Bonifác
10 °C
17 °C

Rogán finomította Orbán szavait

2005.08.29. 22:11
"Gyors kármentésre" kérte a miniszterelnök a pénzügyminisztert és a gazdasági tárca irányítóját, amiért Orbán Viktor azt mondta egyes, privatizált vagyonelemeket kormányra kerülése esetén a Fidesz visszavehet, ha szabálytalanság vagy a korrupció gyanúja merül fel. Rogán Antal annyit finomított Orbán szavain, hogy nem államosítanának, hanem visszavásárolnák a még el sem adott repülőteret, a postát, vagy a MÁV-ot. Orbán szerint aggodalomra nincs ok, a befektetők ismerik a Fideszt.

A miniszterelnök felkérte a gazdasági- és a pénzügyminisztert, hogy Orbán nyilatkozata miatt "tegyen meg mindent a kármentés érdekében". Orbán Viktor szombaton Kőszegen azt mondta: kormányra kerülése esetén a Fidesz felülvizsgálja a szabálytalan privatizációs eljárásokat, ahol pedig szabályosan magánosítottak, de korrupció, vagy más törvénytelenség érhető nyomon a háttérben, szintén vissza kell venni a rosszul privatizált vagyont.

A munkahelyek védelmében

László Boglár kifejtette: a kármentés célja az lenne, hogy legalább azt a huszonhat nagybefektetőt, akikkel a két tárca tárgyal és akiktől 23 ezer új munkahely létrehozása várható, ne riassza el "az a néhány mondat, amely vélhetően csak rosszul sikerült mondat volt".

A szóban forgó nagybefektetők között a Suzuki, a Cisco, a Linde, a SAP és a Bridgestone neve hangzott el konkrétumként. A szóban forgó huszonhat cégtől az idén mintegy 3,5-4 milliárd forint összértékű befektetés remélhető.

Gyurcsány: elhamarkodott szavak

A kormányfő szerint Orbán Viktor privatizációval kapcsolatos kijelentései elhamarkodottak voltak, és azok nem szolgálják a kiszámíthatóságot. "Nagyon szeretném hinni, hogy amit mond az ellenzék vezére, az egy elhamarkodott, végig nem gondolt, forrófejű mondat" - mondta Gyurcsány Ferenc a Magyar Rádióban kedden elhangzott interjúban. A miniszterelnök ezzel utalt Orbán Viktornak azokra a kijelentéseire, amelyek szerint kormányra kerülése esetén a Fidesz felülvizsgálja a szabálytalan privatizációs eljárásokat. Azokban az esetekben pedig, amikor nem volt szabálytalan a privatizáció és nem volt korrupció sem, de nemzetgazdasági érdek, hogy az adott vagyontárgy állami tulajdonban legyen, azt kell mondani a tulajdonosnak: "legyen kedves adja vissza".

Gyurcsány Ferenc az ország szempontjából a legfontosabb értéknek a biztonságot és a kiszámíthatóságot nevezte. "Az nem biztonság, hogy azzal fenyegetünk embereket, bárkit, hogy amitek van, azt holnap visszakérhetjük, mert úgy gondoljuk, hogy ez nemzeti érdek", "ilyen országba a kutya nem akar befektetni" - mondta. Szerinte Orbán Viktor nem gondolta végig a kijelentéseit, így "a legjobb lenne elfelejteni ezt a történetet". "Ha az ellenzék vezére tud valamit, az istenekre kérem, mondja ki" - utalt Orbán Viktornak az esetleges szabálytalanságokra utaló mondataira.

Gyors kármentést kért Hiller is

Gyors kármentésre van szükség a Fidesz vezetőinek felelőtlen kijelentései miatt - jelentette ki a szóvivői nyilatkozat előtt nem sokkal Hiller István is. A szocialista pártelnök szintén felkérte a pénzügyminisztert és a gazdasági minisztert, hogy mielőbb kezdjenek tárgyalásokat a befektetőkkel és a munkaadókkal, a gazdasági biztonság garantálása miatt.

