Máté, Mirella
14 °C
30 °C

További jóléti kiadások a jövő évi költségvetésben

2002.11.14. 19:34
A parlament költségvetési bizottsága csütörtöki ülésén 15 igen szavazattal, 9 nem ellenében általános vitára alkalmasnak találta a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. László Csaba pénzügyminiszter az ülésen elmondta: a következő évben a kormányzat a jövedelempolitika és a költségvetési politika oldaláról ad támogatást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) antiinflációs politikájának folytatásához. Az ellenzék élesen bírálta a költségvetési törvényjavaslatot.
A pénzügyminiszter példaértékűnek nevezte, hogy a kormány és az MNB közös inflációs célt határozott meg, és a tekintetben is egyetértés alakult ki közöttük, hogy azt milyen módon lehet megvalósítani.

Erős szociális vonal

A jövő évi költségvetés prioritásait érintve László Csaba hangsúlyozta, hogy a kormány el akarja érni a száznapos program jóléti kiadásainak továbbvitelét, növelni kívánja a családtámogatásokat és jelentős összegeket kíván fordítani az egészségügy és az oktatás fejlesztésére. Emellett kiemelt cél az EU-csatlakozás, a felzárkózás gyorsítása, az ehhez szükséges intézményrendszer mielőbbi kiépítése.

A törvényjavaslat olyan gazdaságpolitikai filozófiát tükröz, amely a lakosság számára a jóléti kiadásokat tovább bővíti, ezzel párhuzamosan a vállalkozások számára olyan makrogazdasági környezetet, adófeltételeket teremt, amelyek révén tevékenységük könnyebbé válik, versenyképességük növekedhet.

"Mindezzel együtt - mutatott rá László Csaba - a költségvetés a takarékosságot helyezi előtérbe a központi intézmények, a központi büdzsé szférájában."

Ellenzéki bírálat

Az ellenzék élesen bírálta érte a költségvetési törvényjavaslatot. Mádi László a jövő évi büdzsét nadrágszíj-költségvetésnek nevezte. A fideszes honatya úgy fogalmazott, hogy a költségvetés restrikciót tükröz, ami az ez évi osztogatás folytatása mellett a beruházások visszafogásában ölt testet.

"Nem láthatóak a költségvetésben azok a források, fedezetek, amelyek a csatlakozás előkészítését szolgálnák" - hangoztatta Mádi László. Font Sándor (MDF) a jövőképet hiányolta a költségvetésből, mert szerinte a büdzséből nem lehet kiolvasni, miből indulunk ki, és hová jutunk.

"A kormányprogram ígéreteit a javaslat nem tükrözi vissza, néhány fontos területen, például az idegenforgalom támogatásában egyértelmű a visszalépés" - tette hozzá Font, megjegyezve, hogy a javaslatból az sem olvasható ki, miként akarja beindítani a kormány az autópálya-építési programját.

Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke szerint a javaslat túlzottan optimista, és megalapozatlan számokból indul ki. A volt pénzügyminiszter úgy véli, hogy a világgazdasági tendenciákat figyelembe véve megalapozatlan a költségvetés összeállításának az az alapfeltételezése, hogy a GDP 2003-ban 4,4 százalékkal bővül majd.

"Következetes marad a kormány"

László Csaba a kritikai felvetésekre reagálva elmondta, a kormány nem olyan gazdaságpolitikát folytat, hogy az egyik évben a jóléti kiadásokra fordítható pénzeket kibővíti, a következő évben pedig megszorításokat alkalmaz.

"A mostani gazdaságpolitika lényege az, hogy a vállalkozások versenyképességét azok háttérfeltételeinek javítása révén kívánja erősíteni a kormányzat" - hangsúlyozta a pénzügyminiszter, és nyomatékosította, hogy az államháztartási hiány GDP-hez mért arányának 4,5 százalékra való leszorítása szükséges ahhoz, hogy a vállalkozások számára több pénz álljon rendelkezésre, és ez elengedhetetlen feltétele az unióhoz való csatlakozásnak.