Béla
12 °C
27 °C

Elfogták a körözött polgármestert

2006.11.07. 15:36
Egy ismerősét követve fogták el a rendőrök a siklósnagyfalui polgármestert, akit közokirat-hamisítás és csalás miatt köröztek.

Elfogta a rendőrség az október elsejei siklósnagyfalui polgármester-választás győztesét, akit közokirat-hamisítás és csalás miatt kerestek, közölte a baranyai rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Kosztics Józsefet szombaton, pécsi albérletében tartóztatták le, miután a nyomozók követték egyik nőismerősét, akiről feltételezték, rendszeresen ételt és italt visz a bujkáló volt polgármesternek, mondta Bális Eszter.

A férfit azért keresték, mert a bíróság a közelmúltban közokirat-hamisítás és csalás miatt jogerősen tizennégy hónap szabadságvesztésre ítélte, ám határidőre nem vonult be a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe. Kosztics József Siklósnagyfalun független jelöltként indult az október elsejei önkormányzati választáson, és 111 szavazattal 101 ellenében győzött a szabad demokrata Bálint Bánkkal szemben. Ezzel ő lett a mintegy négyszáz lelket számláló település polgármestere.

Jelölésére és indulására az adott lehetőséget, hogy nem veszítette el választójogát, az ugyanis a törvény szerint a jogerős ítélettel nem, csak a szabadságvesztés megkezdésével szűnik meg automatikusan. Mivel az új polgármester körözés alatt állt, nem jelent meg a képviselő-testület alakuló ülésén. A képviselők egy ideig vártak, de Kosztics hivatali esküjét a megválasztását követő három héten belül sem tette le, ezért a napokban úgy döntöttek: megszüntetik a polgármester hivatalát, és új választás kiírására kérik az illetékes választási bizottságot. Az új választást négy hónapon belül kell megtartani a településen.