Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Fénysebességgel kommunikálnak a párhuzamos polgári körök

2004.02.12. 16:09
Két polgári körös hírlevél érkezhet azoknak, akik nemcsak a polgári körök hivatalos központjának, a Demokrácia Központnak a listájára iratkoznak fel, hanem a neve ellenére a polgári körökkel hivatalos kapcsolatban nem álló polgári-kor.hu oldalon is regisztrálnak. Utóbbi Hende Csaba szerint egy magánvállakozás, és számára vállalható és nem vállalható tartalmak is olvashatók.
Hende Csaba szerint a polgári körök infrastruktúrájának a saját épülethez hasonlóan fontos része az internetes kommunikáció. A jobboldali szervezetek tevékenységét koordináló Demokrácia Központ vezetője a Hír tv-nek adott interjújában kijelentette, hogy az internetes kommunikációs hálózat a polgári körök között "a fény sebességével teszi lehetővé az információk áramoltatását".

Vállalható és nem vállalható

Hende Csaba bizalmasan kezeli, hogy az általuk hetente szétküldött hírleveleket pontosan hányan kapják meg. "A polgári körök nagy részének van emailelérhetősége, és közülük mindenki megkapja" - mondta az Indexnek nyilatkozva. A Demokrácia Központ 2002 szeptembere óta küldi szét saját meghatározása szerint kulturális és közhasznú hírleveleit. A polgári köröknek szánt elektronikus levelek nagy részét ugyanakkor nem a Hende által vezetett központ adja ki. Egy magánvállalkozás, a Hunninet Webservice Bt. naponta küld hírlevelet a polgari-kor.hu oldalon regisztrálóknak. Hende szerint a cég által küldött emailt gyakran összekeverik a hivatalos polgári körös üzenetekkel, jóllehet azon számára vállalható és nem vállalható tartalmak is megjelennek.

Más kört fednek le

A polgari-kor.hu üzemeltetője, Puskás Attila Sándor az Indexnek azt mondta, hogy vállalkozásuk, amely az induláskor megelőzte a Demokrácia Központot, valóban más kört fed le levelezésével. Az egyszemélyes vállalkozás napi hírlevelét több mint 17 ezer olvasóhoz küldi el, a címzettekről pedig nem tudható, hogy regisztrált polgári kör vagy magánszemély. A Puskás által vezetett honlapon olvasható öndefiníció szerint a szájt "szervezetektől és pártoktól független hírszemle oldal, amely a polgári értékrendhez közelálló hírforrások napi válogatását juttatja el olvasóihoz".