Árpád
-2 °C
4 °C

Az egészségügy a legkorruptabb terület

2008.09.29. 15:18
Tekintettel a több tízszeres, akár százszoros látenciára, az adatokból tévedés lenne levonni azt a következtetést, hogy Magyarországon a korrupció nem jelentkezik komoly problémaként, mondta Kovács Attila, a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztályának vezetője hétfőn Budapesten, a korrupció és pénzmosás elleni nemzetközi konferencián.

Magyarország a Transparency International legutóbbi felmérése szerint a közepesen korrupt országok közé tartozik. Az ismertté vált korrupciós bűncselekmények száma 1979-ben volt a legmagasabb (1353) és 1991-ben a legalacsonyabb (344 eset), tette hozzá.Tavaly 350 esetet regisztráltak.

Kovács Attila közölte: a korrupciós bűncselekmények számában néhány év alatt tapasztalt kisebb változás alapján alaptalan lenne azt állítani, hogy a változások jogszabály-módosítással vagy más központi intézkedéssel lennének összefüggésbe hozhatók.

A korrupció megítélése 2003-2007 között alig változott, konszenzus van abban, hogy Magyarországon komoly probléma a korrupció, 10 megkérdezett felnőtt közül 9 gondolja így. A korrupciót a megkérdezettek 43 százaléka nagyon komoly problémának tartja, idézte a testület megbízásából, a Gallup Intézet által tavaly ősszel készített felmérés megállapítását.

Hozzátette: 2003-ban a korrupciós eseteknek csak elenyésző hányadát jelentette a lakosság; 1016 megkérdezettből 101 észlelt korrupciós helyzetet a megkérdezést megelőző egy évben, de ezt mindössze 4-en jelentették be a rendőrségen vagy az ügyészségen.

A hivatali korrupcióval kapcsolatban a főosztályvezető azt mondta, a felmérés szerint a korrupcióval leginkább fertőzött hivatalok sorrendben az egészségügyi szolgáltatást végző intézmények, a vám- és pénzügyőrség, az önkormányzati hivatalok, az oktatási intézmények, a rendőrség és a földhivatal.

A politikai korrupciós jelenségek legjellemzőbb területei a kutatás szerint a pártfinanszírozás, a politikai kampányok, a képviselők díjazása, a mentelmi jog és a lobbi. A gazdasági korrupció vonatkozásában az állami beruházások és a közbeszerzési eljárással megvalósuló állami és önkormányzati beruházások területén jelentkezik a leginkább a korrupció.

Kovács Attila megjegyezte: ma Magyarországon rendkívül nagy a fekete- és szürkegazdaság aránya, különböző becslések 3 ezer milliárd és 6 ezer milliárd forint közé teszik azt a pénzügyi veszteséget, amit az állami költségvetés elszenved. Felhívta a figyelmet arra, hogy álságos műszó a feketegazdaság, mivel számtalan szegmense nem más, mint gazdasági bűncselekmény.

A konferencia megnyitóján Kovács Tamás legfőbb ügyész kiemelte: a pénzmosás elleni küzdelem az államok védekező mechanizmusa arra, hogy a szervezett bűnözés ne lehessen jövedelmező, ne legyen ösztönzött és a bűnözők legális gazdaságba beépülését meg lehessen akadályozni.

Az az ország, amelyről elterjed, hogy ott könnyű vagy lehetséges pénzt mosni, a mai világban üzleti alapon is garantáltan hátrányos helyzetbe kerül, egyre kevésbé lesz képes a nemzetközi pénzügyi életben megmaradni, abba bekapcsolódni - jelentette ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?