Alfréd
-3 °C
3 °C

Másfél év börtön a korrupt polgármesternek

2004.02.12. 13:24
Megrendült egészségi állapota miatt másfél éves börtönbüntetésre enyhítette Francsics Zoltán büntetését a pécsi ítélőtábla. A fonyódi polgármester tanácsadói szerződéssel próbálta legalizálni vesztegetési pénzeit.
Enyhítette az ítélőtábla a vesztegetés miatt letöltendő börtönre ítélt korábbi fonyódi polgármester büntetését. Francsics Zoltánt, aki 2002-ig állt a Balaton-parti város élén, a bíróság első fokon két év nyolc hónapos börtönbüntetésre ítélte, emellett három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is.

Megrendült az egészsége

A városvezetőt a bírák vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetésben találták bűnösnek. A Pécsi Ítélőtábla azonban Francsics megromlott egészségi állapotára való tekintettel másfél év börtönre és két év közügyektől való eltiltásra enyhítette a büntetést.

Az ítélet szerint a somogyi város vezetése a fonyódi kikötőben lévő pavilonsor újjáépítésére közös kft-t alapított egy pécsi székhelyű vállalkozással. Az alapításkor azonban a polgármester kikötötte, hogy a nyereségből 50 százalékban akar részesedni, sőt írásos szerződésbe is foglaltatta, hogy ő maga jó pénzért tanácsadói tevékenységet folytat a cégnél.

Amint azonban rövidesen kiderült, a polgármester tényleges tanácsadást nem végzett, így ez a kitétel csak a vesztegetés legalizálását szolgálta. Amikor a polgármester megtudta, hogy emiatt nem kapja meg az általa igényelt tízmillió forintot, visszavonatta a közösen benyújtott hiteligényt, a pécsi cég viszont ezt követően feljelentést tett az ügyben.