Piroska
-2 °C
5 °C

A Kossuth tériek estére várják Orbánt

2006.10.01. 19:00
Vasárnap a választás ideje alatt továbbküldős sms-ek buzdították a választókat az urnazárás utáni Kossuth téri megjelenésre. A téren az elmúlt héten petíciózó Új Magyarországért Egyesület mobilos üzenetében azt ígérte, elmegy Orbán Viktor is. Orbán viszont cáfolta ezt.

Az Új Magyarországért Egyesület több fajta sms-ben szólította fel a választókat arra, hogy este ismét a Kossuth téren gyülekezzenek.

"Vasárnap este héttől zászlót bontunk a Kossuth téren. Közénk jön Orbán Viktor! Add tovább!" - ilyen és ehhez hasonló üzeneteket küldött szét a választási kampánycsend idején a héten létrejött Új Magyarországért Egyesület. Néhány üzenetben a hivatalosan még nem létező, de több állami vezetőhöz petíciózó csoport Makovecz Imrét és Orbán Viktor az üzenet aláírójaként jelölte meg.

"Az üzenet hiteles" - mondta az Index kérdésére Kelemen András, a Fidesz országgyűlési képviselője, az egyesület alkotmányozó országgyűlés összehívását követelő petíciójának egyik aláírója. Kelemen szerint az önkormányzati választás lezárulása után a csoport, amelynek tagja a már említett Makovecz, Bethlen Farkas, Hargitay András, Melocco Miklós, Molnár V. József, Papp Lajos, Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás és Tőkés László, az eredmények alapján értékelni fogja a kialakult helyzetet, és természetesen folytatni kívánja a politikai demonstrációt. A fideszes honatya megerősítette azt is, hogy a Kossuth térre meghívták Orbán Viktort is.

Takács András, a Kossuth téri tüntetés szervezésére létrejött Magyar Nemzeti Bizottság 2006. egyik vezetője az Indexnek vasárnap késő délután úgy nyilatkozott: a városszerte terjengő sms-ekből ők is kaptak, és informálisan felvették a kapcsolatot Orbán Viktor környezetével, miután a Fidesz elnökét személyesen nem tudták elérni. Takács közölte, azt üzenték Orbánnak, ha szeretne felszólalni, a színpad és a mikrofon rendelkezésére áll. Mint mondta, nincs olyan elvárásuk, hogy csak akkor szónokolhat ott Orbán, ha lemond minden tisztségéről, mintahogy ezt elvárásként korábban a bizottság egy másik tagja, Molnár Tamás megfogalmazta.

Kubatov Gábor, a Polgárok Háza vezetője megkeresésünkre annyit közölt vasárnap délután, hogy nem tud arról, hogy a Fidesz-elnök a Kossuth térre látogatna. A Fidesz-elnökség nem hozott olyan határozatot, hogy az elnök menjen ki a Parlament elé - mondta az Indexnek Balog Zoltán országgyűlési képviselő. A pártelnökség kora este a Polgárok Házában létrehozott választási központban ül össze. Orbán Viktor - szavazata leadásakor - cáfolta, hogy a Kossuth térre menne.

Egyes fideszes forrásaink mégis azt erősítették meg, hogy a terjengő üzenetet nem csak a Kossuth tériek gondolják komolyan. Sőt volt olyan aktivistacsoport, ahol egy hétfői nagygyűlés terveiről is hallottak.