Árpád
-2 °C
4 °C

Kósa Lajos a magyar ellenzék titkos vezére

2007.10.25. 12:24
A magyar ellenzék titkos vezetője címmel Kósa Lajosról közölt fényképes portrét csütörtökön a Süddeutsche Zeitung. A liberális lap szerint Kósa sokak számára azt a reményt testesíti meg, hogy a Fidesz a merev elutasítás orbáni politikája helyett visszatér a konstruktív politizálás útjára.

A liberális német napilap az írás bevezetőjében arra emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt Kósa még a kemény vonalat képviselte. A Fidesz alelnöke az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából akkor kijelentette, hogy a magyar parlament "egy megválasztott diktatúra fejbólintója". Így nincs mit csodálkozni azon, hogy Magyarország fellázadt ez ellen.

Mindez a lap szerint akkoriban bátorítást jelentett a randalírozók és a szélsőjobboldaliak számára. Ilyen radikálisan a Fidesz "titkos trónörököse" azelőtt még nem nyilatkozott. Kósa - mint a Süddeutsche Zeitung írta - hosszú idő óta az erős ember a populista ellenzéki vezető, Orbán Viktor mögött. Valójában azonban soha nem tette magáévá Orbán koncepcióját, amelynek lényege, hogy az egész jobboldalt a Fideszbe kell beolvasztani.

Most ismét voltak tüntetések Budapesten. Kósa azonban ezúttal más hangot ütött meg, mint egy évvel ezelőtt. "Nem lázongással kell a fennálló kormányt megbuktatni" - jelentette ki. "Senkinek nem áll jogában erőszakot alkalmazni s párhuzamot vonni az 1956-os forradalmárokkal. Akkor diktatúra volt, ma demokrácia van" - idézte az újság Kósát, aki ugyanakkor hozzáfűzte azt is, hogy a mai szociálliberális hatalom "elvesztette legitimációját".

Az ilyen jellegű enyhe hangok újnak számítanak egy olyan országban, amelyet a politikai táborok egymással szembeni kölcsönös gyűlölete jellemez, s amelyben 19 évvel a demokratikus fordulat után sem alakult ki valami olyan, amit "a demokraták szolidaritásához" lehetne hasonlítani - fogalmazott a német liberális napilap.

A Süddeutsche Zeitung ezt követően ismertette a 43 éves Kósa Lajos életútját, utalva egyebek közt arra, hogy már a fordulat idején is Orbán oldalán ült az akkori kerekasztal-tárgyalásokon, s 1988-ban a Fidesz alapítói közé tartozott.

Tekintélye ugyanakkor igazán az elmúlt kilenc évben erősödött, amióta szülővárosa, Debrecen polgármestere. A keleti országrész második legnagyobb városa ma egy pezsgő, prosperáló polgári város. Kósa - mint a lap fogalmazott - sokak számára azt a reményt testesíti meg, hogy a Fidesz a merev elutasítás orbáni politikája helyett visszatér a konstruktív politizálás útjára. A mérsékelt hangot megütő gazdasági szakembernek véget kell vetnie a szélsőjobboldallal való összefogásnak, a parlamentarizmus kigúnyolásának, legalábbis sokan ezt kívánják - írta a Süddeutsche Zeitung.

Kósa ezúttal egyértelmű nemet mondott Orbánnak arra a kísérletére, hogy a parlament helyett az utcát tegyék a véleménynyilvánítás helyszínévé. Sürgette továbbá a vezető politikai erők összefogását a nemzet érdekében. Példaként említette Kósa a németországi nagykoalíciót, azaz egy olyan elképzelést, amely - mint a lap fogalmazott - a magyar jobboldal számára viccnek számított.

A Fidesz alelnökének mostanáig azonban nem sikerült "megelőznie" Orbánt, az ellenzéki párt tekintélyelvű vezetőjét. A 2006-os választási vereség után ugyanakkor már nyíltan megkérdőjelezte Orbán újabb miniszterelnöki jelöltségét. Az Orbánnal való közvetlen konfrontáció helyett Kósa most magabiztosan másképp kíván pozícióba kerülni, mégpedig a polgármesteri hivatal eredményes ellátásával. Szavai szerint ez fontosabb egy miniszteri hivatalnál - írta a Süddeutsche.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?