Géza
-12 °C
-4 °C

Kósáné: a Vatikán a magyar belpolitikába is beleszól

2004.04.06. 21:28
Kósáné Kovács Magda nem mond le EP-képviselő-jelöltségéről és nem vonja vissza a Heteknek adott nyilatkozatát sem. A szocialista politikus szerint a Vatikán legitimálni akarja saját politikai törekvéseit az EU-alkotmány szövegével. Szerinte a katolikus állam, ezúttal Magyarországra terjesztené ki befolyását azzal, hogy Orbán Viktort kitüntetik.
Kósáné Kovács Magda, a szocialisták Európai Parlamenti listájának ötödik helyén álló képviselő nem kíván lemondani jelöltségéről és nyilatkozatát sem vonja vissza, amelyben azt állította, hogy a Vatikán "le akarja nyúlni" egész Európát. A kijelentést követően a Fidesz azt követelte, hogy Kósáné kövesse meg azokat, akiket megsértett és mondjon le jelöltségéről. Kósáné keddi sajtótájékoztatóján fideszes műbalhénak nevezte a cikkre reagáló nyilatkozatokat.

Nemtelen támadás

A szocialista politikus szerint a Fidesz rajta keresztül nemtelen támadást folytat az MSZP ellen. Kövér László elhíresült mondása valósul meg, mondta, amely szerint "egyenként fognak levadászni minket". "A célkereszt be van állítva, de nincs itt a pillanat, hogy meghúzzák a ravaszt" - tette hozzá. A Hetek című lapban azt akarta érzékeltetni, mondta, hogy a Vatikán az EU-alkotmány szövegével saját politikai törekvéseit akarja legitimálni. A Fidesz a nyilatkozatot arra használja fel, hogy elrejtse "az MSZP többet tett az országért mint Orbánék négy év alatt". Magyarországon kampánycélú vallási háború zajlik, mondta Kósáné.

Vatikáni befolyás Magyarországra

A Fidesz mellett Szili Katalin sem értett egyet a nyilatkozattal, és elhatárolódott párttársától, mire Kósáné úgy reagált, ők ketten továbbra is jó barátok. Az MSZP-s politikus a vatikáni befolyásszerzés magyarországi kiterjesztését látja egyébként abban, hogy Orbán Viktort az egyik legmagasabb kitüntetéssel, a Nagykereszttel tünteti ki a törpeállam. Kampányidőszakban ez már politikai kérdés - véli Kósáné.

Semjén aggódik

Félő, hogy a szocialista párt azonosul azokkal az előítéletes nézetekkel, amelyeket Kósáné Kovács Magda képvisel, és amelyek Magyarország pozícióit rontják az unión belül - mondta Semjén Zsolt, a Fidesz egyházpolitikai szakértője.