Sára, Márió
2 °C
6 °C

Elsüllyedt egy kotróhajó a Körösben

2001.06.07. 21:48
Egyelőre tisztázatlan körülmények között léket kapott egy 15 tonnás kotróhajó, és rövid idő alatt elsüllyedt a Körösben. A hajó - amely a folyó rehabilitációs munkálataiban segédkezett - tartályában 300-500 liter olaj van, ebből eddig mintegy 10-20 liter folyt a Körösbe. A hajó vezetőjének egy mentőcsónakkal sikerült elmenekülni a süllyedő hajóról.
A Körös Kákafoki holtágánál, a parttól 15-20 méterre elsüllyedt, hét méter hosszú, négy méter széles kotróhajónak jelenleg már csak a teteje látszik ki a vízből - nyilatkozta az Indexnek Kondacs Zsolt hadnagy, a szarvasi tűzoltóság szolgálatvezetője. Az eddig kifolyt néhány tucat liter olajat fémcsövekkel zárják körül, megakadályozandó annak további terjedését a víz felszínén. A hajó vezetőjének egy mentőcsónakkal sikerült elmenekülni a süllyedő hajóról.

A kiemelés akár több napig is eltarthat

A tűzoltóság szakemberének tájékoztatása szerint a védekezési és mentési munkálatokban nyolc tűzoltó és a kunszentmártoni speciális mentők segítenek. A speciális mentőalakulat négy búvára pillanatnyilag azt próbálja kideríteni, hogy a kotróhajó melyik részéből szivároghat a gázolaj.

Az olaj terjedésének megakadályozása után a legnagyobb problémát az fogja jelenteni, hogy kiemeljék a folyóból a léket kapott kotróhajót. Mint Kondacs Zsolt elmondta, a Szarvas közelében lévő Körös holtág népszerű üdülőövezet, ezért a partról nem is lehet megközelíteni a katasztrófa helyszínét. A megoldás valószínűleg az lesz, hogy a speciális mentők a víz alatt részeire bontják a hajót, amelyet aztán egy daru segítségével egy kisebb méretű uszályra raknak. Ez azonban akár több napig is eltarthat - véli a szakember -, s ha addig nem sikerül megakadályozni az olaj szivárgását, környezeti katasztrófa következhet be.