Gusztáv
3 °C
6 °C

Kovács: veszélyeztet, aki nemmel szavaz

Az EU-csatlakozásról döntő népszavazás március 15-ére történő kiírása a jelenlegi törvények szerint lehetetlen, ezért meg kell változtatni az alkotmányt, mivel a nemzeti ünnepünkön tartandó referendum erkölcsileg, pszichikailag indokolt - mondta Bárándy Péter. Kovács László külügyminiszter megerősítette, hogy az előrehozott választásokat sem zárja ki az EU-vita megoldásai közül. Áder János szerint csak a kormány ötletrohama volt március 15. Az ellenzéki politkus szerint akkor biztos nem lesz népszavazás. Kuncze Gábor sem ragaszkodik a nemzeti ünnephez.
A magyar nemzet alapvető érdeke, hogy a lehető legjobb feltételekkel legyen az Európai Unió tagja - jelentette ki Kovács László külügyminiszter azon a csütörtök déli sajtótájékoztatón, amelyet Bárándy Péter igazságügy-miniszterrel tartott. Kovács az országjelentésre emlékeztetett, amely Magyarországot érdemesnek tartja a 2004-es belépésre.

Hiányosságok felszámolása

A külügyminiszter szerint az elkövetkezendő hónapok legfőbb feladata az EU által feltárt hiányosságokat felszámolása, a polgárok és intézmények csatlakozásra való felkészítése. A népszavazásról szólva elmondta, hogy egy jelképes dátumon, március 15-én szólítja a választópolgárokat az urnák elé, egy olyan napon, amely "a haladásról, a felzárkózásról, a polgárosodásról szól", egy olyan napon, amely "korai előzménye az uniós csatlakozásnak".

Aki nemmel szavaz, veszélyeztet

Az alkotmányos feltételek megteremtése nélkül nem válhatunk az EU tagjává - folytatta a külügyminiszter -, ehhez kétharmados parlamenti támogatásra van szükség. Ennek megteremtése kényes politikai kérdés, a tartalma viszont tisztán szakmai. Kovács szerint az, aki az országgyűlésben nemmel szavaz, az Magyarország érdekeit veszélyezteti.

A Fidesz rosszul jönne ki

Újságírói kérdésre Kovács László megismételte tegnapi kijelentését: ha a Fidesz megakadályozza a csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítást, akkor nem zárhatók ki az előrehozott parlamenti választások sem, mert "a nemzeti érdek útjából, törvényes eszközökkel, minden akadályt el kell hárítani". A külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a "politikai zsarolásban" nem megy el idáig, mérlegeli saját érdekeit, mert egy előrehozott választásból "nem jönne ki jól". Kovács megjegyezte: az EU-csatlakozást támogatók aránya 75-80 százalék.

Csúnya alkotmány

Az alkotmányunk nem szép, hiszen 1949-től módosítgatjuk, de minden érték benne van, amely egy alkotmányos jogállamban nélkülözhetetlen. Mégis változtatni kell rajta, mert nem szerepel benne, hogy EU-tagok lehetünk - mondta Bárándy Péter igazságügy-miniszter, majd hozzátette: a jogalkotás egy részét ezzel átadjuk az Európai Uniónak, ahol egyébként magyar képviselők is lesznek.

Bárándy megjegyezte, hogy a tagságról döntő népszavazást ki kell emelni a többi közül, mert az hosszú időre meghatározza az ország sorsát. A referendum március 15-én történő megtartása a jelenlegi törvények szerint lehetetlen ugyan, ezért az alkotmány szintjén végrehajtott változás erkölcsileg, pszichikailag indokolt.

Áder: március 15. ötletroham volt csupán

A választási kampányok mindig elveszik Kovács László józan eszét - állította Áder János hozzátéve, hogy amit a külügyminiszter művelt, az az arcátlanság netovábbja. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint ugyanis a szocialisták által hangoztatott "jól megalapozott szakmai döntés", nem volt más, mint a múlt heti "kormányülésen elhangzott ötletroham". Az EU-csatlakozásról szóló népszavazás pontos dátumáról ugyanis az alkotmánymódosítás előterjesztett verzióban még nincs szó, sőt az egyik változat szerint azt "a csatlakozásra vonatkozó nemzetközi szerződés létrehozásának napját követő hatodik vasárnap kell megtartani".

Felesleges hazudozás helyett

Áder szerint a kormány saját tehetetlenségét próbálja elleplezni. Mint mondta, "Kovács László felesleges hazudozásai helyett" a kabinetnek a ráháruló kötelezettségek teljesítésével kellene foglalkoznia. Áder szerint a választóknak a voksolás előtt kell megtudnia többek között azt, hogy a kormány milyen intézkedésekkel kívánja emelni az életszínvonalat, hogy kívánja felzárkóztatni a magyar béreket az uniós átlaghoz, valamint, hogy az ország milyen pénzügyi helyzetbe kerül a csatlakozást követően. Áder kijelentette: március 15.-én biztosra vehető, hogy nem lesz népszavazás. Az EU-szerződés szövegének elkészülte leghamarabb április közepére várható, ezért a fideszes politikus szerint addig bőven van idő az alkotmány módosítására és a voksolás megtartására.

Kuncze közbeszól

Európa furcsa szemmel kezd nézni ránk, hiszen az átalakuló országok - velünk szemben - szinte örömünnepként élik meg a csatlakozás lehetőségét, és mindent elkövetnek, hogy a folyamat minél sikeresebb legyen - jelentette ki Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke Sopronban, egy csütörtöki sajtótájékoztatón. A politikus szerint a népszavazásra március 15. a megfelelő dátum, de - amennyiben az ellenzék nem hajlandó partner lenni az időpont módosításában - akkor szóba jöhet a március 15-ét megelőző vagy követő napok valamelyike - fűzte hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!