Hiller István hangsúlyozta: Magyarország számára egyaránt fontos érték a politikai biztonság és a gazdasági biztonság. Kijelentette, hogy a tulajdonhoz való biztonságot, a gazdasági biztonságot veszélyezteti, aki visszaállamosításról beszél.

Az MSZP kiáll Horn mellett

Hiller reagált arra is, hogy Kövér László hazaárulónak nevezte:Horn Gyulát "A politikai biztonságot veszélyezteti az, aki politikusként ő maga kívánja kijelölni, hogy ki a jó magyar és ki a rossz, hogy ki a jó hazafi és ki nem". Hozzátette, hogy a "félelem országát" teremt meg, aki így cselekszik. "A Magyar Szocialista Párt teljes mellszélességgel kiáll Horn Gyula volt miniszterelnök és volt szocialista pártelnök mellett" - szögezte le Hiller István.

Visszavásárolna, nem visszavenne a Fidesz

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke az MSZP-elnök szavaira válaszul azt mondta, hogy a nyár folyamán a Gyurcsány-kormány a privatizáció felgyorsításáról döntött, mindez azonban úgy tűnik, céltalan privatizáció. "Valójában a kormány célja a privatizációval a költségvetési hiány betömése" - jelentette ki.

"Ha a kormány privatizációs döntéseket hoz annál a megmaradt szűk állami vagyonnál, amely ma már nem csökkenthető tovább, akkor mindenképpen lépni kell" - vélekedett. Felhívta a figyelmet arra: ha a kormányzat privatizációról dönt a repülőtér, a MÁV, a posta vagy a kórházak terén, akkor - amennyiben a Fidesz 2006-ban megnyerné a választásokat - vissza szeretnék vásárolni ezeket az intézményeket azon az áron, amelyen a befektető megvásárolta.

Orbán Viktor a Magyar Rádió Ráadás hétfői adásában arra a kérdésre, hogy bejelentésének nem lesz-e negatív visszhangja a befektetők körében, azt mondta: "a befektetők ismernek bennünket, tudják, mire számíthatnak". Hozzátette, hogy személyesen is kapcsolatban áll gazdasági vezetőkkel, rendszeresen találkozik vállalkozókkal.

A pártelnök szerint az emberek azt kifogásolják a kormány működésében, hogy olyan vagyontárgyakat is el kíván adni, amelyek értékesek, nyereséget termelnek és amelyből nincs több. A műsorban arra kérte a kormányt, hogy "ne üssön nyélbe a következő hónapokban olyan - korrupció gyanújával körülfont - privatizációs ügyleteket, amelyekre készül".

MDF: Ne veszélyeztessen munkahelyeket a Fidesz

Az MDF keddi nyilatkozatában egyaránt bírálta a Fideszt és a kormányt a befektetők elbizonytalanítása miatt. "A kormány azért bizonytalanítja el a vállalkozókat, mert képtelen világos, kiszámítható gazdaság- és költségvetési politikát folytatni. A Fidesz azért bizonytalanítja el a munkahelyteremtő vállalkozásokat, mert 2006-os választási győzelme esetén visszaállamosítással fenyeget a gazdasági szférában" - tartalmazza a kisebbik ellenzéki párt közleménye. "Ilyen mondatokat utoljára az 'önkéntes' tsz-esítés és államosítás kezdetekor hirdettek a kommunisták" - utal a közlemény Orbán kőszegi szavaira.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara, az AmCham meglepetéssel hallotta Orbán Viktor hétvégi, a privatizációt illető kijelentését, ami ellentétes a Fidesz elnökének korábbi megnyilatkozásaival, közölte az AmCham vezérigazgatója. Fáth Péter szerint a híradásokban megjelent kijelentés "nem segíti a Magyarország iránti bizalom kiépülését sem a belföldi, sem a külföldi befektetők körében". A vezérigazgató úgy látja, Orbán Viktor kijelentése ellentétes a közelmúltbeli, az AmCham rendezvényen tett megnyilatkozásával, amikor az ellenzéki politikus a befektetőbarát környezet fontosságát hangsúlyozta.