Béla
13 °C
27 °C

Esztergomnak ajándék a korona érkezése

2001.08.14. 14:18
Hajnal háromkor indul a korona Esztergomba, hogy a várakozások szerint tizenötezer vendég előtt vegyen részt a Nagyboldogasszony-napi szertartáson. A ünnepi misét Paskai László bíboros, prímás celebrálja; beszédet mond Áder János házelnök és Bölcskei Gusztáv református püspök. A költségekről a Millenniumi Kormánybiztosi Hivatalban nem tudtak tájékoztatást adni, mert a rendező szervek saját költségvetésből finanszírozzák az ünnepséget. Torgyán József Máriaremetén imádkozik a termőföld védelmében.

Tizenötezer vendéggel már elégedett lenne a Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal, és Esztergom városa is ennyi látogatóval számol az augusztus 15-ei Nagyboldogasszony-napi ünnepségen. A szertartást a Bazilika előtt rendezik szigorú biztonsági intézkedések mellett. A koronát Paskai László esztergomi érsek kérésére bocsátotta rendelkezésre a Szent Korona Testület, amely az említett kormánybiztosi hivatalt kérte fel az ünnepség megrendezésre. A bíboros így szeretne kiemelkedő módon megemlékezni Szent István megkoronázásáról.
- Mivel a Szent Korona Testület arra kérte a rendező szerveket: rendőrséget, honvédséget, köztársasági őrezredet, hogy saját költségvetésükből finanszírozzák az eseményt - nincs kalkulált összköltségvetésünk - nyilatkozta lapunknak Kovács Flórián, a Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal hivatalvezetője.

A program

Korábbi sajtóhírek szerint a korona parlamentből Esztergomba való átszállítása 150 millió forintba kerül. A korona biztonsága érdekében a szállítás közben lezárják a folyót. A táv alig negyven kilométer, ennek ellenére az odafelé vezető út körübelül öt és félórás lesz. Miután a korona megérkezik a Bazilika elé Paskai László bíboros ünnepi misét celebrál, majd Áder János házelnök és Bölcskei Gusztáv, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke mond rövid köszöntőt. (Az ünnepi misén biztonsági okok miatt csak ezer ember jelenhet meg, akik nem jutottak be a bazilikába: kivetítőn követhetik az eseményeket.) Ezek után a hívek előtt is kinyitják a kaput, akik délután három óráig tekinthetik meg a koronát. Esztergomból fél ötkor indul vissza a korona, amely nyolc órára érkezik koronaőrök kíséretében a Parlamentbe. Az ünnepség nem a koronához kötődő vonulatként Mádl Ferenc köztársasági elnök felavatja Melloco Miklós István megkoronázása című szobrát. Az egész szertartást az m1 élő adásban közvetíti.

Esztergomnak ajándék

- A királyvárosnak ez az ünnepség ajándék. A korona 1790-ben, 211 évvel ezelőtt járt Esztergomban utoljára, így az események jelentőségét növeli, hogy a szentkorona újkori történelme során első ízben hagyja el a fővárost - tolmácsolta a város vezetésének véleményét Gulya István, a polgármesteri hivatal sajtóreferense. Gulya elmondta, hogy a város kétmillió forintot különített el az ünnepségre, de vélhetően nem használják fel a teljes keretet. A rendezvény egyébként nyitánya az augusztus 17-én kezdődő Ünnepi Szent István Napoknak, amelyet negyedik alkalommal rendezik meg a városban.

Máriaremetén könyörögnek a kisgazdák

Július közepén Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke bejelentette: "2001. augusztus 15-én a Nagyboldogasszony közbenjárásáért könyörgünk az ország különböző felekezetű templomaiban, krisztusi alázattal a magyar földért, a szülőföldért, szent hazánkért, népünkért!" Az idézet a kisgazdapárt központi honlapján olvasható, ahol a párt vezetősége a magyar föld megmaradásáért kéri a hívek könyörgését. A központi ünnepséget a máriaremetei templomban rendezik este hat órakor, ahol a misét Esterházy László pápai káplán celebrálja. A párt sajtóosztályának tájékoztatása szerint az ünnepségen Torgyán József mellett, felesége és Gyimóthy Géza főtitkár is részt vesz. A szervezők 100-200 főre számítanak.

Munka, szünet

A múlt heti kormányülésen a grémium úgy határozott, hogy határozatban kéri a minisztereket, az országos hatáskörű szervek, valamint a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalok vezetőit, hogy augusztus 15-én mentesítsék dolgozóikat a munkavégzési és szolgálat-ellátási kötelezettség alól. A kormány a magáncégeket is hasonló intézkedésre kérte, de határozat nem kötelező érvényű. Sajtóértesülések szerint az érintett intézmények zöme kedden dönt a kérés teljesítéséről, az azonban biztos, hogy a nyugdíjkifizetés zavartalan lesz, és az összes halaszthatatlan ügyben illetékes szervezet minimum ügyeletet tart majd.