Új adótáblát fogadott el a kormány

2000.08.15. 19:30
Nem vezetnek be jövőre új adófajtákat, az adósávokat kitolják, jelentősen növelik a gyermekek után járó adókedvezményt - derült ki a kormányülést követő tájékoztatón. Jövőre három, 2002-ben pedig újabb három százalékkal csökken a munkáltatók által fizetendő tb-járulék. A kabinet döntött a MALÉV privatizációjáról, illetve határozott arról, hogy kezdeményezi a hódmezővásárhelyi képviselő-testület feloszlatását. A kormány inflációs várakozásain is módosítani kényszerült. Járai Zsigmond pénzügyminiszter szerint az idei pénzromlás akár kilenc százalékos is lehet. A testület két héttel elhalasztotta a következő két év költségvetéséről szóló döntést.
Új adótáblát fogadott el a kormány - jelentette be Járai Zsigmond pénzügyminiszter
Új adótáblát fogadott el a kormány - jelentette be a keddi kormányülést követő tájékoztatón Járai Zsigmond pénzügyminiszter. Így húsz százalékos adóterhelésre azok számíthatnak, akiknek a jövedelme nem haladja meg az évi 480 ezer forintot. Harminc százalékot azoknak kell fizetniük, akiknek a jövedelme nem haladja meg az 1 millió 50 ezer forintot. Negyvenszázaléknyi adót pedig az egymillió ötvenezer forint feletti jövedelmek után kell fizetni. A kabinet döntése értelmében, 2001-ben három, 2002-ben pedig szintén három százalékponttal csökken a munkáltatók által fizetendő tb-járulék. Növekszik viszont háromszáz forinttal az egészségügyi hozzájárulás, ami így a mostani 3900-ról 4200 forintra emelkedik, és 2002-ben 4500-ra nő.

Január elsejétől megnövekszik a gyermekek után járó adókedvezmény mértéke. Az egygyermekes családok négyszázezer, a két gyermeket vállalók hatszáznegyvenkétezer, míg a háromgyerekesek egymillióháromszázötvenezer forintig élveznek majd adómentességet. A kabinet úgy döntött, a fogyatékos gyerekek után nem biztosít nagyobb adókedvezményt, viszont havonta háromezer forintos plusztámogatást biztosít számukra. A GYED felső határa jövőre nyolcvanezer forintra emelkedik, 2002-ben pedig az inflációnak megfelelő mértékben emelik tovább.

A jövedéki adó hat százalékkal növekszik majd 2001-től. A cigaretta azonban tizenöt, egyes alkohol fajták jövedéki adója pedig tíz százalékkal lesz több.

Járai: kilenc százalék körüli infláció várható

Rendbontás a BTK-ban
A kormány tervei szerint új bűncselekményfajtával bővülne a büntető törvénykönyv: a rendbontást két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék, csoportosan vagy fegyveresen elkövetve pedig három év lenne a plafon. Borókai Gábor tájékoztatása szerint az követne el rendbontást, aki nyilvános rendezvényen a rendezőség rendfenntartására tett intézkedésével szembeszegül. Ennél a bűncselekményfajtánál mellékbüntetésképp a kitiltást is alkalmazhatnák. A kormányszóvivő elmondta, elsősorban a futballhuliganizmus visszaszorulását várják az új paragrafustól.
Járai Zsigmond bejelentette: 2001-ben összességében 39,8 százalékot kell a vállalkozásoknak az államkasszába bevételeikből befizetniük, ami 2,8 százalékkal kisebb mértékű, mint idén. A pénzügyminiszter úgy vélte az teszi, lehetővé a terhek csökkentését, hogy a vártnál jelentősebb a gazdasági növekedés. Ebben az évben például a tervezettnél 94 milliárddal több bevétel folyik be az államkasszába. Járai kérdésre válaszolva elismerte, hogy kilenc százalék körüli infláció várható erre az évre, a korábban tervezett 6-8 százalék helyett. Emiatt visszamenőleg emelik a nyugdíjakat, várhatóan két százalékkal. Az emelés összegét novemberben kaphatják meg a nyugdíjasok.

A kormány a pénzügyminisztérium javaslatára módosította a következő évekre vonatkozó inflációs várakozásait is. Jövőre 5-7, 2002-ben pedig 4-6 százalékos pénzromlásra számítanak, vagyis éppen egy százalékkal többre, mint korábban. Járai Zsigmond jelezte: a tárca igényekről és így a teljes költségvetésről két hét múlva határoz a kormány

A kabinet úgy határozott: a közszférában dolgozók bére jövőre 8,75 százalékkal emelkedik. Az elkövetkezendő két évben a bérnövekedést úgy határozzák meg, hogy az inflációhoz hozzáadják a GDP növekedés ötven százalékát.

A kormány kezdeményezi a hódmezővásárhelyi képviselő-testület feloszlatását

Borókai Gábor kormányszóvivő
A vásárhelyi testület feloszlatását kezdeményezi a kormány
Borókai Gábor kormányszóvivő azt jelentette be, hogy a kormány kezdeményezi a parlamentnél, hogy oszlassa fel a hódmezővásárhelyi képviselő-testületet és írjon ki új választásokat november 26-ra. A kormány úgy ítélte meg, hogy az Alkotmánybíróság csak megerősítette határozatában, hogy a hódmezővásárhelyi herce-hurcára nem lehet más módon pontot tenni.

A kabinet kezdeményezni fogja a szövetkezeti törvény módosítását. Az új szabályozás azokat a szövetkezetek preferálná, amelyek önálló gazdálkodó személyek igényeinek kielégítésére jöttek létre, és nem a közös munkavégzésre kialakított bérviszonyokat konzerválják. A jelenlegi szabályozás alapján még öt évig működhetnének a szövetkezetek.

A MALÉV magyar többségi tulajdon maradjon!

A MALÉV privatizációjának immáron semmi akadálya nem lehet, így az ÁPV Rt. hamarosan privatizálhatja a légitársaságot - közölte Borókai. Tájékoztatatása szerint a cégnek többségi magyar tulajdonban kell maradnia, de olyan szakmai befektetőt kell keresni, aki pénzzel is be tud szállni a légitársaság versenyképessé válásához. A kormány eseti döntésével elengedte a MALÉV összes eddig felhalmozott vámtartozását. Az összeg nagyságáról Borókai nem tudott konkrétat mondani, mert a rendelkezésére álló előterjesztésben sem volt erre adat.

335 millió forintos segély a BS-nek

A központi költségvetés tartalékalapjából összesen 335 millió forintos segélyt juttat a kormány a Népstadion és intézményei számára, valamint azon vállalkozóknak, akik különféle berendezéseket adtak bérbe a tavaly decemberben leégett Budapest Sportcsarnokban árusítók részére. Borókai Gábor elmondta: a Népstadion és intézményei számára elkülönített 209,8 millió forintos segély a tervezett bevételek kiesését pótolja. A tavaly karácsonyi BS-vásárba infrastruktúrát szállító vállalkozók 124,8 millió forintot kapnak a központi költségvetés tartalékalapjából.  • Csok