdonban marad, 13 pedig értékesítésre kerülhet - közölte Orbán Viktor.

Felsorolása szerint többségi vagy kizárólagos állami tulajdonban tartják a jövőben is a Bábolna Rt. történelmi részét, a ménest, a műemlék jellegű épületeket, a Fertő-tavi nádgazdaságot, a Balatoni Halászati Rt.-t, a Tokaj Kereskedőházat, a Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Rt.-t, a Hódmezőgazda Rt.-t, az Abaúj Mezőgazdasági Rt.-t, az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt.-t, a Bácsalmási Agráripari Rt.-t, az Enyingi Agráripari Rt.-t, a Szerencsi Mezőgazdasági Rt.-t, a Martonseed Martonvásári Mezőgazdasági Rt.t-, a Lábod-Mavad Rt.-t, a Komáromi Mezőgazdasági Rt.-t és a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt.-t.

Elmondta: a magánosítás során elsősorban a gazdaságok dolgozóit, illetve a környékbeli gazdákat kívánják tulajdonhoz juttatni, ennek érdekében különböző pénzügyi kedvezményes hitelkonstrukciókat dolgoztatnak ki. A privatizáció során a földet nem adják el, az ugyanis majd a Nemzeti Földalapba kerül. A kormányfő elmondása szerint a ménesbirtokok mellett az integrátori szerepkört betöltő, a vetőmag- nemesítést végző, valamint a speciális állatállománnyal rendelkező gazdaságok maradnak tartós állami tulajdonban.

Orbán Viktor az Index kérdésére kijelentette: a büdzsé elfogadása után dönt arról, mekkora összegű jutalomban részesíti a kormány tagjait. Jelezte, egységes lesz a jutalmazás, vagyis mindenki azonos vastagságú borítékra számíthat. A kormányfő konkrétan nem nevezte meg azt az összeget, amire miniszterei számíthatnak, ám hangsúlyozta, hogy annak nagyságrendje alacsonyabb lesz annál, mint amit a Horn-kormány időszakában osztottak szét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?