Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Kövér szerint az MSZP-nek is érdekében állhatott az APEH-adatok kimásolása

2003.02.15. 11:33
A nemzetközi terrorizmus veszélye miatt nem csupán erkölcsi és gazdasági kárt okozott az APEH adatainak és szoftvereinek illetéktelen kézbe jutása, hanem beláthatatlan nemzetbiztonsági kockázatokkal is jár - állította Kövér László, Fidesz-alelnök és Demeter Ervin volt nemzetbiztonsági miniszter. Kövér a rendszerváltás óta példa nélküli botránynak miniősítette az esetet és bejelentette: interpellációt nyújt be a pénzügyminiszterhez. Kövér elgondolkodtatónak nevezte, hogy azok "a gazdasági szervezetek, amelyek nem voltak restek nekimenni az MNB elnökének, most miért nem protestálnak".
- Idegen gazdasági körök, vagy egy a "pszicho bizniszben" érdekelt nemzetközi szekta érdekei közrejátszottak-e abban, hogy több millió állampolgár, és több százezer vállakozás adózási adatatai kikerültek az APEH többszösen biztosított rendszeréből - kérdezte Kövér László, aki szerint elképzelhető az a verzió is, hogy az MSZP gazdasági érdekei játszottak szerepet az információk kimásolásában.

Zsarolhatóvá válhatnak a közszereplők

Kattintson a nagyításhoz!
Kövér László, Fidesz-alelnök és Demeter Ervin volt nemzetbiztonsági miniszter
A Fidesz alelnöke szerint a rendszerváltás óta példa nélküli botrányt keltett, hogy az új kabinet hivatalba lépése után egy, a törvényben előírt biztonsági előírásokkal nem rendelkező gazdasági társaság kezébe került az APEH teljes adatállománya. Kövér idézte Király László Györgyöt, az APEH elnökét, aki egy interjúban elismerte, hogy minden kétséget kizáróan nem lehet állítani, hogy az információk kikerültek az adóhatóságtól. Az ellenzéki politikus szerint Király ezzel hiteltelenné tette a APEH rendszerét. Hozzátette: a párt csak az elnök és főnökei felelősségét firtatja, és azokat nem engedi elbújni "13 ezer becsületesen APEH-dolgozó zakója mögé".

Kövér azt is állította, hogy az eset nem csupán erkölcsi kárt okozott, hanem 5-10 milliárd forintos anyagi kárt is, mert ennyibe kerül majd, hogy "egy normális kormány" újraépítse a belső biztonsági rendszert. Demeter Ervin, az Orbán-kormány titokminisztere szerint a terrorizmus veszélye ellen nem csak Taszáron egy-két katonával, hanem a nemzetbiztonság szempontjából fontos adatok fokozott védelmével kell fellépni. A volt miniszter szerint nagy károkat okozhat az adatkezelő szoftverek illetéktelen kézbe kerülése, de mint mondta, az adatokból akár személyre szóló csomagok is megjelenhetnek a fekete piacon, ezzel pedig zsarolhatóvá válhatnak a közszereplők is.

Hálózati személyek

Kövér elmondta, hogy pártja interpellációt nyújt be a pénzügyminiszterhez, amelyben többek között azt firtatja, tudott-e az akcióról a miniszterelnök, a titkosszolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter, vagy a belügyminiszter. Mint mondta, "a miniszterelnök egy hálózati személy", az ORFK parancsnoka "szintén egy hálózati személy" és az MSZP-nek volt már olyan adatbázisa, amelyet teátrális, ám ellenőrizhetelen körülmények között meg kellett semmisítenie.

- Miért van még mindig az APEH elnöke és László Csaba a helyén - kérdezte Kövér, aki furcsállta azt is, hogy azok "a gazdasági szervezetek, amelyek nem voltak rest nekimenni az MNB elnökének, most miért nem protestálnak". A Fidesz-alelnök felvetette azt is, hogy az adóhatóság miközben "törvénytelenül kutakodik" az utazási irodák szolgáltatásait igénybevevők adatai után, attól az irodától nem kért ilyen érzékeny adatokat, amely Medgyessy Péter kubai útját szervezte.  • Vennék
  • Hírek