Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Kósa Lajos elnézést kért a kormányfőtől

2006.03.28. 10:16
Elnézést kért a miniszterelnöktől és feleségétől Kósa Lajos Debrecen polgármestere kedden a Magyar Televízió Nap-Kelte című műsorában a kettejüket sértő, korábbi kijelentése miatt.

"Ezennel megkövetem Gyurcsány Ferenc urat és megkövetem a feleségét, nem akartam őket megbántani. (...) Semmilyen magánéleti problémát nem kívánok nekik, kívánom, (...) hogy éljenek boldogan" - mondta Kósa Lajos, aki a Demokrata című lapban adott interjújában sértő kifejezéseket tett a kormányfőre és feleségére. Kósa Lajos ugyanakkor fenntartotta azt a mondatát, hogy nem helyes, ha a miniszterelnök azt mondja, az öregecskedő feleségeket fiatalabbra kell cserélni.

A Demokrata című lap legutóbbi számában Kósa Lajos azt nyilatkozta, hogy "Magyarország jelenleg hivatalban lévő miniszterelnöke (...) nem tartja többre a feleségét, mint mondjuk egy hűtőszekrényt. Amit, ha nagyon megkopott, javíthatatlanul elromlott, akkor az ember valóban le szokott cserélni. Nem tudom, mit szólna Gyurcsány Ferenc ahhoz, hogyha egy nap, megfáradtan hazatérve a villájába, szentől-szembe találná magát azzal a helyzettel, amint a kigyúrt testű fiatal kertészlegény tölti az időt Dobrev Klárával, és az asszony csak annyit mondana, hogy megöregecskedtél, Feri".

Kósa Lajos kifejtette, arra reflektált, hogy a miniszterelnök korábban azt mondta, mindenki többre-jobbra vágyik, öregecskedő feleség helyett fiatalabbra. Ez egy nagyon abszurd mondat, és nagyon leértékeli az emberi kapcsolatokat, megdöbbentő, mondta. Kósa Lajos szerint volt még jó néhány ilyen megdöbbentő mondata Gyurcsány Ferencnek, például amikor azt mondta, hogy a romák esetében "meg kell szakítani a generációs láncot, és csak úgy lehet kezelni a kisebbségi problémát, ha elveszik a gyerekeket a cigány családoktól".

A kérdésre, hogy az ő mondata rossz mondat volt-e, úgy válaszolt: utólag úgy gondolja, mondhatta volna másképpen vagy szebben. Kósa Lajos szerint ugyanakkor az a sajátos helyzet van ma Magyarországon, hogy minden mondatot ki lehet ragadni, és addig csavarni, míg ellenkezője nem áll.

Kitért arra, hogy ezek is fontos momentumok a közéletben, de elfedik azt a valóságot, amellyel az országban szembe kell nézni, amelyről az április 9-i választásnak szólnia kellene.

A fideszes politikus arra a felvetésre, nem kettős mérce-e az, hogy a miniszterelnök autóját el kell adni, s oda kell adni a vakoknak, úgy felelt: ez egy példa, a fő kérdés, hogy drága-e az állam vagy sem. Kósa Lajos közölte, álláspontjuk szerint drága, mert hetven államtitkárral van több, mint a polgári kormány idején, s 30 ezerrel dolgoznak többen az államigazgatásban. Emellett olyan kiadásokat eszközöl az állam, amit, ha bajban van az államháztartás, nem engedhet meg magának. Példaként említette a luxusautókat, a hétmilliárdos mobilvásárlást, a bútorok cseréjét. A fideszes politikus úgy véli, a miniszterelnöknek saját példáján keresztül kell mutatnia az utat.