Keller vitázik a Fővárosi Főügyészséggel

2003.03.22. 02:13
Ellentmondásos a Fővárosi Főügyészség azon megállapítása, amely szerint a polgári körök közalapítványon keresztüli támogatása nem tekinthető politikai tevékenységnek - reagált közleményben Keller László közpénzügyi államtitkár arra, hogy Hende Csaba, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány elnöke lemondásra szólította föl.
A Fővárosi Főügyészség március 7-én hallgatta meg Hende Csaba országgyűlési képviselőt, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumának elnökét, miután előzőleg Keller László feljelentése nyomán vizsgálat indult a Szövetség a Nemzetért Alapítvány működésével kapcsolatban.

A főügyészség az alapítvány bírósági nyilvántartásba vételével kapcsolatban megállapította: az alapító okiratnak az alapítvány céljaira, közhasznú tevékenységére és működésére vonatkozó rendelkezései összhangban vannak a közhasznú szervezetekről szóló törvény előírásaival.

Nem indokolt a közhasznúság törlése

A Népszabadság szombati számában arról számol be, hogy a Fővárosi Főügyészség nem tesz indítványt a közhasznúság törlésére, mivel a működéssel kapcsolatban a főügyészség nem talált arra utaló adatot, hogy az alapítvány törvényt sértett volna. Hende Csaba, az alapítvány elnöke a történtek fényében úgy vélte: Kellernek le kell mondania hivataláról, mert "hamis és alaptalan vádjaival megsértette az alapítvány jó hírnevét".

"Érthetetlennek tartom Hende Csabának az elmúlt napokban közzétett "indulatos kirohanását" az ügyészségi vizsgálattal kapcsolatban" - ismerteti a lap Keller pénteki közleményét, amely azt is rögzíti: Orbán Viktor jelentette ki azt, hogy a polgári körök a legerősebb politikai szervezeteket jelentik. Ezért ellentmondásos a főügyész azon megállapítása, hogy a polgári körök közalapítványon keresztüli támogatása nem tekinthető politikai tevékenységnek. Keller szerint az ügyészség utat nyitott a politikai szervezetek adókedvezményes támogatásához.

A polgári körök támogatása nem politikai tevékenység

A lap közli a Legfőbb Ügyészség reagálását is: az ügyészség döntéseit eddig sem egyes politikusok véleménye és ízlése alakította, hanem a tények, valamint a törvények. Az irányadó jogszabály szerint közvetlen politikai tevékenységnek számít a pártpolitikai tevékenység, valamint jelöltek állítása a választásokon. A polgári körök támogatása tehát nem tekinthető közvetlen politikai tevékenységnek, így a közhasznú jogállás nem törvénysértő.  • Hírek
  • Bankszámla