Árpád
-2 °C
4 °C

Geotermikus energia, víz és föld a jövőnk

2005.08.28. 08:35
Orbán Viktor három perc alatt vázolta, hogyan lehet hosszú távon fejlődő gazdaságunk: ki kell aknáznunk a geotermikus energiát, az Európában páratlan vízbázisainkat, valamint - miután a globális felmelegedés a mi malmunkra hajtja a vizet - a mezőgazdaságba pénzt kell pumpálni. Kőszegen az is kiderült, hogy Orbán Ákos-koncerten járt utoljára és, hogy négy év múlva kijut a magyar válogatott a vb-re. Az Index az Új nemzedékek találkozóján, járt. Riport.

Fesztivál a határon, az új nemzedék találkozója néven 1999 óta szerveznek fesztivált Kőszegre. Azt nem tudni a korábbiak milyenek voltak, mindenesetre egy Fidesz-közeli alapítvány szervezi kezdetek óta a rendezvényt, ahol előadások, viták ideológiai képzés zajlik. Ez az ötödik találkozó, mivel a kormányváltást követően két év kimaradt. A korábbi programokon résztvevők szerint érzhetően jobb volt a buli, amikor Fideszék kormányon voltak, hiszen sztárabb zenekarok voltak és módosabb szponzorok.

Ideológiai képzés jelképes összegért


Tekintse meg képeinket!

Az ideiólgiai képzés mindesetre működik: az Index riporterének első estéjén, pénteken útban a sztárzenekar fellépése felé a kőszegi várból távozó fiatalok beszélgetés-foszlányát csípi el, amelyben a miniszterelnököt szapulják. Persze, fura is volna, ha nem ez történne, hiszen a jellemzően jobboldali előadók meghallgatásáért, ha nem is sokat, némi pénzt azért kicsengettek a résztvevők.

Mozgalmi tapasztalatból elégtelen

"Mozgalmi tapasztalatból elégtelenre vizsgáztak a szervezők" - mondja Csintalan Sándor egykori szocialista képviselő az Index riporterének, Orbán Viktor fóruma fele, utalva arra, hogy a verőfényes napsütés ellenére Kőszeg legméretesebb tornatermébe helyezték a Nemzeti konzultáció kőszegi programját, amely a Nemzedékek konzultációja néven lett meghirdetve. (Csintalannal azért indulhatott el az Index riportere Orbán programjára, mert előzőleg a Hír TV K.O. című műsorának készítője Kövér Lászlóval és Szűrös Mátyással közös fórumon vett részt.) A programot ugyanis először a kőszegi várudvarra szervezték meg, később az esőre tekintettel a tornaterembe száműzték a programot, majd mégis a várudvarra, végül mégis a tornateremben tartották meg.

A tornaterem előtt óriási a tömeg, két idős asszonnyal kezdünk beszélgetni, akik állítják, a rendszerváltás óta Fidesz-szavazók. Újságolvasási szokásaikról elmesélik, hogy kézről-kézre adják a Magyar Demokratát és azért érezték fontosnak a megjelenést, mert Orbán megtisztelte városukat azzal, hogy idejött. "Mi a különbség Gyurcsány és Orbán között?" - kérdez vissza egyikük. "Hát, hogy ő kommunista" - mondja elszántan a hetvenedik évét taposó asszony.

Karszalagosok jobbra

"Karszalagosok jobbra, karszalag nélküliek balra", adja ki az utasítást a kőszegi gimnázium tornaterménél a biztonsági ember. A karszalagosok ugyanis fizettek a programokért, így azért is, hogy Orbán Viktorral nemzedéki konzultáljanak, míg a szalag nélküliek nem fizettek, így meg kell várniuk, míg a zömében fiatalok alkotta közönség elfoglalja párnáikat. Mert, hogy most amolyan fiatalosan a földre ülve konzultálhatnak az ifjak. Lelátó csak keveseknek jut.

