Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

'Kossuth mindenkié, az egész nemzeté'

2002.09.21. 19:53
Összefogással, hittel és erős akarattal a harmadik köztársaság megvalósíthatja Kossuth álmait, mondta Medgyessy Péter szombaton a Kossuth-emlékévet, valamint az országszerte lezajlott bicentenáriumi megemlékezéseket lezáró ünnepségen a fővárosban, az Országház előtti Kossuth téren. A megemlékezést magyar zászlókat lengető csopor próbálta megzavarni, de rendbontás vagy provokáció nem történt, a rendfenntartó szerveknek nem kellett közbeavatkozni.
A miniszterelnök elmondta: kevés igazi közös hőse van a nemzetnek, de Kossuth Lajos közéjük tartozik. "Ez a közösség, a Magyar Köztársaság hamarosan erős egyenrangú része lesz Európában, a nyertesek közösségének" - mondta.

Hangsúlyozta: az európai uniós csatlakozás megváltoztatja az ország életét, nem rögtön, de tartósan, és a jólét esélyét kínálja. A miniszterelnök hozzátette: "ne szalasszuk el a történelmi alkalmat".

"Mi kell az európaisághoz? Az én válaszom: az európaisághoz magyarság kell. Magyarság, amely mindannyiunkat összetart" - fogalmazott Medgyessy Péter. Kossuth Lajos személyében olyan emberre emlékezik a nemzet, aki tudta, hogy a köztársaságnak vezetője, nem pedig vezére van, igaz polgára, aki első az egyenlők között, aki vállalja a vitát és a megmérettetést, aki felelősséget vállal a nemzetért, aki nem a hatalom feltételeit szabja meg, hanem megteremti a haladás esélyét. "Saját magunk és gyermekeink számára itt és most dől el a jövő" - emelte ki.

A miniszterelnök beszédét néhány tucatnyian folyamatos bekiabálással és fütyüléssel zavarták. A magyar zászlókat lengető csoport tagjai hazaárulónak nevezték a kormányfőt, az ünnepi beszéd végén pedig a Vesszen Medgyessy! és a Hajrá magyarok! jelszavakat skandálták. Rendbontás vagy provokáció nem történt, a rendfenntartó szerveknek nem kellett közbeavatkozni.

A Kossuth téri megemlékezésen elmondta ünnepi gondolatait Görgey Gábor kulturális és Magyar Bálint oktatási miniszter is. "Kossuth Lajos legnagyobb érdeme az, hogy a szabadság kívánalmát oltotta a táradalom tudatába máig ható érvénnyel" - jelentette ki Magyar Bálint.

Kiemelte: Kossuthnak az a felismerése, hogy a Duna-menti népeknek együtt kell megtalálniuk boldogulásukat, a mai törekvésekben folytatódik. "Amikor a XIX. században kimondta, hogy a magyarságnak a szomszéd népekkel megbékélve és egyetértésben lehet csak előre jutnia, nekünk ez a XXI. században azt jelenti, hogy nincs magyarság Európa nélkül" - fejtette ki.

Magyar Bálint Magyarország leendő európai uniós tagságával kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar nemzeti és közösségi hagyomány, kultúra és műveltség nem elveszni, hanem megerősödni fog Európa többi népének kultúrája mellett.

Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere azt mondta, hogy Kossuth mindenkié, az egész nemzeté, nem sajátíthatja ki, nem lophatja el egyetlen osztály, réteg, párt vagy mozgalom sem.

Rámutatott: Kossuth nagy érdeme volt, hogy a nemzetet egy fojtogatóan zárt birodalomból ki akarta szabadítani, nyitottá téve a nagyvilág felé, és megteremtve egy modern nemzetet, amely kerete lehet a halaszthatatlan polgári átalakulásnak.

Hangsúlyozta ugyanakkor, Kossuth nagy tévedése volt, hogy csak későn, 1848 bukása után ismerte fel: ez a nyitás nem csupán a magyarságnak, hanem a Kárpát-medence minden népének jár. Görgey Gábor arról is szólt, hogy Kossuth Lajos, a szabadságharc "lánglelkű apostola" méltatlanul és igaztalanul, mély kétségbeesésében nevezte árulónak Görgey Artúr fővezért a világosi fegyverletétel után, hiszen ők ketten megállapodtak e tragikus és elkerülhetetlen végben.

"Ősöm tudta, mélységes megbántottságában is, hogy Kossuth maga a szabadságharc, nélküle nincs 1848. Súlyos vitáik közepette az alapkérdésekben egyetértettek" - fogalmazott Görgey Gábor. A kulturális miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy 1848 és 1956 vérbe fojtott szabadságharcával ellentétben 1990-ben a régi rendszer összeomlása és a szabadság elnyerése vértelenül történt. "Próbáljuk e páratlan történelmi ajándékot jobban megbecsülni!" - zárta gondolatait a kultuszminiszter.

A Kossuth téri emlékműsor végén a Honvéd Táncegyüttes előadása, valamint táncház és fényjáték következett.