Judit
2 °C
7 °C

Új adótáblát fogadott el a kormány

2000.08.15. 19:30
Nem vezetnek be jövőre új adófajtákat, az adósávokat kitolják, jelentősen növelik a gyermekek után járó adókedvezményt - derült ki a kormányülést követő tájékoztatón. Jövőre három, 2002-ben pedig újabb három százalékkal csökken a munkáltatók által fizetendő tb-járulék. A kabinet döntött a MALÉV privatizációjáról, illetve határozott arról, hogy kezdeményezi a hódmezővásárhelyi képviselő-testület feloszlatását. A kormány inflációs várakozásain is módosítani kényszerült. Járai Zsigmond pénzügyminiszter szerint az idei pénzromlás akár kilenc százalékos is lehet. A testület két héttel elhalasztotta a következő két év költségvetéséről szóló döntést.
Új adótáblát fogadott el a kormány - jelentette be Járai Zsigmond pénzügyminiszter
Új adótáblát fogadott el a kormány - jelentette be a keddi kormányülést követő tájékoztatón Járai Zsigmond pénzügyminiszter. Így húsz százalékos adóterhelésre azok számíthatnak, akiknek a jövedelme nem haladja meg az évi 480 ezer forintot. Harminc százalékot azoknak kell fizetniük, akiknek a jövedelme nem haladja meg az 1 millió 50 ezer forintot. Negyvenszázaléknyi adót pedig az egymillió ötvenezer forint feletti jövedelmek után kell fizetni. A kabinet döntése értelmében, 2001-ben három, 2002-ben pedig szintén három százalékponttal csökken a munkáltatók által fizetendő tb-járulék. Növekszik viszont háromszáz forinttal az egészségügyi hozzájárulás, ami így a mostani 3900-ról 4200 forintra emelkedik, és 2002-ben 4500-ra nő.

Január elsejétől megnövekszik a gyermekek után járó adókedvezmény mértéke. Az egygyermekes családok négyszázezer, a két gyermeket vállalók hatszáznegyvenkétezer, míg a háromgyerekesek egymillióháromszázötvenezer forintig élveznek majd adómentességet. A kabinet úgy döntött, a fogyatékos gyerekek után nem biztosít nagyobb adókedvezményt, viszont havonta háromezer forintos plusztámogatást biztosít számukra. A GYED felső határa jövőre nyolcvanezer forintra emelkedik, 2002-ben pedig az inflációnak megfelelő mértékben emelik tovább.

A jövedéki adó hat százalékkal növekszik majd 2001-től. A cigaretta azonban tizenöt, egyes alkohol fajták jövedéki adója pedig tíz százalékkal lesz több.

Járai: kilenc százalék körüli infláció várható

Rendbontás a BTK-ban
A kormány tervei szerint új bűncselekményfajtával bővülne a büntető törvénykönyv: a rendbontást két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék, csoportosan vagy fegyveresen elkövetve pedig három év lenne a plafon. Borókai Gábor tájékoztatása szerint az követne el rendbontást, aki nyilvános rendezvényen a rendezőség rendfenntartására tett intézkedésével szembeszegül. Ennél a bűncselekményfajtánál mellékbüntetésképp a kitiltást is alkalmazhatnák. A kormányszóvivő elmondta, elsősorban a futballhuliganizmus visszaszorulását várják az új paragrafustól.
Járai Zsigmond bejelentette: 2001-ben összességében 39,8 százalékot kell a vállalkozásoknak az államkasszába bevételeikből befizetniük, ami 2,8 százalékkal kisebb mértékű, mint idén. A pénzügyminiszter úgy vélte az teszi, lehetővé a terhek csökkentését, hogy a vártnál jelentősebb a gazdasági növekedés. Ebben az évben például a tervezettnél 94 milliárddal több bevétel folyik be az államkasszába. Járai kérdésre válaszolva elismerte, hogy kilenc százalék körüli infláció várható erre az évre, a korábban tervezett 6-8 százalék helyett. Emiatt visszamenőleg emelik a nyugdíjakat, várhatóan két százalékkal. Az emelés összegét novemberben kaphatják meg a nyugdíjasok.

A kormány a pénzügyminisztérium javaslatára módosította a következő évekre vonatkozó inflációs várakozásait is. Jövőre 5-7, 2002-ben pedig 4-6 százalékos pénzromlásra számítanak, vagyis éppen egy százalékkal többre, mint korábban. Járai Zsigmond jelezte: a tárca igényekről és így a teljes költségvetésről két hét múlva határoz a kormány

A kabinet úgy határozott: a közszférában dolgozók bére jövőre 8,75 százalékkal emelkedik. Az elkövetkezendő két évben a bérnövekedést úgy határozzák meg, hogy az inflációhoz hozzáadják a GDP növekedés ötven százalékát.

A kormány kezdeményezi a hódmezővásárhelyi képviselő-testület feloszlatását

Borókai Gábor kormányszóvivő
A vásárhelyi testület feloszlatását kezdeményezi a kormány
Borókai Gábor kormányszóvivő azt jelentette be, hogy a kormány kezdeményezi a parlamentnél, hogy oszlassa fel a hódmezővásárhelyi képviselő-testületet és írjon ki új választásokat november 26-ra. A kormány úgy ítélte meg, hogy az Alkotmánybíróság csak megerősítette határozatában, hogy a hódmezővásárhelyi herce-hurcára nem lehet más módon pontot tenni.

A kabinet kezdeményezni fogja a szövetkezeti törvény módosítását. Az új szabályozás azokat a szövetkezetek preferálná, amelyek önálló gazdálkodó személyek igényeinek kielégítésére jöttek létre, és nem a közös munkavégzésre kialakított bérviszonyokat konzerválják. A jelenlegi szabályozás alapján még öt évig működhetnének a szövetkezetek.

A MALÉV magyar többségi tulajdon maradjon!

A MALÉV privatizációjának immáron semmi akadálya nem lehet, így az ÁPV Rt. hamarosan privatizálhatja a légitársaságot - közölte Borókai. Tájékoztatatása szerint a cégnek többségi magyar tulajdonban kell maradnia, de olyan szakmai befektetőt kell keresni, aki pénzzel is be tud szállni a légitársaság versenyképessé válásához. A kormány eseti döntésével elengedte a MALÉV összes eddig felhalmozott vámtartozását. Az összeg nagyságáról Borókai nem tudott konkrétat mondani, mert a rendelkezésére álló előterjesztésben sem volt erre adat.

335 millió forintos segély a BS-nek

A központi költségvetés tartalékalapjából összesen 335 millió forintos segélyt juttat a kormány a Népstadion és intézményei számára, valamint azon vállalkozóknak, akik különféle berendezéseket adtak bérbe a tavaly decemberben leégett Budapest Sportcsarnokban árusítók részére. Borókai Gábor elmondta: a Népstadion és intézményei számára elkülönített 209,8 millió forintos segély a tervezett bevételek kiesését pótolja. A tavaly karácsonyi BS-vásárba infrastruktúrát szállító vállalkozók 124,8 millió forintot kapnak a központi költségvetés tartalékalapjából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?