Megmondalak Hende Csabának

A hely megtelt, a későn érkező szombathelyi házaspár kis híján lemarad a rendezvényről. A biztonsági főnök ugyanis épp az érkezésük előtti percben adja ki az utasítást, hogy senkit nem szabad beereszteni. A házaspár hölgy tagja az egyébként szombathelyi Hende Csabával fenyegetőzik és a biztonsági ember nevére kíváncsi. Méltatlankodik, hogy minek hirdették meg a programot, ha nem lehet bejutni, szó szót követ, végül Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt helyettes kampányfőnöke intézi el, hogy a husz kilométerről érkezett család bejuthasson.

Orbán nem szokott internetezni, mert nem ért hozzá, Ákos koncerten volt utoljára és meglátása szerint négy év múlva jut ki a magyar válogatott a foci világbajnokságra, derül ki a bevezető kérdésekre adott válaszokból. De kiderül az is, hogy a pártelnök szerint túl macsós a politika és sokkal több hölgynek kellene részt vállalnia benne, akár kőszegi önkormányzati képviselőként, akár egyszerű aktivistaként, de akár országgyűlési képviselőként is. Aztán lassan érkeznek politikai természetű kérdések is, például, hogy Orbán volt liberális, most konzervatív, de mi jöhet azután még.

A liberalizmus, mint stílusjegy

Az ideológiai negyedórából kiderül, hogy Orbán szerint a Fidesz azért aposztrofálta magát '90 környékén liberálisnak, mert ily módon tudták a leginkább demonstrálni, hogy ők nem kommunisták. Persze, hogy a liberális internacionáléban tisztségviselő is volt, nem tér ki, viszont ennyi év távlatából úgy emlékszik, hogy nem is voltak igazán liberálisok, ez a jelző inkább stílust jelentett akkoriban, mert kiforratlanak volt ekkoriban ideológiailag. Szerinte a liberálist ekkoriban Fodor Gábor jelenítette meg, az alternatív figura Deutsch Tamás volt, míg a radikális ő maga.

Radikálisnak lenni szabad


Klikk a képre!

Egy kérdező úgy értékeli, hogy a Fidesz túl liberális, így ő már kezd a szélre tolódni. Orbán mindehhez sok sikert kíván, majd kis fejtegetésbe kezd, hogy ha valakinek az álláspontja mások szerint szélsőséges attól még nem kell nézetet változtatnia, csak legyen bátor és vállalja álláspontját, s ha kisebbségben van vele, viselje el, hogy kisebbségi állápsontot képvisel.

A jövő is szóba kerül a nemzedéki konzultáción, amiről Orbánnak három dolog jut eszébe.- A geotermikus energia, a víz és a föld. Kifejti, hogy a világon a második legtöbb geotermikus energia van Magyarországon a föld alatt, s bár a kertészetek kétharmada ezt használja fűtés gyanánt, igazán kihasználatlan a lehetőség, pedig ezt ki kéne használni, miután nyersanyagban szegény ország vagyunk.

Üzlet a vízből

A másik gazdaságélénkítő természeti adottság Magyarország Európa szerte is egyedülálló vízbázisa, hiszen miközben nyolc másodpercenként hal meg valaki a nem megfelelő ivóvíztől, addig nálunk a vízkészlet kilencven százaléka a föld alól jön, ami hosszú távon ugyancsak pénzt hozhat az országnak. Meglepő módon megtudhatjuk, hogy a globális felmelegedés Magyarország malmára hajthatja a vizet, hiszen a felmelegedés egyes helyeken problémát okozhat, nálunk azonban egyelőre nem, így a mezőgazdaságba pénzt kell pumpálni, mert hosszú távon jelentős előnyökkel rendelkezhetünk majd.

Orbán kicsit ígérget, némi neműt fenyegetőzik, hogy visszaveszi kormányra kerülése esetén a rosszul privatizált javakat, majd távozik a színről és marad az ideológiailag kevéssé támpontot nyújtó, szigetet idéző dzsembori, amit itt épp záró gálának neveznek. A négy napos fesztivált a Hot Jazz Band koncertje zárta a Jurisics vár szinpadán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?