Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Medgyessy lehet az SZDSZ miniszterelnök-jelöltje

2001.10.26. 16:28
Külön-külön akar indulni a 2002-es parlamenti választásokon az MSZP és az SZDSZ. A két pártnak egy közös célja van: le kell váltani az Orbán-kormányt. Az SZDSZ vezetői ugyanakkor nem adtak választ arra: ki lesz kormányfő-jelöltjük.
Nem indul együtt a jövő évi országgyűlési választásokon az MSZP és az SZDSZ - jelentette ki Medgyessy Péter a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, miután megbeszélést folytattak a két párt vezetői. Az MSZP-s politikus úgy véli, hogy ettől függetlenül együtt kell működniük, s mindenképpen el kell érniük, hogy leváltsák a mostani kormányt.

A két pártvezető optimista

Medgyessy Péter
Medgyessy szerint az elmúlt három és fél év alatt a szegények még szegényebbek lettek, az egészségügy katasztrofális helyzetbe került, az agrárium szintén súlyos gondokkal küszködik, a nyugdíjakból pedig nem lehet megélni. Úgy vélik, hogy helyre kell állítani az adótörvényt és a parlament alkotmányos rendjét. Az ellenzéki politikusok szerint véget kell vetni az államilag szervezett korrupciónak.

Kuncze Gábor a szabad demokraták vezére elképzelhetőnek tartja, hogy közös rendezvényeket szervezzenek, azt azonban kizárja, hogy közös kampányra sor kerülhet. Legalábbis a választások első fordulójáig, ugyanis a második fordulós előkészületekről nem esett szó. A két párt nagyon optimista, ugyanis szerintük az MSZP és az SZDSZ képes arra, hogy leváltsa a kormányt. Kuncze kitért az elől a kérdés elől, hogy közös miniszterelnök-jelöltje lesz-e a két pártnak. Közölte ugyanakkor: mind a két pártnak lesz önálló listája, illetve ebből adódóan listavezetője. Vezető szocialista politikusok ugyanakkor komikusnak tartanák, ha egy néhány százalékos párt önálló kormányfő-jelölte állítana.

Kovács László az Indexnek arra a felvetésére, hogy szerinte mi lehet az oka Kuncze kitérő válaszának annyit mondott: az SZDSZ önállóan indul a választáson így lesz saját listája, illetve listavezetője. A szocialista pártelnök hozzátette: azt ugyanakkor természetesnek tartja, hogy egy tíz százalék körüli támogatottsággal bíró párt nem állít önálló miniszterelnök-jelöltet.