Angelika
-4 °C
3 °C

Közbeszerzés, autópálya

2001.10.16. 16:55
Magyarország az EU-tagjelöltek között Észtország után a második legkevésbé korrupt ország - derül ki a Transparency International jelentéséből. A társaság átláthatatlansága miatt bírálja a magyar közbeszerzési gyakorlatot.
Az elmúlt egy év tizenkét meghatározott régiójának korrupciós eseménytörténetét dolgozza fel és tekinti át a Transparency International (TI) globális korrupciós jelentése, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra.

A TI által vizsgált 91 ország közül Finnország a legkevésbé korrupt ország. A második helyen Dánia, a harmadikok pedig Új-Zéland áll. A megvesztegethetőség a vizsgált országok közül Bangladesben okozza a legtöbb gondot. Magyarország Trinidad és Tobago, illetve Tunézia mellett a 31. helyet foglalja el a listán, így az EU-tagjelöltek között Észtország után a második legkevésbé korrupt ország. Csehország a lista 47., míg Szlovákia az 51. helyen áll.

A jelentés egyebek között kitér Magyarországra is, amelyet bírál a közbeszerzési eljárások átláthatatlansága miatt, de megemlítik az autópályák pályáztatás nélküli építtetését is. A jelentés foglalkozik a Székely-üggyel, illetve a parlamenti olajbizottság tevékenységével is.