Géza
-11 °C
-4 °C

Kovács elképedt egy Népszabadság-interjún

2003.12.23. 14:09
A Szász Károly vezette PSZÁF-ot politikai elfogultsággal vádolta meg egy, a szervezettől nemrég elbocsátott főosztályvezető, aki a K&H brókerügyét felderítő osztályt igazgatta. „Ha igaz, ami az interjúban szerepel, akkor érdemes megnézni, ki is fenyegeti a PSZÁF-ot?” – jelentette ki Kovács László a Népszabadságban megjelent cikk kapcsán pénteki tájékoztatóján. A hölgy a lapnak adott interjúban azt állította, hogy a „felügyelet vezetése egyértelműen politikai szálakat kutatott olykor”.
Feltételes módban fogalmazott meg bírálatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökével kapcsolatban Kovács László külügyminiszter egy, a Népszabadságban megjelent interjú alapján, írja az MTI. "Ha igaz, ami a Népszabadság című napilap keddi cikkében szerepel, akkor a PSZÁF elnöke és néhány más vezetője politikai kampányt folytatott, ami súlyosan ellentétes cselekedet a köztisztviselői jogállással" - mondta.

László Csaba lakáshitelszámláját vizsgálta a PSZÁF

A lapnak Konyecsniné Szécsi Mária nyilatkozott, aki novemberi elbocsátásáig a PSZÁF-nál annak az ellenőrzési főosztálynak a vezetője volt, amely a K&H brókerügyet is vizsgálta. Mint mondta, többször is utasították olyan munkára, ellenőrzésre, személyi intézkedésre, amely mögött személyes vagy politikai érdekeket sejtett. Konkért példát is említ: arra próbálták rávenni, hogy írjon "egy levelet, amelyben az Állami Autópálya Rt. számlaforgalmára&brquo; kérdeztek rá a K&H Equitiesnél. Továbbá László Csaba pénzügyminiszter lakáshitelszámláját és a szerződéseit ellenőrizték.

Porlasztani kell a felelősséget

Az Állami Autópálya Rt. az estében neki kellett volna a dokumentumokat aláírnia, mert egy vezetői értekezleten arról határoztak, hogy mivel a PSZÁF-ot jobboldali elfogultsággal vádolják "porlasztani kell a felelősséget, azaz ne mindig ugyanaz a vezető írjon alá". A volt főosztályvezető az interjúban olyan milliárdos értékű eseteket is említ, például a Magyar Fejlesztési Banknál, amik nem szerepeltettek a vizsgálatról szóló hivatalos jelentésben, csak kozmetikázva.

Ki is fenyegeti a PSZÁF-ot?

Kovács László sajtótájékoztatóján meggyődésének is hangott adott, hogy "egy olyan magas beosztású köztisztviselő, mint Szász Károly PSZÁF-elnök nem adhat politikai megrendelést arra vonatkozóan, kiről és milyen célból kell különösen nagy szorgalommal adatokat gyűjteni". "Ha igaz, ami az interjúban szerepel, akkor érdemes megnézni, ki is fenyegette és fenyegeti egy függetlennek nevezett intézmény úgynevezett függetlenségét? Azt gondolom, hogy nem a kormány" - jelentette ki Kovács László.

Nem Szász elmozdítása a céljuk

Kovács kitért a államfő által az Alkotmánybírósághoz utalt PSZÁF-törvényre is, szerinte a felügyelet elnökét egyszerű többséggel meghozott parlamenti döntéssel bármikor fel lehet menteni, ehhez nem kell törvényt alkotni. Hangsúlyozta, hogy a PSZÁF-törvény módosításának nem Szász Károly eltávolítása volt a célja, hanem a felügyelet munkájának hatékonyabbá tétele.

Részben bizonyítékok nélküli személyes véleményt, részben pedig korábban számtalanszor megcáfolt valótlanságokat tartalmaznak az interjúban leírtak - reagált a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) kommunikációs főosztálya kedden a felügyelet novemberben leváltott tőkepiaci ellenőrzési főosztályvezetőjének a Népszabadságban és a Népszavában megjelent interjúira.

A felügyelet ezeket - jellegük miatt - nem kívánja kommentálni, a PSZÁF ugyanakkor megvizsgálja, hogy milyen jogi lépéseket tegyen a megjelent valótlan állítások miatt - tudatta a kommunikációs főosztály az MTI-vel.

László Csaba pénzügyminiszter a Népszabadságban kedden megjelent interjú alapján azt közölte az MTI-vel: "eljött az ideje, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetése önvizsgálatot tartson, és remélem, hogy az eset nem kerüli el az annak kivizsgálására hivatott szervezetek figyelmét sem."

Szász sajnálja

Sajnálom, hogy egy sértett ember valótlanságokra épülő, alaptalan rágalmaira ma felfokozott politikai nyilatkozatok születnek - jelentette ki Szász Károly a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke az MTI-nek nyilatkozva kedden. Szász Károly ezzel és a cikkekre reagáló politikai nyilatkozatokkal kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy nem egy újabb politikai támadás indul a független szakmai, pénzügyi felügyelet ellen.

A PSZÁF-elnök megdöbbent

"Engem megdöbbent, megdöbbentett ma reggel a különböző újságokban ez az összehangolt támadás a felügyelet ellen. Az az érzésem, hogy ez egy tudatosan gerjesztett, újabb hecckampány, amely nagyon fondorlatosan van megkomponálva - mondta a PSZÁF elnöke." Szász Károly szerint nem véletlen, hogy éppen keddre időzítették ezt, miután hétfőn a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a felügyelet - több ponton is alkotmányt sértő - átalakításával kapcsolatos törvény ügyében az Alkotmánybíróságtól.

"Szeretném egyértelműen rögzíteni, hogy a felügyeletről semmilyen bizalmas információk, üzleti és ügyféltitkok nem kerültek nyilvánosságra. Ez annál is inkább így van, mert mindaddig, amíg az üggyel egyedül a felügyelet foglalkozott, tehát amíg a Pannonplast-ügy nem zárult le, addig a felügyelet vizsgálatairól senki tudomást nem szerzett" - szögezte le a PSZÁF

Gyurcsány: Kiderülhet, hogy a PSZÁF a Fidesz érdekeit védi
Gyurcsány Ferenc szerint kiderülhet, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem a betétesek, hanem a Fidesz érdekeit védi; az ifjúsági tárca MSZP-s vezetője az MTI-nek kedden nyilatkozva kijelentette: azt kívánja, hogy az erről szóló információk ne legyenek igazak. "Azt kívánom Magyarországnak, hogy Szécsi Máriának ne legyen igaza" - közölte annak kapcsán, hogy a PSZÁF egyik volt ellenőre, főosztályvezetője keddi lapokban többek között elmondta, többször is utasították olyan munkára, ellenőrzésre, személyi intézkedésre, amely mögött személyes, vagy politikai érdekeket sejtett. Gyurcsány Ferenc megfogalmazása szerint ha az említett főosztályvezetőnek igaza van, "akkor kiderül, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nem a betétesek, hanem a Fidesz érdekeit védi". Hozzátette, a Fidesz érdekei lényegük szerint nem lehetnek azonosak Magyarország érdekeivel, mert, mint mondta, egyetlen párt érdeke sem azonos a köztársaság érdekeivel.
15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft