Zita, Mariann
8 °C
21 °C

A kormány idővel levonja a következtetéseket

2004.06.16. 19:06
A kormányülésen szóba került az EP-választás eredménye is. Gál J. Zoltán szerint a kormányciklus hátralévő két évében lesznek láthatóak is lesznek az abból levont következtetések.
A jövő évtől kezdve a nemzetközi békefenntartó missziókban részt vevő magyar katonák száma nem haladhatja meg az ezer főt - jelentette be Kovács László külügyminiszter a kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.

Kovács László rámutatott, hogy jelenleg 1057 magyar katona érintett valamilyen nemzetközi szolgálatban, például a Balkánon, Afganisztánban, vagy Irakban. A külügyi tárca vezetője egyúttal bejelentette, hogy a NATO gyors-reagálású csapatában kiképzett 120 fős század vélhetően majd az afganisztáni kabuli reptér és annak környékének védelmében fog majd segíteni.

Magyar Bálint oktatási miniszter közölte, hogy a kormány elfogadta az átfogó felsőoktatási reformot jelentő Magyar Universitas Programot, amelyet várhatóan az ősszel tárgyal majd a parlament. A koncepció 2006-tól léptetné életbe az úgynevezett fokozatos felsőoktatási képzést, amely az alapképzéstől a mesterképzésen át a doktori képzésig terjedne ki. Az oktatási tárca vezetője elmondta, azt szeretné, ha jövő szeptembertől nem az első, hanem egy diploma lehetne ingyenes. Szintén a program része, hogy a diákhitelt az európai egyetemi oktatásban részesülők is igénybe vehessék. Magyar Bálint arról is beszámolt, a minisztérium tervezi azt is, hogy a költségtérítéses formában tanuló diákok nagyobb diákhitelhez juthassanak hozzá.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő egy kérdésre válaszolva közölte: az EP-választás eredménye is szóba került a kormányülésen. Szavai szerint a következtetések a következő napokban, hetekben, hónapokban, a kormányciklus hátralévő két évében lesznek láthatóak. Beszámolt arról, hogy a miniszterelnök egy két hetes diplomáciai offenzívába kezd, amely során részt vesz az Európa Tanács brüsszeli ülésén, ellátogat az Amerikai Egyesült Államokba, majd az isztanbuli NATO-csúcsra utazik. A kormányszóvivő jelezte, hogy a jövő héten nem ülésezik a kabinet. Elhangzott az is, hogy a "szűk" kormánytöbbség miatt a kormányfő Amerikába utazó delegációjának több tagja is csak a jövő hétfői parlamenti ülést követően csatlakozik a miniszterelnökhöz.