Tibor
2 °C
8 °C

Kolompár–Teleki-háború az OCÖ-ben

2008.10.01. 08:14
Fejvesztettség, baloldali roma belháború jelei mutatkoznak az Országos Cigány Önkormányzat irányításában a Magyar Nemzet szerint. A lap úgy tudja, hogy megingott Kolompár Orbán széke, miután Teleki László és köre pénzügyi beszámolóra próbálja rászorítani az OCÖ-elnököt.

Az elnököt veszélyeztető ellentétek a romaszervezet vezetését domináló Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) és az eddig szövetséges EURIFE között alakultak ki.

A Magyar Nemzet információi szerint az egykori romaügyi államtitkárt delegáló kisebb romaszervezet határozottan Kolompár ellenes akcióba kezdett. Az EURIFE kezdeményezte az OCÖ rendkívüli közgyűlésének összehívását, ahol Kolompárnak, az önkormányzat és az MCF elnökének be kellene számolnia az ellene és kiskunmajsai civil szervezete ellen folyó eljárásokról. Kolompáron előbb „csak” 13 millió forintot, újabban – partnerszervezeteivel együtt – már további 140 millió romafoglalkoztatási közpénzt is keresnek a hatóságok.

Kolompárék visszautasították a kezdeményezést. Ennek ellenére kedden az MCF frakciója ülésezett és több határozatot hozott. Parlamenti mandátumukról való lemondásra szólították fel három fideszest, Farkas Flóriánt, a Lungo Drom elnökét, és Varga Józsefet, valamint Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság elnökét, mert szerintük „kettős mércével mérik a cigányságot”. Telekit pedig arra szólították fel, hogy mondjon le az OCÖ elnökségi tagságáról, ha nem hajlandó „híven a cigányságért dolgozni”.