Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Hétfőn rendszert váltanának a Kossuth tériek

2006.10.02. 00:26
Éjfélre feloszlott a tömeg a Kossuth téren, ahol rendőri intézkedés nélkül zajlott le a vasárnap esti demonstráció. A szervezők hétfő este hatra minden eddiginél több embert várnak a Kossuth térre, mert ez lesz az az időpont, "amikor az igazi rendszerváltás elkezdődik".

Éjfélre már csak néhány százan maradtak a Kossuth téren, jelentette tudósítónk, a hangszórókból népzene szól. Az arcokon fáradt öröm, illetve kis kedvetlenség Demszky győzelme miatt.

Az igazi rendszerváltás

Győzött a magyar szabadság 2006. évi forradalma, így értékeli az önkormányzati választás eredményét a Magyar Nemzeti Bizottság 2006, mondta a Kossuth téren felállított színpadon a már két hete zajló demonstráció egyik politikai vezetője. Halász János az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy átütő sikert értek el az MSZP hatalma felett.


Kattintson a képekért!

Őrfi József, az Új Magyarországért Egyesület titkára azt mondta, hogy hétfő este hat órára minden eddiginél több ember jöjjön ki a Kossuth térre, mert ez az az időpont, amikor az igazi rendszerváltás elkezdődik. A Magyarok Világszövetségének fővárosi elnöke felszólította a jobboldalt, hogy a nép érdekében felelősségteljesen politizáljon, a megyei közgyűlések MSZP-s tagjait pedig arra, hogy hátráljanak ki Gyurcsány Ferenc mögül, mert "ha nem, október 23-ával elsöpörjük őket" Hiszen nem lehet két Magyarország, vidék és főváros, és nem lehet megosztani a magyar népet.

A már két hete zajló demonstráció szervezői kijelentették, hogy itt maradnak a téren, és azt nem hajlandók addig elhagyni, amíg követeléseik nem teljesülnek. Egyebek közt "a politikai foglyok szabadon bocsátását", Gyurcsány Ferenc távozását, Magyarország valós gazdasági helyzetére vonatkozó államtitkok feloldását és az Országgyűlés feloszlatását akarják elérni. A követelések között szerepelt az a kívánság is, hogy vigyék el a szovjet emlékművet a Szabadság térről, és állítsák vissza a Trianon-szoborcsoportot.

Orbán nem jött el

Vasárnap estére főleg középkorú és idős emberek gyűltek össze a téren, a tömeg nagyjából tízezer fős lehetett. A tüntetők miatt lezárták az utakat, és a 2-es villamos sem közlekedett. A kordonok mögött több száz rendőr várakozott, de intézkedniük nem kellett. A téren a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és az Új Magyarországért Egyesület is felállított egy színpadot.


Kattintson a képekért!

Hosszú ideig a térre várták Orbán Viktort is, egy ideig a Fidesz elnöke beszédének pontos időpontját is tudni vélték. Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság vezetője, a Kossuth téri demonstráció főszervezője közölte, hogy ha Orbán "térdet és fejet hajt", és bocsánatot kér a néptől, akkor szívesen látják. Orbán azonban azt mondta, nem kíván a térre menni. Sajtóértesülés szerint a Fidesz elnöksége döntést hozott arról, hogy Áder János felkeresi tüntetőket, de később ő is közölte, hogy nem megy a Kossuth térre az ott demonstrálók közé.

A tüntetők között feltűntek Wittner Mária és Kelemen András, a Fidesz országgyűlési képviselői, Bencsik András, a Magyar Demokrata hetilap főszerkesztője, Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke, Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének volt vezetője, illetve Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal egykori vezetője. Utóbbi arról beszélt, hogy Orbán Viktor azért nem jött el, mert a választáson jól szerepelt a Fidesz. Ha nem állt volna jól a párt, "akkor lett volna szükség a Kossuth-tériekre", mondta Grespik, de a rendezők lekeverték szónoklatát, mondván, ne bocsátkozzon pártpolitikába.