Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Gyurcsány Ferenc meglátogatja a japán császárt

2004.10.20. 18:58
A múlt heti budapesti és balatonőszödi diplomáciai offenzíva 135 millió forintba került - derült ki a kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány olyan falvakat keres, amelyek befogadnak hajléktalan családokat.
Százharmincötmillió forintot fizettek az állami protokollkeretből a baloldali állam- és kormányfők balatonőszödi csúcstalálkozójára - közölte Batiz András kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő budapesti sajtótájékoztatón. A biztosítás 55 millió forintba, a szállás, a technika, a közlekedés és a tolmácsolás 80 millió forintba került - mondta. A múlt csütörtöki és pénteki, Haladó kormányzás című csúcstalálkozón tizenegy baloldali állam- és kormányfő vett részt.

Japánba és Németországba megy Gyurcsány

A kormányfő nem október 23-án megy a 301-es parcellához.
A Műegyetemtől péntek este induló fáklyás felvonulással veszi kezdetét az október 23-i állami rendezvénysorozat. A forradalom lángja, amely a Kossuth téren az ünnepségek kezdetén lobban fel, november 4-én alszik ki. A miniszterelnök a Nagy Imre Érdemrend átadása után a Sándor-palotában, valamint az Operaházban megrendezésre kerülő díszelőadás előtt mond beszédet. Gyurcsány Ferenc jelen lesz a budapesti szocialisták megemlékezésén is. A kormány személyes ünnepnek kívánja fenntartani november 4-ét, a kabinet a Nemzeti Sírkert 21-es parcellájában helyezi el koszorúit. Az RTL Klub híradója szerint Gyurcsány november 3-án mond beszédet a 301-es parcellánál.
A kormányszóvivői tájékoztatón Batiz András azt is elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök október 24-én Japánba utazik, ahol 19 éve nem járt hivatalos úton magyar kormányfő. A miniszterelnök a háromnapos út során találkozik japán kollégájával, a törvényhozás vezetőivel, üzletemberekkel. Gyurcsány Ferencet audiencián fogadja a japán császár és hitvese - mondta. A japán út előtt Brüsszelbe utazik a miniszterelnök bemutatkozó látogatásra, november végén pedig Németországba utazik a kormányfő.

Göncz Kinga ifjúsági és esélyegynlőségi miniszter arról számolt be, hogy "befogadó faluban" akarnak hajléktalan családokat elhelyezni, azt azonban nem árulta el, hogy melyik falu polgármesterével folytatnak erről tárgyalásokat. Olyan falut vagy falvakat akarnak a célra kiválasztani, amelynek vezetése és lakossága is beleegyezik a hajléktalanok befogadásába - mondta a miniszter.

Nyolcezer hektárral több erdő

A kormány az idén 100 millió forintot fordít a hajléktalanprogram elindítására, jövőre ennek az ötszörösét különíti el erre a célra. Ebből többek között beteg hajléktalanok számára kialakított lábadozó-férőhelyek számát bővítik, és meghosszabbodik a nappali melegedők nyitva tartása. Emellett javítani akarnak a hajléktalanok higiéniás körülményein, ingyenesen használható WC-k telepítésével.

A kormány arról is döntött, hogy a földhivatali bejegyzések ügyintézésének határidejét 60 napról 30 napra, a cégbejegyzését 30 napról 15 napra csökkenti. Az erdőtelepítési program szerint jövőre 8 ezer hektárral több erdősített terület lesz Magyarországon.