Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Egy képlet szerint járt pénz az államtitkár volt cégeinek

2007.09.20. 15:05
A Fidesz az egészségügyi minisztertől szeretné tudni, miért Kovács Attila, a tárca távozó államtitkárának volt cége kapta a legnagyobb támogatást a rendelőintézeteknek kiosztott pénzből. Kovács Attila az Indexnek azt mondta: a Budaörsi Egészségügyi Központ az egyik legnagyobb ilyen intézmény, s egy képlet alapján ennyi támogatásra jogosult. A kiosztás elveit nem az ő államtitkársága idején, hanem 2004-ben határozták meg, s azok azóta nem változtak.

Fidesz tudni szeretné, igaz-e a Magyar Nemzet információja, hogy Kovács Attilának, az Egészségügyi Minisztérium volt államtitkárának a szakrendelői több mint 12 millió forint állami támogatásban részesültek.

Az utolsó negyedévben 43 rendelőintézet, szakszerűbb nevén járóbeteg szakellátást végző intézmény kapott kiegészítő támogatást az egészségbiztosítótól. A pénzt, összesen 130 millió forintot az Egészségbiztosítási Alap idei megtakarításából osztják ki az intézmények között.

Az intézetek közül a legnagyobb összeget, 9 millió forintot az a Budaörsi Egészségügyi Központot működtető Europ-med Kft. kapta. A cégnek korábban Kovács Attila, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára volt az ügyvezetője. A szülész-nőgyógyász Kovács Attila a Budaörsi Egészségügyi Központból került az államtitkári székbe öt hónappal ezelőtt.

3,5 millió forintot kapott a százhalombattai Egészségügyi Központban nőgyógyászatot működtető Men for Care Kft. is, amely szintén Kovács Attila érdekeltsége. Kovács Attila szeptember elején benyújtotta lemondását, és mint az Indexnek elmondta, tervei szerint visszatér az Europ-med Kft. élére és szülősz-nőgyógyászként dolgozik tovább.

Pesti Imre írásban azt kérdezi Horváth Ágnes egészségügyi minisztertől, nem tartja-e etikátlannak, hogy Kovács Attila részt vett a támogatási összegek odaítélésében. A képviselő tudni szeretné, ez volt-e az oka az államtitkár távozásának. Ha ez így van, akkor ez Pesti Imre szerint csak egy újabb hazugság volt, hogy Kovács Attila az egészségügy központi irányítása helyett inkább újra gyakorló orvosként szeretett volna dolgozni.

Az elosztás a 2007. április-június között elvégzett teljesítmények arányában történt, ez az oka annak, hogy az ebben az időszakban a legnagyobb teljesítménnyel működő EUROP-MED Kft. kapta a legnagyobb támogatást, válaszolta az Index kérdésére a minisztérium.

"Nemcsak az én volt kft-m kapott támogatást, hanem összesen 124 egészségügyi intézmény, ezen belül 43 járóbeteg intézmény" - mondta az Index kérdésére Kovács Attila. A volt államtitkár kérdésünkre elmondta, a Budaörsi Egészségügyi Központ az egyik legnagyobb járóbeteg szakellátó intézmény és egynapos sebészeti ellátást is végez.

A 130 millió forint elosztásakor a tárca a szakmai szervezetek, így a Magyar Kórházszövetség, a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség, Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete véleményét is figyelembe vette, közölte azu Egészségügyi Minisztérium. Azok az intézményeknek kaptak támogatást, melyek önálló járóbeteg-szakrendelést működtetnek, a településen nem működik aktív fekvőbeteg-ellátás, legalább 5 szakmában és a hét öt munkanapján végeznek rendelést.

A pénz kiosztásának elveit nem most, hanem 2004-ben határozta meg a minisztérium kérésére a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség, mondta kérdésünkre Varga Imre, a szervezet elnöke. Akkoriban az volt az elv, hogy a maradványösszegeket ne aprózzuk fel, hanem minőségi indikátotorok alapján a legjobban teljesítő intézmények között osszuk szét, tette hozzá. Varga Imre tudomása szerint az egészségbiztosító idén is ezen elvek alapján osztotta ki a pénzt, s nincs tudomása arról, hogy ezeket az elveket módosították volna.

Megkérdeztük Kovács Attilát is, hogy a mostani osztozkodásnál államtitkársága idején változtak-e az elvek vagy belenyúltak-e az indikátorokba, de ő azt válaszolta: a pénzt ugyanazon elvek alapján osztották ki, mint korábban.