Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Kósa Lajos a magyar ellenzék titkos vezére

2007.10.25. 12:24
A magyar ellenzék titkos vezetője címmel Kósa Lajosról közölt fényképes portrét csütörtökön a Süddeutsche Zeitung. A liberális lap szerint Kósa sokak számára azt a reményt testesíti meg, hogy a Fidesz a merev elutasítás orbáni politikája helyett visszatér a konstruktív politizálás útjára.

A liberális német napilap az írás bevezetőjében arra emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt Kósa még a kemény vonalat képviselte. A Fidesz alelnöke az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából akkor kijelentette, hogy a magyar parlament "egy megválasztott diktatúra fejbólintója". Így nincs mit csodálkozni azon, hogy Magyarország fellázadt ez ellen.

Mindez a lap szerint akkoriban bátorítást jelentett a randalírozók és a szélsőjobboldaliak számára. Ilyen radikálisan a Fidesz "titkos trónörököse" azelőtt még nem nyilatkozott. Kósa - mint a Süddeutsche Zeitung írta - hosszú idő óta az erős ember a populista ellenzéki vezető, Orbán Viktor mögött. Valójában azonban soha nem tette magáévá Orbán koncepcióját, amelynek lényege, hogy az egész jobboldalt a Fideszbe kell beolvasztani.

Most ismét voltak tüntetések Budapesten. Kósa azonban ezúttal más hangot ütött meg, mint egy évvel ezelőtt. "Nem lázongással kell a fennálló kormányt megbuktatni" - jelentette ki. "Senkinek nem áll jogában erőszakot alkalmazni s párhuzamot vonni az 1956-os forradalmárokkal. Akkor diktatúra volt, ma demokrácia van" - idézte az újság Kósát, aki ugyanakkor hozzáfűzte azt is, hogy a mai szociálliberális hatalom "elvesztette legitimációját".

Az ilyen jellegű enyhe hangok újnak számítanak egy olyan országban, amelyet a politikai táborok egymással szembeni kölcsönös gyűlölete jellemez, s amelyben 19 évvel a demokratikus fordulat után sem alakult ki valami olyan, amit "a demokraták szolidaritásához" lehetne hasonlítani - fogalmazott a német liberális napilap.

A Süddeutsche Zeitung ezt követően ismertette a 43 éves Kósa Lajos életútját, utalva egyebek közt arra, hogy már a fordulat idején is Orbán oldalán ült az akkori kerekasztal-tárgyalásokon, s 1988-ban a Fidesz alapítói közé tartozott.

Tekintélye ugyanakkor igazán az elmúlt kilenc évben erősödött, amióta szülővárosa, Debrecen polgármestere. A keleti országrész második legnagyobb városa ma egy pezsgő, prosperáló polgári város. Kósa - mint a lap fogalmazott - sokak számára azt a reményt testesíti meg, hogy a Fidesz a merev elutasítás orbáni politikája helyett visszatér a konstruktív politizálás útjára. A mérsékelt hangot megütő gazdasági szakembernek véget kell vetnie a szélsőjobboldallal való összefogásnak, a parlamentarizmus kigúnyolásának, legalábbis sokan ezt kívánják - írta a Süddeutsche Zeitung.

Kósa ezúttal egyértelmű nemet mondott Orbánnak arra a kísérletére, hogy a parlament helyett az utcát tegyék a véleménynyilvánítás helyszínévé. Sürgette továbbá a vezető politikai erők összefogását a nemzet érdekében. Példaként említette Kósa a németországi nagykoalíciót, azaz egy olyan elképzelést, amely - mint a lap fogalmazott - a magyar jobboldal számára viccnek számított.

A Fidesz alelnökének mostanáig azonban nem sikerült "megelőznie" Orbánt, az ellenzéki párt tekintélyelvű vezetőjét. A 2006-os választási vereség után ugyanakkor már nyíltan megkérdőjelezte Orbán újabb miniszterelnöki jelöltségét. Az Orbánnal való közvetlen konfrontáció helyett Kósa most magabiztosan másképp kíván pozícióba kerülni, mégpedig a polgármesteri hivatal eredményes ellátásával. Szavai szerint ez fontosabb egy miniszteri hivatalnál - írta a Süddeutsche.