Kornélia
1 °C
14 °C

A Várba kerülhet a korona

2003.05.15. 07:09
Az egykori Honvédelmi Minisztérium romjain a magyar királyság történetét bemutató múzeum épülhetne, ahol el lehetne helyezni a koronát és a koronázási jelvényeket - a Népszabadság értesülése szerint ez a javaslat is elhangzott szerdán annak a szakértői bizottságnak az ülésén, amelyet Glatz Ferenc akadémikus vezetésével az év elején hívott életre a kormány. Ráday Mihály, az ismert városvédő, a bizottság tagja az Indexnek elmondta: kiforrott álláspont továbbra sincs a koronáról és a Kúriáról, a sajtóban megjelentek csak egyes tagok kiragadott véleményeinek tekinthetők.
A budai Várban, az egykori Honvédelmi Minisztérium romjain múzeum épülhetne, ahol a magyar királyság történetét mutatnák be, annak jelképein keresztül. Ide kerülhetne az Országházból a korona és a hozzá tartozó jelvények - hangzott el szerdán a Glatz Ferenc akadémikus vezetésével az év elején a kormány megbízásából létrehozott szakértői bizottság.

A Népszabadság értesülése szerint azzal, hogy a Néprajzi Múzeum épületét ismét az igazságszolgáltatás használná, a Kossuth tér és környéke igazi kormányzati negyeddé válhatna. A múzeumot a bizottság néhány tagja a Millenniumi Városközpontban látná szívesen.

A budai Vár Szent György terén - itt áll a világháborús sebeket hordozó egykori Honvédelmi Minisztérium is - az állami-politikai funkció a tér keleti oldalára, a Sándor-palota közvetlen környékére korlátozódna. Ide költözhetne az Alkotmánybíróság is. A tér többi részére kulturális intézmények kerülhetnének - a szakértői bizottság szerint, amelynek abban egyetértettek: a nemzeti emlékhelyek sorsát egy külön bizottságnak kellene felügyelnie.

Az elnök úrnak bosszúságot okozott

"A lapokban megjelent cikk sok bosszúságot okozott az elnök úrnak" - nyilatkozta az Indexnek Ráday Mihály, a bizottság egyik tagja. A Pallasz Athéne Városvédő Egyesület elnöke szerint a szakértői bizottságnak még nincs egységes álláspontja. A kormány elé őszre tesznek le egy javaslatcsokrot. "Összejön tizenöt ember, és mindenki elmondja a véleményét."

Arra a kérdésre, hogy miképp juthattak ki ezek az információk, Ráday úgy válaszolt, hogy feltehetően a bizottság egyik tagja "csacsogott", ami annál is inkább meglepőbb, mert szerda délután 5 óra után ért véget az ülés, a másnap reggeli Népszabadság már közölte a cikket. A városvédő szerint kiforrott álláspont még egyik kérdésről sincs, az ügy kényes volta miatt pedig a magánvéleményét sem kívánta elmondani a közvéleményt leginkább érdeklő két témáról: a korona és a Néprajzi Múzeumnak helyt adó egykori Kúria épületéről.