Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Gripenek: már csak a fegyverzet hiányzik

2001.11.17. 21:34
Négy százalékos gazdasági növekedéssel és 4,5 százalékos inflációval számol a kormány jövőre, derült ki a kabinet gödi, informális ülése után tartott sajtótájékoztatóján. Bejelentették: a kormány a Gripenek ügyében elfogadta a nemzetbiztonsági kabinet beszámolóját és egyidejűleg fegyverzetvásárlási tárgyalások megkezdésére is felhatalmazta a hadügyminisztert. Az olimpia rendezési jogának elnyeréséért pedig a kormány tízéves országfejlesztési programot készít.
Matolcsy György gazdasági miniszter a sajtónak elmondta: jóllehet, a világgazdaság fejlődésének lassulása hat a magyar gazdaság növekedésére, az még így is négy százalék lesz az idén, ami több mint kétszer akkora, mint az Európai Unió várható átlaga. "Minden külső és belső gazdasági egyensúlyi mutató javult" - mutatott rá a miniszter. A kormány jövőre is négy százalékos gazdasági növekedéssel számol. A miniszter rámutatott: az idén a múlt évhez képest 100 milliárd forinttal több jutott infrastruktúra-fejlesztésre, és 100 milliárddal több államilag támogatott lakásberuházásokra. Ez a magyarázata, hogy a gazdaság növekedése a romló nemzetközi gazdasági környezetben is fenntartható - mondta a miniszter.

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint az infláció az idén decemberben 7-7,5 százalék lesz az olajár alakulásától függően. A jövő év decemberére 4,5 százalékkal számol a kormány.

Gripenek: még fegyverzet kell

A kormány elfogadta a nemzetbiztonsági kabinet beszámolóját, amely szerint alá lehet írni a kormány egyetértési nyilatkozatát a Magyar Köztársaság és a Svéd Királyság kormánya között a Gripen típusú repülőgépek bérletével kapcsolatban - jelentette be Borókai Gábor kormányszóvivő. Borókai tájékoztatása szerint a kormány felhatalmazta a honvédelmi minisztert, hogy kezdje meg a fegyverzet beszerzésére vonatkozó tágyalásokat az Egyesült Államok, Svédországgal és az Egyesült Királyság illetékeseivel.

November 15-ig 53 358-an részesültek a diákhitelből - közölte a kormányszóvivő. Borókai Gábor elmondta, láthatóan jól működik a rendszer, majd közölte, november elejéig 83 500 diákhitelcsomag fogyott

Országfejlesztési program az olimpiáért

Magyarország elsődleges célja, hogy a 2012-es olimpiai pályázatok 2004-ben történő szűkítésekor az első öt közé kerüljön a magyar pályázat - közölte Borókai Gábor. Elmondta: a kormány nem mint világméretű sporteseményhez viszonyul az Olimpiához, hanem mint az ország fellendülését szolgáló rendezvényhez. Ennek kapcsán közölte: tíz évre szóló nemzeti országfejlesztési program készül, amellyel összefüggésben a tárcáknak két hét múlva kell benyújtaniuk saját beruházás-tervezetüket.

A kormány nem tárgyal az MSZP alkotmánymódosítási javaslatáról

Borókai Gábor kérdésre válaszolva elmondta: a kormány nem tárgyalt az MSZP alkotmánymódosítási javaslatáról a külföldi csapatmozgások engedélyezésével kapcsolatban.