Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Gyurcsányt tapssal fogadták

2007.06.16. 15:25
"Még mindig nem tisztázott 1956 jelentősége" – mondta Pelczné Gál Ildikó, a Fidesz alelnöke, aki pártjával a 301-es parcellánál korszorúzott. A Vértanúk terén Gyurcsány Ferencet tapssal fogadták néhányan.

Tapssal fogadta néhány érdeklődő Gyurcsány Ferenc kormányfőt Budapesten, a Vértanúk terén szombat délelőtt, írja a Független Hírügynökség. A miniszterelnök Sólyom László államfővel, Lomniczi Zoltánnal, a Legfelsőbb Bíróság elnökével, Bihari Mihállyal, az Alkotmánybíróság elnökével és Mandúr Lászlóval, az Országgyűlés alelnökével közösen helyezte el koszorúját a Nagy Imre-szobornál az 56-os Vértanúk Emléknapján.

Ezután a közjogi méltóságok ezután az Ötvenhatosok terén álló 1956-os központi emlékműnél koszorúztak, amit a megemlékezés idejére kordonnal zárták körül. A rövid ceremónia a történelmi zászlók bevonulásával kezdődött és a himnusszal fejeződött be.

Az 1958. június 16-án kivégzett mártír miniszterelnök két unokája - Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc - is elhelyezte koszorúját a Parlament közelében található Nagy Imre-szobornál.

Jelen volt Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc, az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imre miniszterelnök két unokája. Tisztelegtek a mártírok előtt más vértanúk hozzátartozói, az 1956-os szervezetek képviselői és - "2007 budapesti ifjúsága nevében" - a Nagy Imre Általános Iskola tanulóinak csoportja. Az iskolásokkal a megemlékezés előtt röviden elbeszélgetett a kormányfő.

A korszak tanítása nem helyes

"Még mindig nem tisztázott 1956 jelentősége Magyarországon" - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke szombaton a rákoskeresztúri Újköztemető 301-es parcellájánál, ahol a koszorúzási megemlékezést követően sajtótájékoztatót tartott, jelentette az MTI.

"Az, hogy a múltról minden titkot fellebbentsünk (...) mindannyiunk közös felelőssége, kötelessége" - fogalmazott Pelczné Gáll Ildikó, aki szerint a mai magyar történelemkönyvekből hiányzik az 1956-os forradalom valódi jelentőségére rávilágító "helyes tudományos kutatás", így a korszak "tanítása sem helyes".

"A Fidesz "az 56-os hősök örökségéért a jelenben is küzd: az emberi jogokért, az alkotmányosság betartatásáért, s a demokratikus jogokért" - mondta újságíróknak a politikus, aki pártja munkástagozatának a vezetőjével, Kontur Pállal közösen helyezte el a Fidesz koszorúját a hősök síremlékhelyeinél.

Virágok kerültek a központi emlékműhöz, Nagy Imre miniszterelnök sírjához és az ismeretlen helyszíneken nyugvó áldozatok emlékfalához is.