Klaudia
-3 °C
3 °C

Megérkezett a Szent Korona a Parlamentbe

2001.08.15. 21:02
Fedélzetén a Szent Koronával délután öt órakor visszaindult Esztergomból a fővárosba a Budapest hajó és nyolc óra néhány perccel kötött ki. A nemzeti ereklyét a bazilikában tartott Nagyboldogasszony-napi millenniumi szentmise és állami megemlékezés után hívek sokasága tekintette meg. A Szent Koronát délután négy órakor búcsúztatták a bazilikában, ezután a Szent Korona Testület tagjai, az egyházi és állami élet magas rangú személyiségei az esztergomi kikötőbe kísérték.
Hajnali négy órakor futott ki a Budapest nevű hajó, amely Esztergomba szállította a Szent Koronát, hogy több ezer ember megnézze a bazilikában. A hajó a Parlament előtt felépített ideiglenes kikötőből indult útjára, ahova néhány méteren keresztül egy páncélozott járművel szállították. Fél tíz után nem sokkal kötött ki Esztergomban a hajó, a nemzeti ereklye a bazilikába valamivel tíz óra előtt érkezett meg. A koronát Mádl Ferenc köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János, az Országgyűlés elnöke, Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint Paskai László bíboros fogadta.

Ideiglenes pontont is építettek a Szent Koronának

A koronát egy MM-2001-es rendszámú páncélozott járművel szállították

Fiatalok és idősek egyaránt kíváncsiak voltak az ereklyéjére. Az Index első interjúiból az derült ki, hogy nemcsak fővárosiak érkeztek Esztergomba, hanem az ország több pontjáról is. Miután a közjogi méltóságok fogadták a Szent Koronát, első útjuk a bazilika előtt fölállított Magyar Posta sátrához vezetett, ahol ünnepélyesen forgalomba hozták a millenniumi ünnepre kibocsátott Szent Korona Aranybélyeget.

Tizenegytől tartották a szentmisét

Az ünnepi misét fél tizenegytől tartották, s legfeljebb ezer ember nézte végig a bazilikában a szertartást, ugyanis maximum ennyien fértek be az épületbe. A kint rekedtek viszont közvetítőkön kísérhették figyelemmel az ünnepséget. A szervezők körülbelül tizenötezer érdeklődőt vártak, ehelyett azonban csak alig ötezren voltak kiváncsiak az eseményre.

Ezután háromnegyed tizenkettőtől negyed négyig bárki közelebbről is megtekinthette az ereklyét. A Szent Koronát szállító hajó a Budapestre visszavezető úton délután fél ötkor futott ki az esztergomi kikötőből, s este nyolc óra után néhány perccel érkezett vissza a Parlamenthez. A koronát szállító hajó áthaladásakor a budapesti hidak gyorsforgalmát a rendőrök ideiglenesen lezárták. A Dunán nem rendeltek el teljes hajózási tilalmat, a Szent Koronát szállító hajó útjából minden hajónak ki kellett térnie, s a hajózási út szélén várakoznia.

Az ereklyét csakúgy mint a kora hajnali induláskor az MM-2001-es rendszámú páncélozott járművel szállították a hajóállástól az Országház főkapujához, ahonnan a koronaőrök vitték fel a Parlament lépcsőjén, és helyezték el a kupolacsarnokban. A nemzeti ereklyét a Duna-parton is és a Parlament előtt is tömeg várta, a koronát és a mögötte autókkal érkező küldöttséget is hangos tapssal, integetéssel fogadták.

Pápai levél
II. János Pál pápa levélben küldte el apostoli áldását Magyarországra azon millenniumi ünnepség alkalmából, amelyet Nagyboldogasszony napján, a Szent Korona előtt tartanak szerdán Esztergomban. A katolikus egyházfő Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsekhez írt levelében kiemeli: a magyar nép számára a II. Szilveszter pápa által adományozott ősi koronaya az ország ezeréves történelmének és kultúrájának a jelképe, amelyet nemzeti ereklyeként tisztel, és a Szent Korona elnevezéssel becsül meg. II. János Pál szavai szerint a korona adományozása Szent Istvánnak Magyarország függetlenségét és az európai népekhez való csatlakozását eredményezte.

Költségekről nem beszélnek

A költségekről a Millenniumi Kormánybiztosi Hivatalban az Indexnek nem tudtak tájékoztatást adni, mert a rendező szervek saját költségvetésből finanszírozzák az ünnepséget. A Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal vezetője, Kovács Flórián szerint ezért nincs kalkulált összköltségvetésünk. Korábbi sajtóhírek szerint 150 millió forintba kerül a Szent Korona utaztatása.