Judit
3 °C
7 °C

További jóléti kiadások a jövő évi költségvetésben

2002.11.14. 19:34
A parlament költségvetési bizottsága csütörtöki ülésén 15 igen szavazattal, 9 nem ellenében általános vitára alkalmasnak találta a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. László Csaba pénzügyminiszter az ülésen elmondta: a következő évben a kormányzat a jövedelempolitika és a költségvetési politika oldaláról ad támogatást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) antiinflációs politikájának folytatásához. Az ellenzék élesen bírálta a költségvetési törvényjavaslatot.
A pénzügyminiszter példaértékűnek nevezte, hogy a kormány és az MNB közös inflációs célt határozott meg, és a tekintetben is egyetértés alakult ki közöttük, hogy azt milyen módon lehet megvalósítani.

Erős szociális vonal

A jövő évi költségvetés prioritásait érintve László Csaba hangsúlyozta, hogy a kormány el akarja érni a száznapos program jóléti kiadásainak továbbvitelét, növelni kívánja a családtámogatásokat és jelentős összegeket kíván fordítani az egészségügy és az oktatás fejlesztésére. Emellett kiemelt cél az EU-csatlakozás, a felzárkózás gyorsítása, az ehhez szükséges intézményrendszer mielőbbi kiépítése.

A törvényjavaslat olyan gazdaságpolitikai filozófiát tükröz, amely a lakosság számára a jóléti kiadásokat tovább bővíti, ezzel párhuzamosan a vállalkozások számára olyan makrogazdasági környezetet, adófeltételeket teremt, amelyek révén tevékenységük könnyebbé válik, versenyképességük növekedhet.

"Mindezzel együtt - mutatott rá László Csaba - a költségvetés a takarékosságot helyezi előtérbe a központi intézmények, a központi büdzsé szférájában."

Ellenzéki bírálat

Az ellenzék élesen bírálta érte a költségvetési törvényjavaslatot. Mádi László a jövő évi büdzsét nadrágszíj-költségvetésnek nevezte. A fideszes honatya úgy fogalmazott, hogy a költségvetés restrikciót tükröz, ami az ez évi osztogatás folytatása mellett a beruházások visszafogásában ölt testet.

"Nem láthatóak a költségvetésben azok a források, fedezetek, amelyek a csatlakozás előkészítését szolgálnák" - hangoztatta Mádi László. Font Sándor (MDF) a jövőképet hiányolta a költségvetésből, mert szerinte a büdzséből nem lehet kiolvasni, miből indulunk ki, és hová jutunk.

"A kormányprogram ígéreteit a javaslat nem tükrözi vissza, néhány fontos területen, például az idegenforgalom támogatásában egyértelmű a visszalépés" - tette hozzá Font, megjegyezve, hogy a javaslatból az sem olvasható ki, miként akarja beindítani a kormány az autópálya-építési programját.

Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke szerint a javaslat túlzottan optimista, és megalapozatlan számokból indul ki. A volt pénzügyminiszter úgy véli, hogy a világgazdasági tendenciákat figyelembe véve megalapozatlan a költségvetés összeállításának az az alapfeltételezése, hogy a GDP 2003-ban 4,4 százalékkal bővül majd.

"Következetes marad a kormány"

László Csaba a kritikai felvetésekre reagálva elmondta, a kormány nem olyan gazdaságpolitikát folytat, hogy az egyik évben a jóléti kiadásokra fordítható pénzeket kibővíti, a következő évben pedig megszorításokat alkalmaz.

"A mostani gazdaságpolitika lényege az, hogy a vállalkozások versenyképességét azok háttérfeltételeinek javítása révén kívánja erősíteni a kormányzat" - hangsúlyozta a pénzügyminiszter, és nyomatékosította, hogy az államháztartási hiány GDP-hez mért arányának 4,5 százalékra való leszorítása szükséges ahhoz, hogy a vállalkozások számára több pénz álljon rendelkezésre, és ez elengedhetetlen feltétele az unióhoz való csatlakozásnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?