József, Bánk
-6 °C
0 °C

Megint féltik a Szent Koronát

2005.01.21. 14:59
Nemzeti ereklyéhez méltatlan, hogy a díszőrség nem teljesít állandó szolgálatot a koronaékszerek mellett, derült ki az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleményéből. Harrach Péter fideszes országgyűlési alelnök egyetért velük, a parlamenti biztonsági szolgálat vezetője szerint a koronát folyamatosan őrzik.

Napi huszonnégy órán keresztül őrzik a Szent Koronát az Országgyűlés épületében, közölte a Parlament biztonsági szolgálatának vezetője pénteken. Lisoczki László az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) közleményére reagált, amelyben azt állították, nem folyamatos a korona őrzése.

Mint mondta, mióta a korona a Parlamentbe került, azóta státuszának megfelelően, folyamatosan őrzik. A tényleges védelem mellett a díszőrség protokollárisan is őrzi a koronát 10 és 18 óra között, tette hozzá. Az alezredes szerint alaptalanok a korona nem megfelelő őrzéséről szóló híresztelések.

Nem csupán múzeumi dísztárgy

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) pénteki közleményében úgy fogalmaz: "Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a Parlamentbe átszállított Szent Korona melletti díszőrség koránt sem nevezhető folyamatosnak. Sokszor munkaidőben is csak félhomályban, díszvilágítás és díszőrök nélkül szemlélhetőek meg a kiállított koronázási ékszerek".

A szövetség szerint nemzeti egység legkézzelfoghatóbb szimbóluma nem lehet mellőzött, a korona nem csupán múzeumi dísztárgy, hanem a magyarság és a magyar jogállam egyik alapvető kifejeződése. Az IKSZ felkérte "az Országgyűlés vezetőit", hogy gondoskodjanak késedelem nélkül a koronázási jelvények méltó és folyamatos őrzésről.

Legutóbb Dávid ibolya vetette fel, hogy a koronát nem megfelelően őrzi a díszőrség. Az MDF-elnök 2002 májusában úgy fogalmazott: "Nemzeti elkötelezettségű, a hagyományokhoz ragaszkodó honfitársaim nevében szólók a korona őrzésének visszaállításáért."

Harrach köszöni

Harrach Péter, az Országgyűlés fideszes alelnöke közölte, köszöni a fiatalok kezdeményezését, némi módosítással támogatja, mert szerinte is javítani kellene az őrzés körülményein.

Harrach szerint a Szent Korona megérdemli ugyanazt a katonai tiszteletadást, amit az állami ünnepek vagy a Magyarországra látogató magas rangú vendégek. "Ha ehhez meg kell erősíteni a leépített hadsereg szinte egyedül használható egységét, a díszszázadot, hát tegyük meg" - írta a politikus közleményben.