Júlia, Rita
13 °C
26 °C

Kósa: A rendőrök miatt volt balhé a meccsen

2007.10.01. 14:55
Kósa Lajos debreceni polgármester a rendészeti miniszterhez fordul, mert szerinte a rendőrök hibája, hogy botrány tört ki a Nyíregyháza-Debrecen focimeccsen. Szerinte a rendőrök agresszívek és szakszerűtlenek voltak, és ez vezetett verekedéshez a két csapat ultrái között.

Debrecen polgármestere szerint a rendőrség hibázott, ezért tört ki a balhé a Nyíregyháza - Debrecen meccs előtt alatt és után. Szeptember 22-én Nyíregyháza nyolc pontján csaptak össze a két csapat szurkolói, és balhé volt a stadionban is, ahol a debreceniek áttörték szektoruk kordonját. A botrány miatt lovasrendőröket is bevetettek, és kilenc Debrecen-drukkert előállítottak. Hat ember könnyebb sérülést szenvedett.

Kósa Lajos szerint nem lett volna balhé, ha a rendőrök felkészültebbek és visszafogottabbak lettek volna. Ezért Takács Albert rendészeti miniszterhez fordult. Választ vár a minisztertől arra, hogy a rendőrség miért nem nyilvánította kiemelt biztonsági kockázatú eseménynek ezt a mérkőzést. Úgy vélte, ezzel elkerülhető lett volna a baj. A polgármester közölte: a történtek igazolták, hogy számos rossz döntést hozott a rendőrség, ezért megkérdezi Takács Alberttől, hogy lesz-e vizsgálat vagy felelősségre vonás. "Szeretném megtudni (a minisztertől), hogy egyáltalán érzékeli-e, hogy mi a probléma, és kíván-e bármilyen intézkedést tenni" - fogalmazott.

Kósa szerint a rendőrök rosszul jelölték ki a városban a debreceni szurkolók útvonalát, akiknek így módjuk volt találkozni nyíregyházi szurkolókkal. A stadionban sem különítették el megfelelően a két tábort. Tovább rontotta a helyzeten a poltikus szerint, hogy három lovasrendőr indokolatlanul kezdett rohamot a kiabáló, ám agresszív cselekedetet el nem követő debreceni szurkolók ellen. Ez a provokáció szerinte hozzájárult a későbbi durvaságokhoz. Az ügyben kérdésekkel fordult Nyíregyháza rendőrkapitányához is, de válaszokat nem kapott.