Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kövér: Proli irigység, prehumán ösztönök

2002.07.25. 16:03
Kövér László a bálványosi szabadegyetemen tartott előadásában a választásokat elvesztő polgári kormány céljaként a gazdasági és társadalmi folyamatokba való beavatkozást, a magyar nemzet biológiai és kulturális fennmaradását határozta meg. A Fidesz választási vereségének egyik fő oka az volt, hogy nem tudta megfelelően kommunikálni ezeket az értékeket, emellett a szocialisták sikerrel építettek "a proli irigység és a nacionalista düh ötvözésével a prehumán ösztönökre".
"A polgári kormány az elmúlt négy évben a Kárpát-medencében élő magyarság életlehetőségeit kívánta tágítani" - így fogalmazta meg az előző magyar kormány tevékenységének lényegét csütörtökön Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke. Az ellenzéki politikus a Tusnádfürdon tartott XIII. Nyári Szabadegyetemen, a polgári értékek - értékelvű politika témakörben tartott előadást.

A magyar nemzet biológiai fennmaradása

Kövér László
"A polgári kormány vállalkozott a közjó megfogalmazására, és ennek a közjónak az érdekében a jövőre tekintve vállalkozott a gazdasági és társadalmi folyamatokba való beavatkozásra. Tevékenységének kulcsszavai a család, a munka, a tanulás, a rend és az összetartozás voltak" - mondta Kövér, aki szerint az előző kormány számára az alapvető probléma a magyar nemzet biológiai és kulturális fennmaradásának biztosítása volt. Ezért állította középpontba a népességfogyatkozás megállítását, és mindent ennek a feladatnak rendelt alá.

Komoly figyelmeztetésnek nevezte azokat a demográfiai előrejelzéseket, amelyek szerint 50 év múlva Magyarország lakossága 6,5-7,5 millió főre csökkenhet, és ezen belül lakosság több mint felének életkora meghaladja majd az 50 évet.

Irritáló kommunikáció

A Fidesz politikusa kiemelte, hogy a polgári kormány elsősorban saját felelősségükre próbálta ráébreszteni az embereket. Példaként említette a saját erő mozgósítását támogató Széchényi-tervet, illetve azt, hogy azokat a családokat támogatták, ahol van saját munkával megszerzett jövedelem. "Csak a széles és erős középosztály tudja felemelni azokat is, akik önmaguk erre képtelenek" - szögezte le.

Kövér szerint a Fidesz választási vereségének egyik fő oka az volt, hogy nem tudta megfelelően kommunikálni ezeket az értékeket és ezt az értékelvű politikát. A Fidesz számára meglepetés volt, hogy nemcsak megszólítani nem tudta a többséget, de kommunikációja a maguk erejében nem bízók szemében annyira irritáló volt, hogy azok tömegesen szavatak a polgári kormány ellen.

Proli irigység, prehumán ösztönök

Emellett a szocialisták sikerrel építettek "a proli irigység és a nacionalista düh ötvözésével a prehumán ösztönökre". Ennek eredményeként alakult ki Kövér szerint az, hogy ma Magyarországon "az első vonalbeli kommunisták vannak kormányon, eltérően Romániától, ahol a második vonalba tartozó kommunisták kormányoznak".

Kövér ugyanakkor optimistán ítélte meg a Fidesz esélyeit a következő választásokon. A Fidesz első alkalommal alakított ki olyan közösséget, amelyet a politikai meggyőződés forraszt egybe. Ezt a közösséget meg kell őrizni és erősíteni, mert a szembenálló fél mögött nincs közösség, nincs értékrend, csak egy választási tömeg. "A proli düh azonban mindig a felül lévők ellen irányul, és most nem mi vagyunk hatalmon" - tette hozzá.