Megszólalt a koronatanú

2001.01.30. 14:30
Interjúban erősítette meg tegnap a Népszavának írásos nyilatkozatban tett állításait a "koronatanú", aki a felvételt készítette a Torgyán Attilának szánt költségvetési kenőpénz "célba juttatásának" körülményeit tisztázó megbeszélésről. A napilaptól továbbra is anonimitása megőrzését kérte, de ismét kijelentette: állításaiért a bíróságon is vállalja a felelősséget. A beszélgetésből kiderül, hogy egy régi kisgazda párttagról van szó, aki jól ismeri Torgyán Józsefet is. Mint ismeretes, a Torgyán család bizalmasának nevezett Benczéné Tóth Judit egy hangfelvétel szerint hárommillió forint kenőpénzt juttatott el Torgyán Attilának, az agrárminiszter fiának.
Névtelen dokumentátor
A Népszavának interjút adott az ominózus magnófelvételt készítő - továbbra is névtelenségét kérő - kisgazda politikus. A napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy lépésével voltaképpen segíteni akar a párton, mely a jelenlegi elnökkel nem tud megújulni. ,,Dokumentálni akartam azt, ami sokak számára látható volt: a hatalomba újonnan érkezett, pénzéhes emberek lerabolják a kisgazdapártot és az agrártárcát. Számtalan példát ismerek magam is arra, hogy a kormányváltás után feltűntek olyan ismeretlen arcok, akik gyorsan megyei elnökök lettek, majd fél év alatt százmillió forintos nagyságrendű állami támogatást kaptak. Ezek az emberek azért jöttek a kisgazdapártba, mert úgy látták, hogy a hatalmon lévő Torgyánt meg lehet környékezni. Jól látták" - nyilatkozta a felvételt akár bíróság előtt is felvállaló politikus a napilapnak.
Dokumentálni akartam azt, ami sokak számára látható volt: a hatalomba újonnan érkezett, pénzéhes emberek lerabolják a kisgazdapártot és az agrártárcát - így magyarázta a Népszavának adott interjúban a kenőpénzügy koronatanúja azt, miért készített hangfelvételt a Torgyán Attilának szánt ,,küldemény" célba juttatásának körülményeit tisztázó megbeszélésen. A koronatanú anonimitása megőrzését kérte a Népszavától, de kinyilvánította: bíróság előtt is hajlandó tanúskodni.

A koronatanú tíz éve tagja a kisgazdapártnak. Két éve dolgozik egy agrárberuházáson, amihez állami támogatást remélt, ám közvetítők útján tudatták vele: "a további előrehaladás alapvető feltétele, hogy a Torgyán családból vagy a hozzájuk közel álló körökből valakit szponzorálni kell" - adta hirül a napilap. A tanú szerint a Torgyán Attilának küldött kenőpénz költségvetési forrásból származik, hiszen az FVM tulajdonában álló Agrárinnovációs Kht.-tól kapott állami támogatást adták tovább a miniszter fiának. Közölte: a közvetítőn, ,,Juditkán" kívül is volt tanúja annak, hogy ifjabb Torgyán átvette a kenőpénzt. Állítása szerint az ügyről tudtak a földművelésügyi tárcánál, és ismerte a részleteket a kisgazdapárt több vezetője.

Kicsoda 'Juditka'?

Kicsoda Juditka?
1998. szeptember 10-én jelentette be Borókai Gábor kormányszóvivő, hogy az ÁPV Rt. felügyelőbizottságába jelöltek közül heten - köztük Benczéné dr. Tóth Judit, az FKGP delegáltja - túljutottak a nemzetbiztonsági ellenőrzésen. A Népszava két évvel ezelőtt híradása szerint Benczéné a Torgyán család fogorvosának felesége, Torgyán Attila évfolyamtársa volt. A Magyar Narancs tavaly azt írta Benczéné dr. Tóth Juditról, hogy a kilencvenes évek elején a Művelődési és Közoktatási Minisztérium köztisztviselőjeként dolgozott. 1993. februártól az ÁVÜ Ellenőrzési Igazgatóságán volt ügyintéző. 1995. június 16-tól a jogutód az ÁPV Rt. Etikai Tranzakciós és Szerződésmenedzsment Ügyvezető Igazgatóságának jogtanácsosa volt 1996. április 15-ig. Aztán a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárrendtartási Hivatalának köztisztviselője, s az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának tagja. A lap szerint emellett Torgyánné Cseh Mária jó barátnője, akivel a kisgazda nőszövetségben aktivizálják magukat.
A pénz átadásáról szóló üzeneteket legtöbbször a hangfelvételen is szereplő, a Torgyán család bizalmasának számító ügyvédnő adta át. Az ügyvédnő az a Benczéné Tóth Judit, akit az FKGP delegált az ÁPV Rt. felügyelőbizottságába. Benczéné lapunknak provokációnak minősítette az esetet, és arra hivatkozott, hogy bűnözők értékesítenek iratokat politikai célzattal.

Torgyán liberálbolsevik bűnözőket emleget és perrel fenyegetőzik

Bűnözőket említ hétfői nyilatkozatában Torgyán Attila és Torgyán József is. ,,A baloldali liberális erők által kezdeményezett lejárató hadjárat szervezői és az abban részt vevő köztörvényes bűnözők felelősségre vonása érdekében a szükséges eljárásokat folyamatba tettem" - írta nyilatkozatában a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Fia is hazugnak nevezte az állításokat, és közölte: feljelentést tett az ügyet kirobbantó Népszava ellen, aki ennek ellenére hétfőn eljuttatta a birtokában lévő hangkazettát a legfőbb ügyésznek.

A Legfőbb Ügyészség nyomozásfelügyeleti osztálya vizsgálja, történt-e bűncselekmény, illetve az ügyészség indíthat-e eljárást az ügyben, avagy továbbítja azt a rendőrségnek. Dr. Garamvölgyi László ezredes, az ORFK kommunikációs igazgatója a lapnak elmondta: ha az ügyészség nyomozást rendel el, s annak lefolytatására a rendőrséget jelöli ki, haladéktalanul megkezdik a munkát.

A kisgazdák hallgatnak
T. Attila: ,,A rágalmakat hamisnak tartom"
- Ezeket a rágalmakat hamisnak és hazugnak tartom, és remélem, hogy az álhírek készítőit és gerjesztőit felelősségre vonják - nyilatkozta a Népszavának Torgyán Attila ügyvéd. A kisgazda pártelnök-miniszter fia szerint Torgyán József politikai ellenfelei állnak a háttérben, akik "bűnözők felhasználásával hamis anyagokat állítottak össze azért, hogy a közvéleményt manipulálják". Hangsúlyozta azt is, semmilyen kapcsolatban nem állt a megnevezett céggel. Mint mondta, a tegnapi cikk miatt feljelentést tesz a Népszava ellen.

A kisgazdák hallgatnak
A kisgazdapárt jelenlegi és volt vezetői közül senki nem kívánta kommentálni a Népszava hírét. Így Bánk Attila frakcióvezető sem. Bánk egyébként külföldön tölti egyhetes szabadságát, amelyet - mint kérdésünkre elmondta - valószínűleg meg kell majd szakítania a történtek miatt. Lányi Zsolt és Csúcs László exkisgazda politikusok sem kívántak nyilatkozni, arra hivatkozva: a történtek megítélése, az igazság kiderítése a hatóságok feladata.