Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Hat százalékkal nőhetnek az energiaárak 2001-ben

2000.12.19. 22:49
Hat százalékkal emelkedhet legfeljebb az energia ára jövőre, döntött keddi ülésén a kormány. Határoztak az infláció okozta többletbevétel felhasználásának egy részéről. Negyvenmilliárd forintot bérkompenzációra fordítanak, az ÁPV Rt.-nek 25 milliárd forintot, a MVM Rt.-nek 10 milliárd forintot, lakáscélú támogatásokra pedig 15,5 milliárd forintot juttatnak. A kabinet arra kéri az önkormányzatokat, saját területeiken ők se növeljék hat százalékkal jelentősebben az árakat. A miniszterelnök az Index kérdésére elmondta, hogy szerdán dönt arról, mekkora jutalmat ad kormánya tagjainak.
A kormány éves szinten 6 százalékos villamosenergia- és gázár-emeléshez járul hozzá a jövő évben - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a kabinet keddi ülése utáni sajtótájékoztatón. Elmondta: a villamosenergia ára januárban emelkedik 6 százalékkal, a gázár-emelésre pedig júliusban, 12 százalékos mértékben kerül sor.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a gyógyszergyártókkal kötött megállapodás értelmében ezen a területen 4,3 százalékos átlagos áremelés lesz jövőre, a vasúti tarifák, a tévé műsorszórási díjak, az eljárási díjak 6 százalékkal, a távolsági autóbusz tarifák pedig 6,8 százalékkal emelkedhetnek 2001-ben. Az autópálya használati díjak esetében 5,8 százalékos lesz az áremelés, Orbán Viktor közlése szerint.

A miniszterelnök kifejtette: a kormány felkéri az önkormányzatokat, hogy az infláció visszaszorítása érdekében ugyanilyen mértékű áremeléseket engedélyezzenek a saját hatósági jogkörükbe tartozó területeken. A kormány vállalja, hogy - a tervezettnél nagyobb inflációt figyelembe véve - 13 százalékra egészíti ki a közalkalmazottak idei béremelését valamennyi ágazatban - közölte Orbán Viktor. Elmondta: erre a célra mintegy 40 milliárd forintos pénzügyi alapot különített el a kormány, a kifizetésekre várhatóan februárban kerül sor.

Jelezte: a kormány úgy döntött, hogy a dolgozók egyszeri bérjuttatásából a szociális szférában megmaradt 600 millió forintot, illetve az egészségügyben megmaradt 366 millió forintot is csak bérekre lehet majd kifizetni. Tájékoztatása szerint a kormány döntése értelmében az ÁPV Rt.-nek 25 milliárd forintot, a MVM Rt.-nek 10 milliárd forintot, lakáscélú támogatásokra pedig 15,5 milliárd forintot juttatnak. A kormány döntése értelmében a 27 állami gazdaságból 14 állami tulajdonban marad, 13 pedig értékesítésre kerülhet - közölte Orbán Viktor.

Felsorolása szerint többségi vagy kizárólagos állami tulajdonban tartják a jövőben is a Bábolna Rt. történelmi részét, a ménest, a műemlék jellegű épületeket, a Fertő-tavi nádgazdaságot, a Balatoni Halászati Rt.-t, a Tokaj Kereskedőházat, a Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Rt.-t, a Hódmezőgazda Rt.-t, az Abaúj Mezőgazdasági Rt.-t, az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt.-t, a Bácsalmási Agráripari Rt.-t, az Enyingi Agráripari Rt.-t, a Szerencsi Mezőgazdasági Rt.-t, a Martonseed Martonvásári Mezőgazdasági Rt.t-, a Lábod-Mavad Rt.-t, a Komáromi Mezőgazdasági Rt.-t és a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt.-t.

Elmondta: a magánosítás során elsősorban a gazdaságok dolgozóit, illetve a környékbeli gazdákat kívánják tulajdonhoz juttatni, ennek érdekében különböző pénzügyi kedvezményes hitelkonstrukciókat dolgoztatnak ki. A privatizáció során a földet nem adják el, az ugyanis majd a Nemzeti Földalapba kerül. A kormányfő elmondása szerint a ménesbirtokok mellett az integrátori szerepkört betöltő, a vetőmag- nemesítést végző, valamint a speciális állatállománnyal rendelkező gazdaságok maradnak tartós állami tulajdonban.

Orbán Viktor az Index kérdésére kijelentette: a büdzsé elfogadása után dönt arról, mekkora összegű jutalomban részesíti a kormány tagjait. Jelezte, egységes lesz a jutalmazás, vagyis mindenki azonos vastagságú borítékra számíthat. A kormányfő konkrétan nem nevezte meg azt az összeget, amire miniszterei számíthatnak, ám hangsúlyozta, hogy annak nagyságrendje alacsonyabb lesz annál, mint amit a Horn-kormány időszakában osztottak szét.