Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

MSZP-SZDSZ: 8-3

Egy május 24-ei keltezésű kormányprogram-kivonat alapján mondott igent a koalícióra a liberálisok küldöttgyűlése, pedig a dokumentumból világosan kiderül például, hogy ebben a ciklusban semmi nem lesz az egykulcsos adóból vagy a 2010-es euróból. Megnéztük azokat a főbb pontokat, ahol ellentétes volt a pártok programja. Olvassa el, mi alapján döntöttek a liberális küldöttek.

Az SZDSZ küldöttgyűlése vasárnap jóváhagyta az MSZP-vel kötendő koalíciót. A küldöttek a kormányprogram-tervezet egy kivonatolt változatát ismerhették meg. Az Új Magyarország címet viselő, Szabadság és szolidaritás alcímű dokumentum néhány bekezdést szentel egy-egy területnek. Bár ez nem a teljes verzió, az azért kiderül belőle, hogy ebben a kormányzati ciklusban nem valósul meg az SZDSZ egyik legfőbb ígérete az egykulcsos személyi jövedelemadó.

Összeállításunkban kigyűjtöttük a liberális pártnak az MSZP programjától markánsan elütő tizenegy ígéretét és összevetettük a hevenyészett kormányprogrammal. A programpontok alatti linkekben a kormányprogram eredeti szövegét olvashatják.

Ahol az SZDSZ örülhet

A megyerendszer megszüntetése A szocialisták korábban elzárkóztak a megyerendszer eltörlésétől, a kormányprogramban viszont gesztust tettek az SZDSZ-nek. A megyei közgyűlések helyett regionális közgyűlések működnek majd, ezeknek a tagjait a tervek szerint 2008-ban már meg is választhatják.

Szolgáltató önkormányzat - önkormányzati reform

Egészségügyi reform több biztosítós rendszerrel Az SZDSZ több biztosítón alapuló elképzelése nincs elvetve a kormányprogramban, igaz, ennél óvatosabban aligha lehetne fogalmazni: "A szervezett és szabályozott piac feltételeinek kialakítását követően a tapasztalatok birtokában dönt a kormány az egészségbiztosítási piac legkorábban 2008-tól több biztosító felé történő megnyitásáról."

Reform az egészségügyben

Folytatás

A romaügy nemcsak állami beavatkozásokkal, hanem komplexebb módon történő kezelése A kormányprogram, megfogadva az SZDSZ programjában javasoltakat, kísérletet tesz arra, hogy ne kizárólag felülről javítsák a romák helyzetét. A következő mondat akár a liberálisok programjában is szerepelhetne: "25 hátrányos helyzetű, javarészt roma kisebbség által lakott kistérségben komplex gazdasági, kulturális és szociális fejlesztési programot indítunk, melynek célja a kisebbségi társadalom gazdasági, szociális integrációja, életkörülményeik radikális javítása, a versenyképességük erősítése".

A roma kisebbség társadalmi integrációja

Folytatás

Ahol az MSZP örülhet

Egykulcsos, húsz százalékos adó Az SZDSZ a leghangsúlyosabb programpontjánál kapta talán a legnagyobb pofont. A kormányprogram szerint - kis túlzással - soha napján kiskedden lesz egykulcsos adó, bár ennél azért árnyaltabban fogalmaznak: "... az államadósság finanszírozási béklyót jelentő szintjének fokozatos csökkentésével megteremti a feltételeit annak, hogy a kormányzati ciklus végén megkezdődhessenek a vállalkozások és a lakosság adóterheinek érdemi mérséklése, egy egyszerűbb, az állampolgárok többsége számára egységes elvonási mértéket jelentő, átláthatóbb adórendszer kialakítása."

Reform a gazdaságban

A kis- és középvállalkozók támogatása elsősorban tőkeprogramokkal A kormányprogram megmarad olyan általánosságok szintjén, mint a magyar kis- és középvállalkozások "felkészítése a nemzetközi versenyben való helytállásra". A konkrétumokat viszont mintha az MSZP programjából emelték volna át. Vagyis az SZDSZ elképzeléseinél jóval hangsúlyosabb szerepet kapnak majd "a kibővülő vállalkozói hitellehetőségek" és "a visszatérítendő állami támogatások".

Fejlődő magyar vállalkozások

Folytatás

Az iskolai internet sávszélességének növelése Konkrétan erről nem szól a program, bár a sávszélességet azért belevették. Igaz, csak odáig mentek el, hogy "minden hazai településen lesz szélessávú internettel ellátott eMagyarország pont".

Informatika - az "intelligens infrastruktúra" fejlesztése

Magyarország fő szövetségese az Európai Unió és az Egyesült Államok A szocialistáknak szövetségeseink táborába sikerült becsempészniük a szomszédos országokat (az EU-n kívülieket is), Oroszországot és Ázsia "gyorsan fejlődő államait" is. Ha arra gondolunk, hogy Putyin Oroszországa nem tekinthető egy liberális paradicsomnak (a SZDSZ programja meg sem említi Oroszországot), akkor a szabad demokraták itt vereséget szenvedtek.

Sikeres európai nemzet - aktív külpolitika

Folytatás

A bevándorláspolitika liberalizálása A kormányprogram erről a szabad demokrata elképzelésről nem tesz említést.

Euró 2010-re A kormányprogram (tervezete) az euróról szemérmesen hallgat, az európai fizetőeszköz nevét, amelyre Szlovénia már jövőre, Bulgária meg várhatóan 2010-ben áttér, le sem írták a szövegben.

A magántőke bevonása az egyetemi beruházásokba A kormányprogram erről sem tesz említést. Az oktatásról szóló fejezet nélkülözi a konkrétumokat, ennek érzékeltetésére egy jellemző mondat: "Néhány év elteltével már a magyar egyetemekről-főiskolákról kikerülők diplomája is Európa bármely pontján megszerzett oklevéllel azonos értékűvé válik".

Reform az oktatásban

Folytatás

Egységes állat- és növényegészségügyi rendszer "Fejlődő vidék - sikeres mezőgazdaság" - ezt a címet viseli a kormányprogram mezőgazdasággal foglalkozó három bekezdése. Az SZDSZ elképzeléséről nincs benne szó, igaz, az ellenkezőjéről sem. A terjedelem csak olyan általánosságok megfogalmazására volt elég, minthogy a vidék fejlődése "elválaszthatatlanul összekapcsolódik a mezőgazdasággal".

Fejlődő vidék - sikeres mezőgazdaság

Ínyencek elolvashatják az egészet egyben. A második oldal nem cenzúrázás miatt maradt le, az csak egy üres oldal:

A kormányprogram 1. oldala
A kormányprogram 3. oldala
A kormányprogram 4. oldala
A kormányprogram 5. oldala
A kormányprogram 6. oldala
A kormányprogram 7. oldala
A kormányprogram 8. oldala
A kormányprogram 9. oldala
A kormányprogram 10. oldala
A kormányprogram 11. oldala
A kormányprogram 12. oldala
A kormányprogram 13. oldala
A kormányprogram 14. oldala
A kormányprogram 15. oldala
A kormányprogram 16. oldala
A kormányprogram 17. oldala
A kormányprogram 18. oldala
A kormányprogram 19. oldala
A kormányprogram 20. oldala