Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Alkotmányt módosítana Kovács

2003.02.21. 11:05
A NATO-kötelezettségek érdekében alkotmánymódosítást tart szükségesnek Kovács László. A külügyminiszter elképzelései szerint a jövőben nem kellene parlamenti hozzájárulás a védelmi jellegű katonai erő alkalmazásához.
"Végső eszközként nem szabad kizárni a fegyveres erő alkalmazását", hiszen ha a nemzetközi közösség ezt tenné, arra bíztatná Irakot, hogy "csináljon nyugodtan azt, amit akar" - nyilatkozta Kovács László a Magyar Rádiónak. A külügyminiszter szerint azonban "mindenkinek az lenne jó, ha békés megoldás születne".

Véleménye szerint ha Huszein szabad kezet kap, akkor előbb-utóbb olyan helyzet alakulhat ki, hogy az iraki elnök "kénye-kedve szerint intézhet csapást" különböző városok, "akár Budapest ellen is".

Módosítaná az alkotmányt

Kovács szerint a NATO-tagság követelményeivel összhangban módosítani kellene az alkotmányt is. Az alaptörvény előírásai szerint ha külföldi fegyveres erők "Magyarországról kerülnek alkalmazásra", ahhoz a parlament hozzájárulása szükséges. Ez a megfogalmazás érinti a védelmi fegyverek bevetését is. Az alkotmánymódosításra azonban nem lát esélyt, mivel azt megítélése szerint a Fidesz nem szavazná meg.

Időhúzás

A külügyminiszter szerint az alkotmánymódosítást is a Fidesz jelenlegi "időhúzása" indokolja, Kovács ugyanis így értékeli a Fidesz álláspontját a Törökországba irányuló hadianyag-szállítással kapcsolatban. Az országgyűlés a NATO szerdai utasítása ellenére sem fogadta el az amerikai hadsereg köz- és vasúthasználati kérelmét.

A Fidesz ragaszkodik ahhoz, hogy részletesen ellenőrizzék a Magyarországon áthaladó szerelvényeket, hogy valóban csak védelmi eszközöket szállítanak -e. A kérdésben pénteken folytatódnak a négypárti tárgyalások.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek