Szilárda
-4 °C
3 °C

Oda Kossuth regimentje

2000.09.26. 13:25
Menstruáció helyett a katonaéletet adták a férfiaknak, amely kevésbé ciklikus, viszont ha komolyra fordul a dolog, épp annyira fájdalmas. Az egész a sorozással kezdődik, amely idealizált helyzet a gyermekkori pajtásainkkal való találkozásra, és az egyéni lázadó hajlam egységesítésére, ugyanis mindenki az alkalmatlan, ,,E"-kategóriára hajt. Ezek után nem csoda, hogy a padtársakból brutális tömeggyilkosok, ivócimborákból furcsán rángatózó őrültek váltak, azokból pedig, akikkel együtt cigiztünk a budiban, szorongással teli kokósok lettek, akik már attól is ijedten beszarnak, ha megkérdezik tőlük, hogy hány centire nőttek a csapadékmentes időkben.
Nem lebecsülendő az az energiamennyiség, amelyet a Magyar Honvédség arra fordít, hogy hadsereget toborozzon ennek a ,,Mohács"-hoz szokott országnak, és ezért ősszel és tavasszal egy hónapon keresztül sorozáson veszi szemügyre nemzettestünk fiatal férfitagjait. Falura bontva, egykorúakkal.

Az alkalmasak
Ezért a honpolgár a kiscsoportos foglalkozásokon sokat megtudhat elhagyott falujáról, például, hogy M.D. pesti haverjaival szétrámolta a helyi érdekeltségű discot, és hogy az apja még fel is jelentette, és hogy az egész benne volt az Új Néplapban, meg a frissen is furcsa nősülésekről, a futballeredményekről is, a távozása óta született sörivó-rekordokról nem is beszélve, és a katonagyerekekről sem, akik ürügyén végül is itt vagyunk a monitoron.

Amikor Epresi őrnagy bekéri az orvosi igazolásokat

A katonai sorozást úgy kell elképzelni, mint olyan akadályversenyt, ahol a lehető legrosszabb eredmény elérése a cél, az ,,alkalmatlan" kategóriába való tartozás kivívása, és az ezzel járó összes elismerés szenvtelen begyűjtése. Így nem csoda, hogy a békés együttlétben csupán azon a ponton történik tülekedés, ott forrósodik fel a pótérettségi hangulat, amikor Epresi őrnagy bekéri az orvosi igazolásokat.

Magyart ugrani így még nem látott az Index tudósítója, és hiába a kamaszkori videoélmények tömkelege, amikor Rambo egyedül küzd meg a vietnami és orosz hadsereg összevont alakulataival, itten rokkant emberek ülnek mindenhol, lélekben és testben összetört génhulladék fiatalság, amelyet már nem lehetne behülyíteni Cegléd főtéren, és amely komoly sérülést szenvedne, ha találkozna egy-egy szerb, vagy román hadikórház ápoltjaival.

Vérünket a Hazáért!
A számok ezt a teóriát igazolják. Átlagosan a behívott fiatalok kevesebb mint a fele bizonyul alkalmasnak, egyharmaduk ideiglenesen alkalmatlannak, egyötödük pedig teljesen alkalmatlannak a sorkatonai szolgálat letöltésére - mondja Epresi László, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság őrnagya, majd hozzáteszi, hogy Szolnok megyében ráadásul országosan a legmagasabb a pszichológiailag alkalmatlanok száma, amely az öngyilkosságok magas számát jelenti elsősorban. (Ebben a térségben szocializálódott az Index tudósítója.)

A katonák nem nyomozók

A sorozásra kijelölt helyőrségi klubot nézve ez egyáltalán nem meglepő, ráadásul a hónap végén itt mutatják be a ,,Mire jó a hastánc" című előadást, érdeklődő kamaszok, és a bérletet még a program ismertetése előtt megváltó nyugdíjasokkal a célcsoportban. Ez a szocreál időket idéző, a kocka és a négyzet bűvkörében lebegő klubház színházterme a fogadó közeg, a csiriz, amellyel a fiatalokat a ,,haza védelmezőihez" akarja ragasztani a Honvédség.

Epresi László: "Nem vagyunk nyomozók"
A sorozásokon a fiataloknak nincs semmi motivációjuk - jegyzi meg Jónás József parancsnok, ha csak a hivatásos katonák havi harmincezer bruttóját nem tekintjük annak - teszi hozzá enyhe iróniával. A hadkieg évente mintegy 3000 férfiút sorozna be a megyében, ha a hazai szociometriai háló nem fedné le teljesen az orvostársadalmat.
- Nincs lehetőségünk felülbírálni a hozott igazolásokat. Mi nem nyomozóhatóság vagyunk, nem ellenőrizhetünk. Tudjuk, hogy hibás a rendszer, de mindenben meg van kötve a kezünk - panaszkodnak a parancsnokságon.

Alkoholistát, öngyilokot, homoszexet!

Az Indexnek sikerült becserkésznie egy hatvanezer forintért spontán átváltozott elmebeteget, aki szerint az alkalmatlanságát igazoló ,,halálbiztos papírba" egyetlenegy orvos sem mer belekötni. Egyébként az elmeorvos, illetve a katonaorvos felelősége, ha a ,,bevallottan beteg" emberrel történik valami a hadseregben.

Így nincs olyan ember a Honvédségnél, akinek érdeke lenne, hogy megfeleljenek a fiúk. Maximum a hazának, de azzal meg ki törődik?- kérdezi a nyugdíjazás előtt álló őrnagy. Persze a rafináltabb sorköteles a tesztek kitöltésével is igazolhatja, hogy alkalmatlan, ha például gyanúsan aberrált módon tölti ki az ellenőrző kérdésekkel teletűzdelt tesztlapot.

Óriási gondok
Nekik ajánlott a ,,a családunkban több alkoholista is van, anyám, apám közül az egyik gyakran kerül erősen ittas vagy részeg állapotba" mondat mellé ikszet rakni, illetve a ,,születésem után sokáig azt hitték, meghalok" passzust bejelölni. Aki azonban a totális összeférhetetlenségben bízik, annak az ,,általában a férfiak társaságában határozottabban érzem magam" kijelentésre erős tollvonással kell reagálni, bár a pszichológusnő az Index kérdésére elmondta, ez nem föltétlen a ,,buzi vagy, vagy nem vagy buzi" dichotóm modell bonyolultabb mondattani változata.

Legyél Te is katona!

A teszt egyébként még tartalmaz matematikai, fizikai, illetve nyelvtani ismereteket felmérő kérdéseket is, amely - valljuk meg! - többször inspirálja a leendő katonát a padtársa válaszainak felmérésére. Ez főként a matematikai feladatoknál jellemző, és hogy az olvasó se érezze magát biztonságban, idemásolok egyet, gyötörni a lelkiismeretét:

25, 22, 11, 33, 30, 15, 45. ...

(Aki kitalálja, hogy hogyan folytatódik a számsor, azok között Indexes pólót sorsolok ki húgom segítségével, aki szintén indul a versenyen.)

A III. számú sorozóbizottság tagjainak arcán az unalom, és az izgatottság: vajon lesz-e olyan 183 és 186 centi közötti, nem hirtelen szőke, nem pirospozsgás, nem ó-, és nem x-lábú, tökéletes katona, akit a díszelgő századba lehet sorozni.

Blöff
Bár a végeredményről nem tudok beszámolni, biztosra vehetjük, hogy nem, sőt olyan sem, aki a honvédségnél kívánja megszerezni a B-C-kategóriás jogosítványát, amely a civil szférába egyébként 146 ezer forintba kerülne. Évente mintegy 150 ember jelentkezik erre a mézesmadzaggal egyenértékű megoldásra, és szinte senki hivatásos katonának, mert valószínűleg a lóvé mértéke senkit sem hívogat a ,,haza oltárán való elvérezés" színpadias, de annál inkább szépséges mozdulatsorának végrehajtására.

Ne'hogymá' azt a földet kapáld, amit képtelen vagy megvédeni!

Azért vannak üdítő kivételek is. Ugyanis nemcsak az ELTE néprajz tanszéke szerint léteznek még olyan jászsági falvak, ahol egyszerűen nem veszik emberszámba azt, akit nem vitt el a katonaság. Ott nem találhat magának asszonyt, talán még a faluból is elűzik, mert ne'hogymá azt a földet kapálja, amit képtelen megvédeni.

Jónás József: Bizonytalan stratégák
- Volt itt egy szerencsétlen, aki itt ült velünk szemben, és amikor mondtuk, hogy sajnos nem lehet katona, elsírta magát. Ezzel a fiatalemberrel az Index nagyon szívesen beszélt volna, de nem tudott, és mivel a vizsgált időszakban, a merítésben csupa katonaságtól menekülő emberrel találkozott, így az ellenvéleményt nem sikerült autentikus forrásból begyűjteni.

Egyébként feljövőben vannak a nők, akik mind elszántságban, mind kötelességtudatban verik a férfiakat, így elképzelhető, hogy a katonai hírnevünket is ők viszik tovább. Persze nem a harisnyából rakott stokikra, és a gyorsabb krumlipucolásra kell gondolni.

Annyi azonban biztos, hogy a sörfogyasztás férfi privilégium marad. Ennek köszönhető, hogy a sorozás a Família büfé jelentéktelen pincehelységében zárul, ahol Haile Gebrselassie tökéletesen alkalmatlan testével lenyomja a világot. Érzékelhető a megnyugvás, ahogy az alkalmatlanok felsóhajtanak, és kikérik a következő kört, áldomást inni arra, hogy az államot átverni éppolyan könnyű, mint kokektálni a pincérlánnyal, aki szégyenlősen bele-belepirul egy durvább tréfába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!