Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Magyarország visszacsúszott a korrupciós listán

2002.08.28. 17:41
A korrupciót vizsgáló Transparency International besorolása szerint a tavalyihoz képest valamelyest romlott Magyarország helyzete, a 31. helyről a 33.-ra került a vizsgált 102 nemzet közül - derül ki a szervezet jelentéséből, amelyet sajtótájékoztatón ismertettek szerdán Budapesten. Magyarország tavaly 91 ország közül a 31. helyen állt 5,3-as korrupciós indexel. A mutató az idén három tizedet csökkent. A szakemberek által készített felmérésben a tízes az elérhető legjobb eredmény.
A korrupció szintje alapján Magyarország megítélése jó a térségben, Közép-Kelet-Európa országai közül csak Ausztriának, Észtországnak és Szlovéniának jobb az eredménye e tekintetben. A felmérésből kiderül, hogy Lengyelország Bulgáriával a 45., Horvátország az 51., míg Csehország és Szlovákia az 52. helyen áll az országrangsorban. A TI jelentése szerint a korrupció mértéke Finnországban a legkisebb - 9,7-es indexszel - még Bangladesben a legnagyobb, 1,2-es mutatóval.

Tizenöt felmérés alapján

Berki Zolna, a TI magyar tagozatának elnöke beszámolt arról, hogy a 2002-es index 15 felmérésen alapul. Ezek a felmérések az üzletemberek és az országelemzők megfigyeléseit összegzik. Az indexben csak azok az országok szerepelnek, amelyek legalább három ilyen felméréssel rendelkeznek. Hozzátette, hogy Magyarországgal idén 11 különböző nemzetközi értékelés is foglalkozik; a véleményt készítők között megtalálható a Világbank, a Columbia Egyetem, a Gallup, illetve a PricewaterhouseCoopers.

A finnektől Bangladesig

A TI jelentése szerint a korrupció kifejezetten burjánzik Indonéziában, Kenyában, Angolában, Madagaszkáron, Paraguayban, Nigériában és Bangladesben. A kilenc pontnál többet kapó - ahol a korrupció legkevésbé érzékelhető - országok közé a leggazdagabb államok tartoznak, mint Finnország, Dánia, Új-Zéland, Izland, Szingapúr és Svédország.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?