Vendel
6 °C
20 °C

Kövér: Erdélyben is megérett az idő a változásra

2008.05.02. 19:34
Erdélyben megérett az idő a változásra, akárcsak Magyarországon - jelentette ki Székelyudvarhelyen Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke, aki részt vett pénteken a Magyar Polgári Párt országos kampányindító rendezvényén.

Kövér kijelentette: a Fidesz üdvözletét és bátorító támogatását hozta. Szerinte Magyarországon szűk, kommunista gyökerű klikk bitorolja a hatalmat, amely tönkretette az országot, ez a klikk a más véleményen lévőket próbálja ellehetetleníteni, és idegen érdekeket szolgál. Leszögezte: nincs határon inneni és határon túli magyar ügy; csak magyar ügy létezik.

Szász Jenő, az MPP elnöke szerint a romániai magyar közösség változást akar, ugyanis 1990-ben egymillió erdélyi magyar voksolt és hitt abban, hogy létezhet tisztességes magyar közképviselet, 2007-ben viszont már csak 450 ezer ember szavazott magyar jelöltekre.

Szász bírálta a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, amelynek azt kívánta, hogy sikeresen újuljon meg, mert az MPP csak egy új szervezettel tud összefogást teremteni. Hangoztatta: az a szándékuk, hogy szilárd nemzeti és keresztény alapokon nyugvó, romániai országos érdekképviseletre és kárpát-medencei magyar együttműködésre egyaránt alkalmas, korszerű európai regionális pártot építsenek.

Tőkés László európai parlamenti képviselő is meghívottja volt a kampánynyitónak, hivatalos elfoglaltságára hivatkozva azonban csak levélben üdvözölte a résztvevőket. A helyi sportcsarnokban rendezett eseményen felolvasott levélben megköszönte az MPP-nek, hogy lehetővé tették a választás szabadságát. Figyelmeztetett arra, hogy szükséges, de nem elég az alternatíva megteremtése, és hozzátette, hogy a mandátumszerzés nem lehet öncélú.

A romániai helyhatósági választások előtti kampánynyitón jelen volt még Harrach Péter, a magyar Országgyűlés alelnöke, valamint Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke. Az MPP 3085 önkormányzati képviselő- és 133 polgármester-jelöltet indít a június első vasárnapján sorra kerülő választáson. Hargita, Kovászna, Maros és Szilágy megyében tanácselnök-jelölteket is versenybe küldött. Az eseményen elhangzott az MPP Sólyom a Hargita felett című kampánydala is.